Η Ράφα σημείο καμπής του πολέμου: Οι πάντες προειδοποιούν το Ισραήλ κι η Αίγυπτος δίνει τελεσίγραφο στη Χαμάς * Διπλωματία για γερά νεύρα σε έναν «κρανίου τόπο» [videos]

FILE PHOTO: Εικόνα από το ατελείωτο στρατόπεδο προσφύγων της βόρειας Γάζας στην Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο. EPA/HAITHAM IMAD




Η Αίγυπτος προειδοποίησε τη Χαμάς ότι πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ εντός δυο εβδομάδων, διαφορετικά το Ισραήλ θα εξαπολύσει επιχειρήσεις στη Ράφα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα  Wall Street Journal.

Το Κάιρο φιλοξενεί τις συνομιλίες για ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ξεκινούν την Τρίτη, στις οποίες θα παραστούν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

  • Παράλληλα, ανώτεροι  Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι δεν θα αντιταχθούν σε μια επιχείρηση στη Ράφα, εφόσον διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες Παλαιστινίων αμάχων, ανέφερε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο, το μήνυμα από το Κάιρο δείχνει ότι, ενώ η Αίγυπτος πιθανόν να ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ σε περίπτωση που εξαπολύσει επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας,  ωστόσο δεν θα ενεργήσει με τρόπο που να εμποδίζει την επιχείρηση του Ισραήλ.

Την Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επί δεκαετίες ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ θα μπορούσε να ανασταλεί εάν στρατεύματα του Ισραήλ εισέλθουν στη Ράφα ή εάν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από την Ράφα αναγκαστούν σε φυγή προς τα νότια, στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Η χερσόνησος του Σινά είναι η “αχίλλειος πτέρνα” της Αιγύπτου, καθώς θεωρεί πως μαζική εισροή Παλαιστινίων από τη Γάζα θα συμπεριλάβει διείσδυση τρομοκρατικών στοιχείων της Χαμάς και συμμάχων της, ενώ παράλληλα, το Κάιρο θεωρεί “εφιάλτη” ενδεχόμενη μαζική εισροή προσφυγικού παλαιστινιακού στοιχείου στα εδάφη της.

 

 

Προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς προειδοποιήσεις σχετικά με την προγραμματισμένη του επίθεση στη Ράφα – την πόλη στη νότια Γάζα όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια εξαθλιωμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες οι οποίο εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην βόρεια Γάζα – έδρα και αρχηγείο επιχειρήσεων της Χαμάς –  όταν εκδηλώθηκε η ισραηλινή επιχείρηση εξολόθρευσης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας έχει βρει καταφύγιο στην περιοχή», ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ είπε ότι μπορεί να υπάρξουν «πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων».

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα.

  • Σήμερα επίσης,  η Χαμάς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση θα υπονόμευε επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για πιθανή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Προς επίρρωση μάλιστα της προειδοποίησής της, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 96 ώρες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί όμηροι και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 8.

«Η κατάστασή τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω της αδυναμίας να τους παρασχεθεί η ενδεδειγμένη αγωγή. (Το Ισραήλ) φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές εκείνων που τραυματίστηκαν δεδομένων των συνεχόμενων βομβαρδισμών», τονίζεται στην ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, με ανάρτηση στο δίκτυο της οργάνωσης στο Telegram..

Οι προειδοποιήσεις του Σαββάτου ήρθαν μια ημέρα αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό του να προετοιμαστεί για την εκκένωση αμάχων από την Ράφα εν όψει μιας διευρυμένης επίθεσης κατά της Χαμάς. Είναι άγνωστο προς τα πού μπορεί να κατευθυνθεί αυτή η εκκένωση.

  • “Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Είναι σαφές ότι η έντονη δραστηριότητα στη Ράφα απαιτεί από τους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές μάχης”, ανέφερε το γραφείο του  Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τους τελευταίους προτεινόμενους όρους κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς .

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι μια εισβολή στη Ράφα θα ήταν «καταστροφή», ενώ η ΕΕ και ο ΟΗΕ εξέφρασαν  τις δικές τους ανησυχίες.

Ομάδες αρωγής λένε ότι δεν είναι δυνατό να εκκενωθούν όλοι οι πρόσφυγες από την πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο συντονιστής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Jamie McGoldrick, ο οποίος μόλις πήγε στη Γάζα για να αξιολογήσει την κατάσταση, είπε στο BBC ότι οι άνθρωποι στη Ράφα δεν θα έχουν «πού να πάνε» εάν τα ισραηλινά στρατεύματα ξεκινούσαν την επίθεσή τους.

“Οι ασφαλείς περιοχές που ανακοινώθηκαν δεν είναι πλέον ασφαλείς. Και αν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν – πού μπορούν να μετακινηθούν; Φοβόμαστε πραγματικά τη φρικτή φύση του τόπου που βρισκόμαστε, θα μπορούσε μόνο να χειροτερέψει”, είπε.

Και “καφτό” τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωναν αργά σήμερα το απόγευμα [ώρα Ελλάδας] ότι επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Θα είναι μια δύσκολη συνομιλία μιας και το Ισραήλ σαφώς και αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα εταίρο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, επίσης είναι σαφές πως οι ΗΠΑ στήριξαν εξ αρχής και δεδηλωμένα την ανάγκη ισραηλινής δράσης κατά της τρομοκρατικής Χαμάς, αλλά επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επιμονή του Αμερικανού προέδρου στο “μάζεμα” του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του στις μορφές του πολέμου στη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση στα παλαιστινιακά εδάφη, οι αντιδράσεις των συμμάχων αραβικών χωρών αλλά και της κοινής γνώμης εντός του Ισραήλ, το επιβάλλουν.
Η Ουάσιγκτον εξάλλου είναι δεδομένο πως δεν θεωρεί “μόνιμο” ή μάλλον, “με μακρύ μέλλον” πρωθυπουργό τον Νετανιάχου. Η διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή επιβάλλει μια ” διπλωματική μαεστρία” στήριξης του Ισραήλ έναντι της τρομοκρατίας αλλά και περιορισμού των συνεπειών της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης στην περιοχή.

Με πληροφορίες από BBC/ The Times of Israel

 

Παραίτηση του επικεφαλής της UNRWA ζητά το Ισραήλ: Υποστηρίζει ότι εντόπισε σήραγγα της Χαμάς κάτω από την έδρα του οργανισμού στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: