Η «Αμάλθεια», η ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου και οι νέες αποκαλύψεις για τη Μονή Αββακούμ στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

epa11222167 An Open Arms ship sails off the coast of the Gaza Strip, 15 March 2024. Spanish NGO Open Arms, in a joint mission with US-based aid organization World Central Kitchen (WCK), is working from the Mediterranean island of Cyprus to open a maritime corridor for humanitarian aid to the Palestinian population of Gaza. Since last October, Israel has conducted attacks in Gaza that have destroyed its food system and blocked access to farmland and the sea, pushing the civilian population to the risk of famine conditions, according to the UN. Thousands of Israelis and Palestinians have been killed since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli strikes on the Palestinian enclave which followed it. EPA/MOHAMMED SABER




Οι εξελίξεις ως προς την ολοκλήρωση της κατασκευής του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η συνέχιση των ανακρίσεων για την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ και η παράδοση του πρώτου φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας που στάληκε μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων την Τετάρτη.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Δεν ξέρουν τι να πιστέψουν οι καταναλωτές» και αναφέρει ότι ο Υπουργός Ενέργειας “αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του” για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό “και προκαλεί σύγχυση”.

Αλλού αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία εντοπίζονται αδυναμίες στον έλεγχο δαπανών. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου οι δύο εν αργία μοναχοί για την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Μετά την επιβολή κυρώσεων έτρεχαν να αλλάξουν αξιωματούχους» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος δύο προσώπων και πέντε εταιρειών που σχετίζονται με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα υποβλήθηκαν έγγραφα στον Έφορο Εταιρειών για προχρονολογημένες αλλαγές αξιωματούχων σε εταιρεία που συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της Intellexa.

Γράφει αλλού για κίνδυνο ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιτίας έργων ανάπτυξης στη ζώνη Natura 2000. Ο «Π» προβάλλει σε άλλο θέμα τις προσπάθειες για ολοκλήρωση μέχρι το τέλος της χρονιάς του τερματικού στο Βασιλικό.

«Νέα βόμβα στη Μονή Αββακούμ» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σε σχέση με την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, κάνοντας αναφορά σε καταγγελία πολίτη στην Αστυνομία ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση στη Μονή.

Αλλού γράφει για διεθνή συνασπισμό γύρω από την «Αμάλθεια» και ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή. Ο «Φ» προβάλλει σε άλλο σημείο το θέμα των βανδαλισμών και συνθημάτων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κάλεσμα ΠΕΟ στη νέα γενιά για αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση» και γράφει για τις προτεραιότητες της συντεχνίας αναφορικά με την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και την ενίσχυση θεσμικών και νομικών μέτρων.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η διαχείριση των έργων για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα παραμένει στο Τμήμα Δασών με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γράφει αλλού για τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ολοκλήρωση του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό μέχρι το τέλος του χρόνου, διαφορετικά θα χαθούν κονδύλια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail’’ φέρει τίτλο στο κύριό της θέμα «Παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο π’ιθανή έως το 2025’» και αναφέρει ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αλλού προβάλλει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μετά την άφιξη του πρώτου πλοίου από την Κύπρο, εν αναμονή και του δεύτερου. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που είναι ενεργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» έχει τίτλο στο κύριο της θέμα «Στις αγορές τον Απρίλιο η Κύπρος» και γράφει ότι η ΚΔ πρόκειται να βγει στις αγορές με ομόλογο τον Απρίλιο για δανεισμό 1 δισεκ. ευρώ. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε καμπάνια της Κύπρου για προσέλκυση Αμερικανών τουριστών. Αναφέρει ακόμη ότι θα ζητηθεί νέα παράταση από την ΕΕ για το τερματικό στο Βασιλικό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Μητροπολίτης Μόρφου το βρήκε και το …αποκάλυψε: Φταίνε οι “δαιμονικές δυνάμεις” για το σκάνδαλο στην Ιερά Μονή Αββακούμ, στην Κύπρο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: