Η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι καθ’ όλα έτοιμη για το μακρινό, επί 3 μήνες ταξίδι της στην δύσκολη και γεμάτη κινδύνους Ερυθρά θάλασσα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται η τελική έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό, ώστε η φρεγάτα ΥΔΡΑ να λύσει κάβους με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, ίσως και τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς ορισμένα από τα πλοία της ευρωπαϊκής αρμάδας ήδη βρίσκονται εν πλω ή έχουν φτάσει ήδη στην περιοχή.
Παράλληλα τις ημέρες αυτές ο εν πλω Ιταλός Διοικητής, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την «πηγές» σε όλο το εύρος της περιοχής. Πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλή λιμάνια, όπως του Τζιμπουτί που βρίσκεται και γαλλική βάση, για ότι χρειαστούν τα πληρώματα των τεσσάρων πολεμικών πλοίων, αλλά και τα ίδια τα καράβια.
Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που καθορίζονται ακόμη και αυτή την ώρα, λένε με νόημα αρμόδιες πηγές του ναυτικού επιτελείου, ενώ οι συνομιλίες ανάμεσα στον εν πλω διοικητή και το ευρωπαϊκό στρατηγείο της Λάρισας είναι συνεχείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο εν πλω διοικητής που επιβαίνει στο ιταλικό αντιτορπιλικό, όσο και οι Γάλλοι που βρίσκονται στην γαλλική φρεγάτα, αλλά και στο στρατηγείο που είναι στην Θεσσαλική πρωτεύουσα, είναι αξιωματικοί που έχουν μακρά εμπειρία στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας καθώς όλοι τους είχαν βρεθεί εν πλω στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ”, κατά των Σομαλών πειρατών.
Το πράσινο φως του Κυβερνητικού Συμβουλίου, εκτός του τυπικού που έχει να κάνει με την απομάκρυνση πέραν των συνόρων της ελληνικής επικράτειας, μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Αθήνα πρόκειται να βρεθεί απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις ενός ναυτικού πεδίου που σχετίζεται με την παγκόσμια αγορά και την οικονομία.
Όλα τα συμπεράσματα που εκπορεύονται από τις έως τώρα επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης έχει φανεί πως απαιτούν σύγχρονα συστήματα και απαντήσεις «αιχμής» από τις μονάδες που πλέουν στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας.
Το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου, δεν αποτελείται αμιγώς από στελέχη που υπηρετούν χρόνια στην φρεγάτα ΥΔΡΑ. Έχει γίνει αγώνας δρόμου ώστε να μετατραπούν σε «ομάδα κρούσης» και με την συλλογική δουλειά, να εφαρμοστούν οι τακτικές που προβλέπονται, απέναντι σε κάθε είδους απειλή.
Οι διαρροές προσωπικού από το ναυτικό, κατά συνέπεια και από την φρεγάτα ΥΔΡΑ, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε ν’ αναζητηθούν στελέχη κι από άλλες μονάδες του στόλου. Η «ομάδα» της επιλεχθείσας φρεγάτας γι’ αυτό το μακρινό ταξίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή. Κι αυτός είναι ο λόγος των διαρκών ασκήσεων ώστε η μεταξύ τους συνέργεια να φέρει το θετικό τακτικό αποτέλεσμα.
Μέσα από αυτά τα γυμνάσια προσομοιώθηκε κάθε είδους πιθανή απειλή πιθανά ν’ αντιμετωπίσει η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το πλήρωμά της.
Στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι στις δυο τελικές ασκήσεις που έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες και για πολλές ώρες, τόσο το πλήρωμα, όσο και τα υφιστάμενα συστήματα της φρεγάτας, ανταπεξήλθαν στο τακτικό κομμάτι που αφορά την αντιμετώπιση απειλών.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν θα βρίσκεται μόνο του στην Ερυθρά θάλασσα. Θα είναι σε σχετικά κοντινές αποστάσεις με μονάδες των ευρωπαϊκών «ΑΣΠΙΔΩΝ» αλλά και με πλοία της Prosperity Guardian που κι’ αυτά, αν απαιτηθεί θα βάλλουν κατά της εισερχόμενης απειλής.
Η ναυτική αρμάδα με τις Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ»
Το λεγόμενο και «διοικητόπλοιο» της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio». Πρόκειται για πλοίο- φρούριο, 7.700 τόνων με ιδιαίτερα ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα περιοχής κι όχι «σημείου».
Τελευταία προσθήκη κατά των εγγύς απειλών είναι πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών, σαν αυτά που διαθέτουν ορισμένα από τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Στο οπλοστάσιο του ΥΔΡΑ είναι και οι 8 αντιπλοϊκοί Harpoon.
Με τα παραπάνω δεδομένα μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί ότι ένα βασικό εκ των lesson learned είναι πως το ελληνικό πολεμικό πλοίο σε σύγκριση με τ’ άλλα ευρωπαϊκά είναι αυτό που υπολείπεται κυρίως στον αντιαεροπορικό θόλο που απαιτούν οι συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στα ηλεκτρονικά που μπορούν να παρακολουθήσουν πολλαπλούς στόχους και να καταδείξουν τους πιο επικίνδυνους για το πλοίο.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE