FILE PHOTO: Η φρεγάτα ΥΔΡΑ κατά τον πλου της προς την Ερυθρά Θάλασσα. Στην εικόνα διακρίνονται ορισμένες από τις προσθήκες των νέων συστημάτων. Πηγή: Λογαριασμός Χ της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα
Η «σκάντζα βάρδια» μπορεί να προγραμματίζεται σε περίπου 90 ημέρες από σήμερα για την φρεγάτα ΥΔΡΑ.Όμως, η αλλαγή σκυτάλης, με την φρεγάτα ΨΑΡΑ, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για το «μοναχικό» Πολεμικό Ναυτικό.
Οι άνθρωποι του στόλου, από το επισκευαστικό κλιμάκιο του ναυστάθμου, από την Μοίρα δηλαδή των φρεγατών που ανήκουν οι ΜΕΚΟ 200ΗΝ, εξειδικευμένο τεχνολογικά προσωπικό, ακόμη και ιδιώτες, από τον Δεκέμβριο ρίχτηκαν πάνω στα καράβια ώστε να αυξηθεί η επιχειρησιακή τους επάρκεια.
Και κάνουν μικρά ή μεγάλα θαύματα, αποδεικνύοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι οι γνώσεις στα πλοία του στόλου, η γνώση της αποστολής, σε συνδυασμό με τη συνέπεια, διατηρούν το ηθικό, παρά τις τεράστιες πολυεπίπεδες αδικίες που έχει υποστεί το Πολεμικό Ναυτικό, σε ένα ποσοστό ικανό να κάνει την διαφορά απέναντι σε κάθε μορφής απειλή.
Από την ημέρα που η Αθήνα δήλωσε σε πολιτικό επίπεδο την πρόθεση να μετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις επ’ ωφελεία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, ως την ημέρα που ετοιμάστηκε τελικά και απέπλευσε η φρεγάτα ΥΔΡΑ, στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ξεκίνησε ένας… ταχύρρυθμος μαραθώνιος.
Τα προβλήματα ήταν πολλά, ορισμένα δεν είναι της παρούσης, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν. Κάποια βεβαίως «λύθηκαν» με αποχωρήσεις στελεχών, ακόμη και από κρίσιμα πόστα. Το ζήτημα της διαρροής αξιωματικών και υπαξιωματικών δεν είναι κάτι που δεν απασχολεί τον στόλο και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Το σημαντικό πάντως, λένε στρατιωτικές πηγές, είναι ότι κατανοήθηκε πως με μπαλώματα οι τρύπες πάντα θα «μπάζουν» νερά…
Και επειδή η τεχνογνωσία πλέον υπάρχει, οι λύσεις ανάγκης υπάρχουν, οι εργασίες στην φρεγάτα ΨΑΡΑ εκκίνησαν σε ικανοποιητικό χρόνο, ώστε με το πέρας της εγκατάστασης των πρόσθετων συστημάτων ν’ ακολουθήσουν οι δοκιμές εν όρμο και εν πλω από το πλήρωμα της φρεγάτας.
Παράλληλα στην φρεγάτα ΨΑΡΑ ξεκίνησε και εκτεταμένη μηχανολογική συντήρηση, με ότι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια της αποστολής του πλοίου. Με άλλα λόγια στην Σαλαμίνα οι «άγνωστοι ήρωες» γι’ ακόμη μια φορά ξενυχτούν ώστε το πολεμικό ναυτικό να βγει από αυτή τη νέα επικίνδυνη υποχρέωση με ψηλά το κεφάλι.
Όπως η φρεγάτα ΥΔΡΑ, έτσι και η ΜΕΚΟ 200ΗΝ ΨΑΡΑ υπόκειται σε εκτεταμένες αναβαθμίσεις και βελτιώσεις ώστε να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του πλοίου.
Συστήματα anti-drone, συστήματα παρεμβολέων, συστήματα ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, θερμικές κάμερες παρακολούθησης, σύγχρονες επικοινωνίες, δορυφορικά συστήματα, επιπρόσθετα όπλα εγγύς προστασίας, είναι μόνο ορισμένα απ’ όσα φαίνονται στην όψη της φρεγάτας. Διότι και εσωτερικά, στο κέντρο πληροφοριών μάχης τα πάντα είναι αλλιώς και σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει τις κονσόλες της ΜΕΚΟ 200ΗΝ.
Μπορεί οι 90 ημέρες να δείχνουν ότι η αποστολή είναι μεσοπρόθεσμη. Οι τρεις αυτοί μήνες όμως περνούν νερό και το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ δεν έχει παρά μόνο μια επιλογή. Οι αναβαθμίσεις και προσθήκες συστημάτων να επιτευχθούν στον κατάλληλο χρόνο ώστε στη συνέχεια οι δοκιμές να μην γίνουν με το άγχος που διεξήχθησαν στο ΥΔΡΑ.
Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν τις συνθήκες εκείνες που οι αναβαθμίσεις στις ΜΕΚΟ 200ΗΝ του πολεμικού ναυτικού ήρθαν ως επιβεβλημένη ανάγκη για ν’ αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές προερχόμενες από μια δύναμη με την οποία η Ελλάδα δεν είχε ως τώρα σχέσεις.
Το πλοίο που βρίσκεται εν πλω πρόκειται να δέσει στο λιμάνι του Τζιμπουτί τις επόμενες ώρες και μετά από 48ωρη παραμονή θα λύσει εκ νέου για να πάρει θέση, σύμφωνα με πληροφορίες σε γνώριμα για την ελληνική φρεγάτα νερά.
On 03 March 2024, the Greek frigate HYDRA deployed in the area of Red Sea and joined the Operation EUNAVOR ASPIDES.
EUNAVFOR ASPIDES has a defensive mandate, to protect shipping targeted by attacks at sea or air. #eunavforaspides #RedSea #frigatehydra #eeas #aspides pic.twitter.com/vb1dcoTKrS
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) March 5, 2024
Το πρώτο σημείο επαφής, όπου οι Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα παραλαμβάνουν τα εμπορικά πλοία και θα τα συνοδεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο κόλπος του Άντεν.
Η εφαρμογή των Κανόνων Εμπλοκής στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» δεν χρειάζεται να περάσουν από τα χίλια κύματα των Εθνικών κανόνων. Η άμεση αντίδραση μεταφράζεται σε αποτροπή, άμυνα και συνέχιση με επιτυχία της αποστολής.
Πιο βόρεια στην ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη κινδύνους περιοχή της «Πύλης των Δακρύων» (σ.σ. στενά Μπαμπ Ελ Μπαντέμπ), όλα δείχνουν ότι επιχειρούν μόνο τα πλοία της Prosperity Guardian και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE