Χωρίς τους Ρώσους ολιγάρχες τα πάρτι είναι πιά… ξενέρωτα: Οι νύχτες της… παγκόσμιας ηγεσίας στο Νταβός του 2024 [videos]

epa11089084 The logo of the WEF and a reflection of an AI generated projection are pictured as a woman passes by on the closing day of the 54th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 19 January 2024. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic ‘Rebuilding Trust’ from 15 to 19 January. EPA/GIAN EHRENZELLER




Με την εκ νέου απαγόρευση της ρωσικής αντιπροσωπείας από το απομακρυσμένο θέρετρο των Άλπεων, τα πάρτι στο Νταβός δεν ήταν τόσο χλιδάτα ή τόσο έξαλλα όσο παλιά, σύμφωνα με πολλούς, μακροχρόνιους τακτικούς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα προηγούμενα χρόνια, δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες χρηματοδότησαν πολλές από τις πολυτελείς και διαβόητες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της ετήσιας συγκέντρωσης της παγκόσμιας ελίτ.

Το είδος των πάρτι όπου οι καλεσμένοι τρώνε χαβιάρι με το κουτάλι από μοντέλα ντυμένα με κοστούμια και επώνυμα ονόματα από τις επιχειρήσεις και την πολιτική, χαλαρώνουν και συζητούν.

  • «Οι Ρώσοι δεν είναι πια εδώ, επομένως το Νταβός δεν είναι πια πραγματικά το Νταβός», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ που έρχεται στην εκδήλωση από το 2018.

Στις πρώτες μέρες του φόρουμ, οι Ρώσοι ηγέτες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν μετασοβιετικό κόσμο αναμορφώθηκαν με τη φήμη τους όταν κατέκτησαν μια θέση στο παγκόσμιο συνέδριο. Αλλά καθώς ο πόλεμος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ουκρανία μαίνεται, το ίδιο ισχύει και για το μορατόριουμ προσκλήσεων για όλους, από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) μέχρι τους γεννημένους στη Μόσχα επιχειρηματίες και έμπιστους του Πούτιν.

Σίγουρα, εξακολουθούν να υπάρχουν τα εξαιρετικά αποκλειστικά δείπνα που διοργανώνουν άνθρωποι όπως ο γεννημένος στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος. Ο ακτιβιστής κατά του Πούτιν Bill Browder του Hermitage Capital, ο οποίος δεν παρευρίσκεται πλέον στο επίσημο πρόγραμμα, επικαλούμενος το κόστος, κάλεσε τους καλεσμένους την πρώτη νύχτα του φόρουμ στο Ochsen Steakhouse, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μενού εξωτικών εδεσμάτων που περιλαμβάνει ζέβρα, στρουθοκάμηλο, άλογο και αγριόχοιρο.

  • Το The Illuminati’s Eye of Providence έκανε πάλι την εμφάνισή του, καθώς άνθρωποι ντυμένοι μοναχοί που ισχυρίζονται ότι εργάζονται στο Moonshot Investor Network, το οποίο επικεντρώνεται σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως το private equity, μοίραζαν πάπυρους αναγεννησιακού στιλ σε μερικούς εκλεκτούς.

Ανοίγοντας το έγγραφο αποκαλυπτόταν μια μυστική πρόσκληση που έγραφε, «έχετε επιλεγεί», με έναν αντίστοιχο κωδικό QR από κάτω. Ένα άτομο που ακολούθησε τη «διαδρομή» λέει περαιτέρω στο CNBC ότι ο κωδικός QR συνδέεται με έναν ιστότοπο που αναφέρει συναυλίες και τελετουργίες. Περιελάμβανε επίσης μερικά ακόμη στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών παζλ, πριν αποκαλυφθεί ο προορισμός και η ώρα του πάρτι.

«Ήταν ένα υπέροχο τέχνασμα μάρκετινγκ», είπε αυτό το άτομο στο CNBC.

Αλλά οι τακτικοί κάτοικοι του Νταβός υποστηρίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο πολυτελή ή τόσο άγρια όσο ήταν κάποτε.

Το ετήσιο οινικό σουαρέ του Mooch

Το βράδυ της Τρίτης, επικρατούσαν συνθήκες όχλου στο λόμπι του Hotel Europe, όπου ο Anthony «the Mooch» Scaramucci πραγματοποιούσε τη 13η έκδοση του Ετήσιου Φόρουμ Οίνου του Νταβός Tasting.

  • Οι επισκέπτες έκαναν ουρά για σχεδόν μια ώρα, περιμένοντας ένα βραχιολάκι και είσοδο στις σκάλες στο διάσημο σουαρέ, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μια επιλεγμένη επιλογή από τα λεγόμενα κρασιά «100 πόντων» από όλο τον κόσμο, όπως το 2003 Chateau Latour που πωλείται για 995 $ το μπουκάλι.

Ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων που σπρώχνονταν προς τη βάση των σκαλοπατιών ήταν και ο στρατηγός Mark Milley.

Πράγματι, η γευσιγνωσία κρασιού συχνά προσελκύει τα πιο εντυπωσιακά ονόματα του Νταβός. Ο Ματ Ντέιμον, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Αντρέα Μποτσέλι φέρεται να εθεάθησαν εκεί πέρυσι. Φέτος, ο αμερικανός γερουσιαστής Κρις Κουνς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν και ένας συνδυασμός κορυφαίων στελέχη των μέσων ενημέρωσης ήταν όλοι παρόντες.

Μέχρι τις 11 μ.μ., η κύρια παροχή κρασιού είχε στεγνώσει και οι μπάρμαν σέρβιραν νερό, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως στην ετήσια γευσιγνωσία, το κρασί συνέχισε να ρέει σε ένα μυστικό πίσω δωμάτιο που προοριζόταν για την crème de la crème των καλεσμένων.

Το πάρτι του Politico

Το πάρτι του Politico στο Schatzalp το βράδυ της Πέμπτης είναι μια παράδοση του Νταβός και μια εκδήλωση που πρέπει να παρευρεθείς. Για να φτάσετε εκεί, ένα φωτεινό μπλε και κίτρινο τελεφερίκ μεταφέρει τους επιβάτες σχεδόν μισό μίλι από την πλατεία Davos-Platz στο 124 ετών Schatzalp Hotel σε απόσταση τεσσάρων λεπτών.

Το ξενοδοχείο, ένα πρώην σανατόριο, το οποίο ανακαινίστηκε σε στιλ αρ νουβό στα μέσα του 20ου αιώνα. Το αχανές κτήμα δεσπόζει πάνω από την πόλη και προσφέρει επική θέα στις Άλπεις Albula. Το ακίνητο έχει παράξενους παραλληλισμούς με το ξενοδοχείο στο κλασικό “The Shining” του Stephen King.

Εκείνο το βράδυ, έβρεχε στον κεντρικό δρόμο, αλλά πάνω στο Schatzalp, το χιόνι έπεφτε πυκνό – ιδανικές συνθήκες για μια αποστολή με έλκηθρο.

Η λίστα καλεσμένων, η οποία περιελάμβανε τον Browder, και ένα μείγμα στελεχών της IBM και το AB InBev , καθώς και ορισμένοι από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αμερικής επί τόπου, μετανάστευσαν από το ξενοδοχείο με τη βεράντα σε ένα μονοπάτι με δάδα που οδηγούσε στην κορυφή του μονοπατιού για την ετήσια διαδρομή με έλκηθρο.

Τα «κόκκινα φώτα» του Νταβός

Η έκταση των δύο μιλίων της κεντρικής λεωφόρου του Νταβός έχει την επιδεικτική αίσθηση των παραθύρων της περιοχής των κόκκινων φώτων του Άμστερνταμ, χωρίς κανέναν από τους παράνομους τόνους.

Με όλες σχεδόν τις βιτρίνες να νοικιάζονται κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου φόρουμ, οι εταιρείες και οι χώρες είχαν στη σειρά δέσμες από A-listers για να μιλήσουν σε συνομιλίες δίπλα στο τζάκι και σε πάνελ, από το πρωινό μέχρι την ώρα του κοκτέιλ μετά το δείπνο. Αντί για πλεκτά και εξοπλισμό σκι, το Νταβός αφορούσε τις βιτρίνες για τους CEO.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, κρατούσε ένα μικρόφωνο στο δεξί του χέρι ενώ συνομιλούσε στο μπροστινό παράθυρο του Infosys Lounge.

Στο Bloomberg House, το οποίο βρισκόταν στη γωνία της Scalettastrasse και της παραλιακής λεωφόρου, ήταν όλα παράθυρα, καθιστώντας εύκολο να ρίξετε μια ματιά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του OpenAI Sam Altman και τον επικεφαλής Salesforce, Marc Benioff, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους δίπλα στο τζάκι.

Ο θρύλος των hedge fund Ray Dalio βρέθηκε στο lounge της Emirates για μια συνομιλία με θέμα την παγκόσμια οικονομία μετά την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ο Emhoff έδωσε παρατηρήσεις στο Female Quotient Lounge.

  • Σε αντίθεση με τα μυστικά πάρτι, τα δείπνα και τα μεσημεριανά γεύματα, όλα αυτά αφορούσαν την προβολή αυτών των κορυφαίων ονομάτων.

Το CNBC συγκαλούσε δείπνα και δεξιώσεις κοκτέιλ κάθε βράδυ του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας εκδήλωσης «Nightcap» που διοργανώθηκε από κοινού με τους Financial Times στο Lounge West στο ξενοδοχείο Belvedere.

Μερικοί από τους συνήθεις ύποπτους ήταν εκεί, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, ο Gary Cohn της IBM και ο CEO της SandboxAQ, Jack Hidary, μιας εταιρεία που αποκλείστηκε από τη μητρική Alphabet της Google το 2022 που εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική τεχνολογία σε βασικές προκλήσεις στον κυβερνοχώρο και την ανακάλυψη φαρμάκων. και άλλες περιοχές.

Υπήρχαν επίσης μερικά λιγότερο πιθανά ονόματα που ήταν παρόντα, όπως ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Sir Richard Moore, ο οποίος είναι επικεφαλής της MI6.

Τα βραδινά γλέντια της εβδομάδας έφτασαν στο κρεσέντο σε ένα ίδρυμα του Νταβός: το Barry’s Piano Bar. Πήρε το όνομά του από τον θρυλικό πιανίστα του Νταβός, τον Μπάρι Κόλσον, ο οποίος έρχεται από το Χάλιφαξ του Καναδά για να διασκεδάσει κάθε βράδυ στο περιθώριο του φόρουμ στο νέο σπίτι του Piano Bar: Επάνω στο Hotel Europe.

Η θερμοκρασία στο έδαφος στο Νταβός εκτινάχθηκε από -3 βαθμούς Φαρενάιτ σε σχεδόν 40 βαθμούς σε διάφορα σημεία της εβδομάδας, πράγμα που σήμαινε ότι ορισμένες μέρες ήταν πολύ πιο εύκολο να διασχίσεις την πόλη με τα πόδια από άλλες.

Με την Ubers να χρεώνει 46 $ για μια βόλτα 5 λεπτών ένα μίλι κάτω από το δρόμο και την κυκλοφορία να αποδεικνύεται πονοκέφαλος στις ώρες αιχμής, το περπάτημα από το σημείο Α στο σημείο Β συχνά ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικότερος τρόπος να μετακινηθείτε.

Στην εκτός σεζόν του Νταβός, το Goals House είναι το Golf Club Davos, ένα άνετο κατάλυμα στα περίχωρα της πόλης. Το ταξίδι εκεί περιλάμβανε περπάτημα μέσα στο χιόνι στο σκοτάδι, αφού η Mattastrasse δεν φωτιζόταν με φώτα του δρόμου. Σήμαινε επίσης πεζοπορία στην ίδια στενή λωρίδα με τα επόμενα αυτοκίνητα, καθώς τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα με όχθες χιονιού μέχρι τη μέση.

Ο προγραμματισμός διέφερε ευρέως από συνεδρίες πρωινού και μεσημεριανά πάνελ έως δείπνα στρογγυλά τραπέζια αφιερωμένα σε συζητήσεις σχετικά με εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής με στελέχη των Palantir, Accenture και SandboxAQ.

Το CNBC συντόνισε επίσης μια συνεδρία μεσημεριανού γεύματος στον επάνω όροφο σχετικά με τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία βιώσιμης γεωργίας μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας και λειψυδρίας. Ο χώρος αποδείχθηκε ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τα μεγαλύτερα πάρτι στο Νταβός.

Το βράδυ της Δευτέρας, το Politico συγκάλεσε την εναρκτήρια βραδιά του εκεί, με ονόματα όπως ο Wyclef Jean, η Diane von Fürstenberg, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου George Osborne και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Sky News, David Rhodes.

Την Τετάρτη, ο Sting και ο Osborne εθεάθησαν να περνούν ένα χρυσό αγαλματίδιο Όσκαρ γύρω από το τραπέζι.

Και αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η Bank of America και η (RED) διοργάνωσαν ένα βραδινό ποτό στο Goals House, το οποίο χρίστηκε το καλύτερο πάρτι της εβδομάδας από τη Suzanne Lynch του Politico στα βραβεία της στο Νταβός, επειδή ήταν «ένας νικηφόρος συνδυασμός πολιτικών, επιχειρηματικών και διάσημων δικαιωμάτων, με μια χαλαρή ατμόσφαιρα.”

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Βρετανίας, ο μάγος Ντέιβιντ Μπλέιν, ο Στινγκ και ο στρατηγός Μίλι – ο οποίος είχε σαφώς ένα επιτελείο που είχε ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις που πρέπει να παρευρεθούν φέτος.

Με πληροφορίες από CNBC.com

Γρίφος η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα: Σε σχέση με την ζήτηση «λείπουν» 212.000 κατοικίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: