Photo: Hellas Journal
Συζήτηση για την Κύπρο και την ανάδειξή της ως στρατηγικό εταίρο και διπλωματικό κρίκο στη Μεσόγειο, αλλά και για τα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον στο think tank American Enterprise Institute.
Η συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την εφημερίδα Καθημερινή και που συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, συμμετείχαν ο Michael Rubin, senior fellow στο American Enterprise Institute, ο Ευάγγελος Σάββα, Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, ο Νικόλας Κυριακίδης, ιδρυτής του Cyprus Forum και ο Alan Makovsky, Senior Fellow στο think tank American Progress.
Στο πάνελ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην εξέλιξη της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ, στις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους, στην ανάδειξη του κυπριακού ζητήματος, αλλά και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου ως εταίρος στην περιοχή.
Συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα του Φόρουμ και σε άλλα think tanks με βάση την Ουάσιγκτον.
Ο Michael Rubin, senior fellow στο American Enterprise Institute, ανέδειξε τη σημασία της τωρινής χρονικής συγκυρίας που αφορά στην πρόσφατη εκατονταετηρίδα της σύγχρονης Τουρκίας και τα 50 χρόνια από την κατοχή της Κύπρου, καθώς παρέχει μια σπάνια ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα λάθη της προηγούμενης πολιτικής και να προσεγγίσουμε το τουρκικό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο με νέο τρόπο. “Η Τουρκία άνοιξε την πόρτα σε αναθεωρήσεις, αλλά τέτοιες αναθεωρήσεις δεν χρειάζεται να πάρουν τον δρόμο τους. Πρέπει να εξαλειφθούν οι περίπλοκοι και βραχυπρόθεσμοι συμβιβασμοί της εποχής του Κίσιντζερ και να υπάρξει ηθική διαύγεια. Μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευημερία για όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου μόνο όταν τηρούν το διεθνές δίκαιο και ζουν ειρηνικά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θεμελιώδες αίτημα να τερματίσει η Τουρκία την κατοχή κάθε χιλιοστού της Κύπρου, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ευάγγελος Σάββα, Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ σε δήλωση του ανέφερε: “Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετείχα σήμερα στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον στο American Enterprise Institute, με θέμα την Κύπρο. Τέθηκαν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα για το πώς μπορούμε να εμπλέξουμε περισσότερο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Ειπώθηκαν επίσης πολλά για την αναγκαιότητα τόσο από πλευράς ΗΠΑ αλλά και από την ελληνική για τη δημιουργία μιας στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα διευκολύνει τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι στην περιοχή για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Όλα αυτά προϋποθέτουν φυσικά ότι δεσμευόμαστε από το διεθνές δίκαιο και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους στην περιοχή. Το σημαντικό όμως που βγαίνει ξεκάθαρα από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι χρειαζόμαστε την ενεργό ενασχόληση όλων των “μεγάλων παικτών” στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ειδικά.
Ο Alan Makovsky, Senior Fellow στο think tank American Progress σημείωσε αντίστοιχα ότι οι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον για δεκαετίας όταν αναφέρονταν στην Κύπρο σκέφτονταν μόνο το κυπριακό ζήτημα. Σήμερα, η Κύπρος εξετάζεται πολύ πιο στρατηγικά, ειδικά και μέσα από το East Med Act, ανέφερε. Ο κ. Makovsky υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των 3+1 σχημάτων συνεργασίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο ασκείται έμμεσα αποτελεσματική πίεση στην Άγκυρα. Ακόμα επισήμανε πως μεταξύ των λόγων που η Κύπρος άρχισε να μην αντιμετωπίζεται μονοθεματικά ήταν το φυσικό αέριο, η αναδιαμόρφωση της σχέσης της με το Ισραήλ, η ένταξή της στην ΕΕ και η αλλαγή της σχέσης της με τη Ρωσία, αλλά και η στάση Ερντογάν αναφορικά με τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να δούμε περισσότερο την Κύπρο ως μια στρατηγική λύση και ταυτόχρονα να απομακρυνθούμε από την ανάγνωση της Κύπρου ως “πρόβλημα”.
Ο Νικόλας Κυριακίδης, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Cyprus Forum μίλησε για την άποψη της επόμενης γενιάς σχετικά με το κυπριακό ζήτημα και την εξεύρεση λύσεων. Σημείωσε πως η Κύπρος πρέπει να συζητείται πιο συχνά και ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον και πως πρόκειται για ένα ανοιχτό ζήτημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να ξέρουμε που πάμε, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες, δηλαδή τι θέλουν οι πολίτες, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE