Πιο δεξιά η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία: «Φλερτ» Μακρόν με Σαρκοζί για να φρενάρει την επέλαση της Μαρί Λεπέν

File Photo French President Emmanuel Macron (C) reviews the troops during the commemoration of the 105th anniversary of the 11 November 1918 Armistice, at the Arc de Triomphe in Paris, France, 11 November 2023. EPA, MOHAMMED BADRA POOL




Σημαντική κλίση προς τα δεξιά έχει πάρει η γαλλική κυβέρνηση, με επιλογές προσώπων που είναι κοντά στον πρώην δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε μια προφανή προσπάθεια του προέδρου Μακρόν να αναζωογονήσει τη δεύτερη θητεία του και να περιορίσει πιθανά κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Δεν θέλω μάνατζερ, θέλω επαναστάτες», είπε ο Μακρόν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης υπό τον Γκάμπριελ Ατάλ, 34 ετών, τον νεότερο πρωθυπουργό της Γαλλίας, ενώ ζήτησε «γρήγορα αποτελέσματα».

Οκτώ από τη μικρή ομάδα των 14 βασικών υπουργών έχουν παρελθόν στο κόμμα του Σαρκοζί. Ανάμεσά τους η «έκπληξη-βόμβα» με τη Ρασιντά Ντατί στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού κανείς δεν την περίμενε εκεί. Η αδάμαστη στο λόγο της «σταρ των Ρεπουμπλικάνων», πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Σαρκοζί πέρασε στο γήπεδο Μακρόν, πράγμα που θεωρήθηκε «προδοσία» για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο επικεφαλής Ερίκ Σιοτί τη διέγραψε από το κόμμα. Προφανώς όμως αυτό λίγο την απασχολεί, αφού αμέσως έγινε γωστό ότι διαπραγματεύτηκε τη μελλοντική της υποψηφιότητα για το Δημαρχείο Παρισίων για τις εκλογές του 2026, που είναι ο διακαής της πόθος.

Ο Ατάλ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών και Ευρώπης ο Μακρόν αποφάσισε τελικά να τοποθετήσει τον Στεφάν Σεζουρνέ που προόριζε αρχικά για επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές. Απομάκρυνε τελικά την Κατρίν Κολονά που θεωρήθηκε ότι η φωνή της δεν ακουγόταν όσο έπρεπε.

Δύο άλλες γυναίκες όμως ανέλαβαν τα δύο υπέρ-υπουργεία της νέας κυβέρνησης: Το Υπουργείο Παιδείας που διευρύνθηκε σε αυτό της Νεότητας, Αθλητισμού και Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ανατέθηκε στην πρώην αθλήτρια Αμελί Ουντεά-Καστερά. Το Υπουργείο Εργασίας συμπτύχθηκε με αυτό της Υγείας και ανατέθηκε στην Κατρίν Βοτρέν. Και οι δύο νέες υπουργοί υπήρξαν συνεργάτιδες του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, γεγονός που έκανε ορισμένους να μιλούν για κρυφό- σαρκοζική κυβέρνηση με ξεκάθαρη κλίση στα δεξιά.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, DW

Μουσουλμάνοι μαθητές ζητούν επιβολή της Σαρία σε σχολείο στη Γερμανία: Μερικοί παίρνουν και «τον νόμο στα χέρια τους»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: