Ολοι οι (νεκροί) άνθρωποι του προέδρου: Οι ανεξήγητοι και μυστηριώδεις θάνατοι των επικριτών του δυνάστη Πούτιν [video]

People lay flowers and light candles next to the photo of Russian late opposition leader Alexey Navalny during a vigil following his death, near the memorial to political prisoners in St. Petersburg, Russia, 16 February 2024. Russian opposition leader and outspoken Kremlin critic Alexey Navalny has died aged 47 in a penal colony, the Federal Penitentiary Service of the Yamalo-Nenets Autonomous District announced on 16 February 2024. EPA/ANATOLY MALTSEV




Κανείς δεν συμπαθεί το να διαφωνούν μαζί του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, όμως, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο περισσότερο. Δεδομένου μάλιστα ότι είναι σε θέση απόλυτης εξουσίας τα τελευταία 25 χρόνια, εκτός από τη διάθεση έχει και τα μέσα για να φιμώσει κάθε ενοχλητική αντίδραση.

Εχθροί και επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη μοίρα κάθε ανθρώπου, όμως αρκετά πιο ξαφνικά και πιο βίαια απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, όλως τυχαίως επάνω στην κορύφωση των συγκρούσεών τους με τον ηγέτη του Κρεμλίνου.

File Photo Posters showing Russian opposition activists late Alexei Navalny (C) and late Anna Politkovskaya (L) during a protest against Russian President Putin in Berlin, Germany, 24 April 2021. EPA/FILIP SINGER

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο πολλοί ξένοι ηγέτες αποκάλεσαν σήμερα δολοφονία, ήρθε μετά την εξορία του σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, όπου τον πετούσαν τακτικά σε ένα κελί τιμωρίας, εκτέθηκε σε επικίνδυνες συνθήκες και υποσιτίστηκε σημαντικά.

Δεν ήταν ο πρώτος αντιφρονούντας του Πούτιν που βρήκε τέτοιο άδοξο και σκληρό τέλος: πυροβολισμοί, δηλητηριάσεις, ακόμη και αεροπορικά δυστυχήματα, είναι μερικές όχι τόσο συνήθεις αιτίες θανάτου άλλων πολιτικών του αντιπάλων, ενώ αρκετοί ακόμη θάνατοι παρέμειναν ανεξιχνίαστοι, καθώς καταχωρίστηκαν ως ατυχήματα και αυτοκτονίες, αφήνοντας ανοιχτό το ακανθώδες ερώτημα: πόσους από τους εχθρούς του έχει «ξεπαστρέψει» ο Πούτιν όλα αυτά τα χρόνια;

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Οι σκοτεινές μέθοδοι του Πούτιν ήρθαν για πρώτη φορά στη διεθνή προσοχή στην περίπτωση του θανάτου του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Το 2006 ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο  πεθαίνει μετά από δηλητηρίαση με ραδιενεργό Πολώνιο 210 στο Λονδίνο. Ο πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) που είχε αποκαλύψει διάφορα περιστατικά διαφθοράς που είχε διαπιστώσει εντός του ρωσικού κρατικού μηχανισμού, κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο συνέχισε να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνηση.

Ο Λιβιτσένκο δεν ήταν το μόνο πρώην μέλος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που αυτομόλησαν στα δυτικά και έγιναν στόχος δηλητηριάσεων από το 2000.

Οι δολοφόνοι του, που και οι δύο είχαν σχέσεις με οι υπηρεσίες πληροφοριών, κατηγορήθηκαν ότι έριξαν στο τσάι του με ραδιενεργό στοιχείο. Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Λιτβινένκο είπε στους δημοσιογράφους ότι στην υπηρεσία ασφαλείας FSB εξακολουθούσε να λειτουργούν εργαστήρια δηλητηριάσεων που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Μια βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Ρώσοι πράκτορες είχαν σκοτώσει τον Λιτβινένκο, πιθανώς με την έγκριση του Πούτιν.

Το 2018, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU που εστάλησαν στην πόλη του Σάλσμπερι έβαλαν έναν νευροτοξικό παράγοντα novichok στο πόμολο ενός σπιτιού που ανήκε στον Σεργκέι Σκριπάλ, έναν πρώην αξιωματικό των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών που είχε καταδικαστεί για προδοσία και αργότερα ανταλλάχθηκε με η Δύση. Ο Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια, παραλίγο να σκοτωθούν στην επίθεση. Η Ντον Στούργκες,  μητέρα τριών παιδιών, η οποία  δεν είχε καμία σχέση με τους Σκριπάλ, πέθανε όταν επίσης εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα.

Εβγκένι Πριγκόζιν

Φυσικά το Κρεμλίνο ποτέ δεν έχει παραδεχθεί την οποιαδήποτε ανάμειξη στους θανάτους αυτούς όπως συνέβη πρόσφατα και με τον Εβγκένι Πριγκόζιν, τον ισχυρό άνδρα της Wagner του οποίου το αεροπλάνο συνετρίβη στις 23 Αυγούστου.

Ο Πριγκόζιν ήταν ο τελευταίος στη λίστα των ατόμων που ο Πούτιν θεωρούσε απειλή μετά την απόφαση του να κηρύξει ανταρσία κατά του Κρεμλίνου δύο μήνες πριν το θάνατό του. Ήδη από τότε πολλοί είχαν προεξοφλήσει το χαμό του, αν και υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι ζωντανός και ετοιμάζεται να πάρει την εκδίκησή του.

Ο πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ είχε κακές σχέσεις με τον Πούτιν όταν έφτασε στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν εκεί για συνομιλίες με τον Πούτιν μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ανταρσίας που είδε τους μισθοφόρους του να καταλαμβάνουν την πόλη του Ροστόφ και να βαδίζουν προς τη Μόσχα.

Φαινόταν να έχει διαπραγματευτεί μια εκεχειρία με το Κρεμλίνο, συμφωνώντας να εκκενώσει τα στρατεύματά του στη Λευκορωσία και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της ομάδας εκτός Ουκρανίας. Όμως, μια έκρηξη στο επαγγελματικό του αεροσκάφος Embraer Legacy 600 οδήγησε το αεροπλάνο στο έδαφος, σκοτώνοντας τον Πριγκόζιν, τον διοικητή πεδίου Ντμίτρι Ούτκιν και οκτώ άλλους επιβαίνοντες.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν εμφανίστηκε να τον επαινεί μετά θάνατον, λέγοντας: «Γνωρίζω τον Πριγκόζιν εδώ και πολύ καιρό, από τη δεκαετία του 1990. Έκανε κάποια σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά πέτυχε και τα απαραίτητα αποτελέσματα για τον εαυτό του αλλά και για το γενικό καλό όταν τον ρώτησα». Αμέσως μετά, υπέγραψε ένα διάταγμα αναγκάζοντας τα στρατεύματα του Πριγκόζιν να ορκιστούν στην εθνική σημαία της Ρωσίας.

Μπόρις Νεμτσόφ

Μία από τις πιο θρασύς δολοφονίες επικριτή του Πούτιν ήταν ο πυροβολισμός του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Μπόρις Γέλτσιν και θεωρήθηκε πιθανός διάδοχος.

Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη από έναν άγνωστο δράστη μπροστά στο Κρεμλίνο. Πέντε άνδρες τσετσενικής καταγωγής συνελήφθησαν για την επίθεση, αλλά όσοι είναι κοντά στον Νεμτσόφ πίστευαν ότι το Κρεμλίνο ήταν άμεσα εμπλεκόμενο.

Μια κοινή έρευνα από δημοσιογράφους του Insider, του BBC και της Bellingcat αποκάλυψε ότι ο Νεμτσόφ παρακολουθούνταν από πράκτορες της FSB για σχεδόν ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί σε μια γέφυρα. Έδειξε επίσης ότι ορισμένοι από τους ίδιους πράκτορες συμμετείχαν στις δηλητηριάσεις άλλων κορυφαίων επικριτών του Κρεμλίνου.

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Η δημοσιογράφος, η οποία είχε επικρίνει τον Πούτιν και τον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, πυροβολήθηκε στην πολυκατοικία της στη Μόσχα το 2006.

Η ρεπόρτερ της Novaya Gazeta ήταν μία από τους πιο εξέχουσες δημοσιογράφους της Ρωσίας και η δολοφονία της είχε ολέθριο αποτέλεσμα στα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν για τη δολοφονία, αλλά οι εισαγγελείς παραδέχθηκαν ότι δεν βρήκαν ποτέ ποιος είχε διατάξει την επίθεση. Ο Πούτιν ζήτησε να βρεθούν οι δολοφόνοι, αλλά είπε επίσης ότι η επίδραση της Πολιτκόφσκαγια στη ζωή της Ρωσίας ήταν «πολύ μικρή».

Μερικοί ακόμη ανεξήγητοι θάνατοι

Υπήρξαν επίσης αναφορές για εξέχοντα στελέχη της Ρωσίας που πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων φαινομενικών αυτοκτονιών ή πτώσεων από μεγάλα ύψη.

Το 2013, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του στο Άσκοτ. Ο Μπερεζόφσκι ήταν ένας πρώην έμπιστος του Κρεμλίνου, ο οποίος έγινε ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης του Πούτιν και αυτοεξορίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές έρευνες για τον θάνατό του δεν έχουν καταφέρει να δείξουν τίποτα πέρα από την επίσημη εκδοχή της αυτοκτονίας.

Πολλοί από τους συνεργάτες του Μπερεζόφσκι έχουν επίσης πεθάνει υπό μυστήριες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Badri Patarkatsishvili, Γεωργιανού ολιγάρχη και επιχειρηματικού εταίρου, και του επιχειρηματία Yuri Golubev, που βρέθηκαν νεκροί στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από Guardian, Hellas Journal

 

Ο Τζο Μπάιντεν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι: «Μην έχετε αυταπάτες, υπεύθυνος είναι ο Πούτιν και οι φονιάδες του»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: