Eμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία: «Παγώνουν» τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση οι αντάρτες του ELN

FILE PHOTO: O ηγέτης των διαφωνούντων ανταρτών της FARC «Ιβάν Μορντίσκο» (δεξιά) συζητά με άλλους αρχηγούς ανταρτών στη «λαϊκή συγκέντρωση» που πραγματοποιήθηκε στη σαβάνα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση. EPA/Ernesto Guzman




Η κολομβιανή οργάνωση ανταρτών ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για «ανοικτή κρίση» με την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «παραβιάσεις» των κανόνων που είχαν συμφωνηθεί όταν άρχισαν οι συνομιλίες, το 2022, με τον τελευταίο τους κύκλο να διεξάγεται στην Κούβα.

«Χωρίς αυτό να οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα, οι συνομιλίες ανάμεσα στον ELN και την εθνική κυβέρνηση εισέρχονται σε φάση αναστολής, ωσότου η κυβέρνηση φανεί διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε η οργάνωση γκεβαριστών ανταρτών σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά —εξελέγη το 2022—, προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο για να τερματιστεί οριστικά η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στη χώρα.

Η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως τον ELN, διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Μέχρι τώρα διεξήχθησαν έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων κυβέρνησης/ELN, στη Βενεζουέλα, στο Μεξικό και στην Κούβα, χώρες-εγγυήτριες της διαδικασίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νορβηγίας.

Σε αυτές προστίθενται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, που συνοδεύουν τις συνομιλίες, και αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Παρών στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις ακτές στον Ειρηνικό, και στο βορειοανατολικό, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ο ELN πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε το 1964, εμπνεόμενος από τη θεολογία της απελευθέρωσης και την επανάσταση στην Κούβα.

Οι αρχές υπολογίζουν πως διαθέτει 5.800 μαχητές.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπογοτά, Κολομβία 

Οι αντάρτες Χούθι επιτέθηκαν εναντίον πλοίου υπό ελληνική σημαία: Έφτασε σε λιμάνι της Υεμένης, εκφορτώνει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Άντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: