FILE PHOTO: Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) σε επιχείρηση τον Μάιο του 2023. EPA/ATEF SAFADI
Η εγκατάσταση της αντι-drone ασπίδας σε πέντε κρίσιμες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παίρνει αναβολή για το 2025.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον «Φιλελεύθερο» το σύστημα αυτό που κρίνεται αναγκαίο βάσει των νέων δεδομένων που ισχύουν διεθνώς στην στρατιωτική βιομηχανία, επρόκειτο να εγκατασταθεί και να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του τρέχοντος έτους (2024).
Ωστόσο, η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά του σχετικού διαγωνισμού ζήτησε παράταση χρόνου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της από την Αστυνομία Κύπρου, η οποία στην προκειμένη είναι η αναθέτουσα Αρχή.
Το αίτημα της εν λόγω εταιρικής οντότητας, που εισακούστηκε, σχετίζεται άμεσα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και δη την στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προέρχονται από αρμόδια αστυνομική πηγή που μίλησε χθες στον «Φ», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.
Στο αίτημα για περαιτέρω πληροφόρηση, αναφέρθηκε πως δεν είναι δυνατόν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Εδώ να σημειωθεί ότι όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού που προηγήθηκε για την ανάθεση του έργου, έχουν διαβαθμιστεί ως απόρρητα (10/2021), λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Το σύστημα προστασίας κρίσιμων υποδομών από μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (αντι-drone), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», θα εγκατασταθεί (1) στο Προεδρικό Μέγαρο, (2) στις Κεντρικές Φυλακές, (3) στο Αρχηγείο Αστυνομίας, καθώς και στα αεροδρόμια (4,5) Λάρνακας και Πάφου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση το συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ της αναθέτουσας Αρχής και της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό, θα υπάρχουν και πέντε κινητές μονάδες με στόχο την αποτροπή μη επανδρωμένων πτητικών μέσων που προσεγγίζουν σημαντικές κτηριακές εγκαταστάσεις.
Το όλο έργο απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2021.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού είχαν υποβληθεί τέσσερις προσφορές.
Εν συνεχεία και σύμφωνα πάντα με επίσημη πληροφόρηση που είχε λάβει ο «Φ» από την Αστυνομία Κύπρου, τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης για μελέτη και ετοιμασία σχετικής έκθεσης, η οποία υποβλήθηκε στο συμβούλιο προσφορών του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης.
Η απόφαση για την ανάθεση του έργου στον επιτυχόντα προσφοροδότη είχε ληφθεί στις 22 Σεπτεμβρίου του 2021.
Μια ημέρα αργότερα, γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα στις εταιρείες οι οποίες υπέβαλαν προσφορά.
Στις 11/10/2021 εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας.
Στις 03/06/2022 η εν λόγω Αρχή απέρριψε την προσφυγή της παραπονούμενης εταιρείας και επικύρωσε την απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης. Εν τέλει, η σύμβαση με την επιτυχούσα εταιρεία υπογράφηκε στις 16/06/2022.
Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, είχε υποβληθεί επίσημη καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή το καλοκαίρι του 2022 από έναν εκ των προσφοροδοτών.
Στην καταγγελία προς την υπό αναφορά Υπηρεσία της Δημοκρατίας προβαλλόταν –μεταξύ άλλων– ο ισχυρισμός πως δύο εμπειρογνώμονες της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, ούτε την απαιτούμενη πείρα, με βάση τους όρους στη δημόσια προσφορά.
Γινόταν, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στον έναν εκ των δύο. Βάσει της καταγγελίας, ο εν λόγω εμπειρογνώμονας φέρεται να απέκρυψε ότι συνδέεται με την εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων (δεν λειτούργησε αποτελεσματικά) στις Κεντρικές Φυλακές.
Ο «Φ» είχε καλέσει τότε την εταιρεία με την επιτυχούσα προσφορά να τοποθετηθεί για τα όσα της καταλογίζονταν.
Εκπρόσωπος της που είχε λάβει εξουσιοδότηση για να μας μιλήσει και αφού πρώτα τον ενημερώσαμε, αρκέστηκε να μας αναφέρει ανώνυμα ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών δικαίωσε την εταιρεία του και πως «εμπιστευόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία».
Το θέμα με την αντι-drone ασπίδα επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά το προηγούμενο 10ήμερο και αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές.
Είναι ενδεικτικό ότι σε εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, τέθηκε θέμα για διακίνηση ναρκωτικών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Πάντως, ούτε για το έτερο σύστημα που προορίζεται για το σωφρονιστικό ίδρυμα, φαίνεται να υπάρχει λύση σύντομα. Ο λόγος για το νέο σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.
Ο υπουργός Μεταφορών, σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, είπε πως θα εγκατασταθεί πριν την πάροδο τριετίας.
Απέδωσε την καθυστέρηση στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μετά από έρευνα αγοράς και μελέτη των επιλογών για λογισμικά που αποκόπτουν τηλεφωνικό σήμα, καταρτίστηκε λίστα με προδιαγραφές του συστήματος.
Στη βάση αυτών των προδιαγραφών, το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να αποταθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες προκειμένου αυτές να υποβάλουν τη δική τους προσφορά. Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, να υπάρχει ανοικτή διαδικασία προσφορών.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE