Επιζών του ναυαγίου της Πύλου μιλά στη Welt: Οι τραγικές ώρες πάνω στο μοιραίο σαπιοκάραβο και τι υποστηρίζει για την αργοπορημένη επιχείρηση διάσωσης

FILE PHOTO: To αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε νοτιοδυτικά της Πύλου παρασύροντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, STR




Στο ναυάγιο της Πύλου, εννέα μήνες μετά, αναφέρεται εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Welt παραθέτοντας τη μαρτυρία του Αχμάντ Αλ Κιλανί, ενός εκ των περίπου 100 επιζώντων του ναυαγίου, που σήμερα ζει στο Ζάαρμπρυκεν, ζητά άσυλο στη Γερμανία και καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές.

Όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ, στο πλοιάριο επέβαιναν πάνω από 750 άνθρωποι με έναν στόχο: «να φτάσουν από τη Λιβύη στην ΕΕ με τη βοήθεια της μαφίας των διακινητών.

Όπως αναφέρει ο Αλ Κιλανί πρόκειται για μια υπόθεση χαρακτηριστική «του παραλογισμού στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκεί όπου οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν τίποτα για να φτάσουν στην Ευρώπη και οι διακινητές κάνουν δουλειές εκατομμυρίων. Εκεί όπου οι αρχές ασφαλείας υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα σύνορα και συγχρόνως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο τέλος, όπως συχνά συμβαίνει, όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν καταλήγουν στη Γερμανία».

Το ρεπορτάζ περιγράφει την προσωπική ιστορία του νεαρού από τη Συρία που αποφάσισε να φτάσει στην Ευρώπη με τον επικίνδυνο αυτόν τρόπο, μαζί με φίλους του.

Περιγράφει αναλυτικά όμως και τις τραγικές ώρες πάνω στο μοιραίο σαπιοκάραβο, από την επιβίβαση έως το σταμάτημα του κινητήρα, τον εντοπισμό από την Frontex αλλά και τις δέκα ώρες που χρειάστηκαν για να φτάσουν οι ελληνικές αρχές και έπειτα όλη την αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα προσπάθεια προσέγγισης του υπερπλήρους πλοιαρίου.

«Οι ισχυρισμοί του Αλ Κιλανί συμπίπτουν με αυτούς άλλων επιζώντων. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς στη Welt am Sonntag. Η γερμανική εφημερίδα πάντως αναφέρει ότι μετά από ανάλυση σχετικού εγγράφου της Frontex φαίνεται ότι οι ισχυρισμοί της Αθήνας «είναι ασύμβατοι» με εκείνους των επιζώντων. Οι αρχές «καθυστέρησαν προφανώς την έναρξη των προσπαθειών θαλάσσιας διάσωσης μέχρι ένα σημείο, όπου δεν ήταν πια δυνατόν να σωθούν όλοι».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις σοβαρές καταγγελίες των επιζώντων, στην εξέταση της υπόθεσης από τον Συνήγορο του Πολίτη και κλείνει με την οδύσσεια του Αλ Κιλανί που συνεχίζεται στη Γερμανία, όπου υπέβαλε αίτηση ασύλου. «Στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων με ρώτησαν γιατί δεν έμεινα στην Ελλάδα. Τους είπα για το ναυάγιο και ότι εκεί τα πάντα θα μου θύμιζαν αυτό». Πλέον μαθαίνει γερμανικά μέσω YouTube, θέλει να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και ελπίζει να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου του. Στην περίπτωση άλλων δύο επιζώντων δόθηκε τελικά πράσινο φως από τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από DW

Ρωσική εφημερίδα έκανε πρωτοσέλιδο τον θάνατο του Ναβάλνι με τίτλο «Όμως υπάρχει ελπίδα»: Κατασχέθηκαν τα περισσότερα φύλλα της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: