Οι «αερομαχίες» για το FIR Λευκωσίας και η υπόθεση δολοφονίας του εθνοφρουρού στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι προσπάθειες της ΕΕ για δημιουργία δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκο, οι «αερομαχίες» για το FIR Λευκωσίας και οι αναφορές του Σάββα Μάτσα ενώπιον του δικαστηρίου Λεμεσού για την υπόθεση θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης.

Προβάλλονται επίσης η χθεσινή διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των ιδιωτών νηπιαγωγών, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για ενιαία επιτροπή για την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, αλλά και θέματα πληθωρισμού, επιτοκίων και οικονομίας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Εμπλοκή της ΕΕ στην πράξη» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία του πρώτου δικοινοτικού ηλιακού πάρκου και σημειώνει ότι είναι το πιο φιλόδοξο ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Γράφει επίσης ότι έπιασε τόπο το όχι των ιδιωτικών νηπιαγωγείων στον αποκλεισμό τους στο σχέδιο επιδότησης για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Αλλού αναφέρει ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου φτάνοντας τον περασμένο μήνα στο 49% σε ένα μήνα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Στη μέγγενη της ακρίβειας νοικοκυριά-επιχειρήσεις» και γράφει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο σταθεροποιείται πέριξ του 2%, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ερωτηματικά και επιφυλάξεις προκαλεί και στο Προεδρικό αλλά και στη ΔΗΠΑ η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, για συντονισμό όμορων κομμάτων και προσωπικοτήτων ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει την ευθύνη της εποπτείας όλων των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και θα πραγματοποιεί κοινούς ελέγχους με Δικηγορικό Σύλλογο και ΣΕΛΚ.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «‘Αερομαχίες’ για το FIR Λευκωσίας» αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι γίνονται συνεχείς τουρκικές παρεμβάσεις προς διεθνείς φορείς και προσπάθειες υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμισης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου και σημειώνει ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δίνει αγώνα προκειμένου να αναχαιτίσει τις τουρκικές προσβολές.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι με άσπρα μπαλόνια διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Βουλή οι νηπιαγωγοί καθώς όπως λένε η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από 4 ετών θα επηρεάσει τους ιδιωτικούς σταθμούς. Γράφει επίσης ότι 13.000 δικαιούχοι διαγράφηκαν από το ΓεΣΥ και εξηγεί ότι πρόκειται για ευρωπαίους πολίτες και υπηκόους τρίτων χωρών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Οι πολιτικές της ΕΚΤ ‘στραγγαλίζουν’ οικογένειες και επιχειρήσεις» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η βασική πολιτική για τα επιτόκια θα διατηρηθεί αμετάβλητη.

Αλλού γράφει ότι σε κατασκευαστική αστοχία οφείλεται η διαρροή μεγάλης ποσότητας λυμάτων σε χωράφια και εν τέλει στο φράγμα της Άχνας σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας.

Γράφει ακόμη ότι προχωρεί το δικοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο για παραγωγή ηλεκτρισμού και ότι ο Μάριο Νάβα είπε ότι το έργο «έχει τεράστιες δυνατότητες».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «η υπόθεση του εθνοφρουρού ‘αγγίζει τα όρια της συγκάλυψης’» αναφέρεται στην χθεσινή κατάθεση του Σάββα Μάτσα ενώπιον του δικαστηρίου Λεμεσού για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, με τον κ. Μάτσα να δηλώνει ότι εθνοφρουροί «έβαζαν χαρτάκια ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών (του Νικολάου) ενώ κοιμόταν και άναβαν φωτιά».

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιδιοκτήτες και νηπιαγωγοί ιδιωτικών σταθμών διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από τη Βουλή λόγω των αλλαγών στην προδημοτική εκπαίδευση. Αλλού γράφει ότι η τιμή του ελαιόλαδου ξεπέρασε το 49% σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η Eurostat.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Άδειες για 12 νέα ιδιωτικά νοσηλευτήρια» γράφει ότι από το 2021 μέχρι και σήμερα υπάρχουν 12 νέα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που βρίσκονται στη διαδικασία για άδεια ίδρυσης / λειτουργίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα δοθούν και επτά άδειες για επεκτάσεις υφισταμένων και κάνει λόγο για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «Vision 2030» του Ριάντ. Αλλού γράφει ότι ονειρικά κέρδη είχαν το 2023 Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Ζήνωνας Σωκράτους
Λευκωσία, Κύπρος

Για «συγκάλυψη εγκλήματος», ομιλεί ο ποινικός ανακριτής: Το Δικαστηριο της Λεμεσού καλείται να αποφασίσει για τη δολοφονία του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: