File Photo: Λιμάνι του Πειραιά Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
H ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Λιμένων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της απαγορεύεται να συμμετάσχει λόγω της κινεζικής ιδιοκτησίας του.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico που υπογράφει ο PIETER HAECK
Η κινεζικής ιδιοκτησίας λιμενική αρχή του Πειραιά, δεν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην έναρξη της λιμενικής συμμαχίας την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με σχετική λίστα. «Τα λιμάνια που ανήκουν και (η πλειοψηφία) ελέγχονται από κράτη μη μέλη της ΕΕ έχουν αποκλειστεί», αναφέρεται στη λίστα.
Ο κινεζικός όμιλος COSCO Shipping κατέχει τα δύο τρίτα του λιμένα αρχής του Πειραιά, του 14ου μεγαλύτερου λιμανιού στην Ευρώπη (με εκατομμύρια μετρικούς τόνους διακίνησης εμπορευμάτων, σύμφωνα με τη Eurostat), το οποίο ειδικεύεται στη διακίνηση μεγάλων εμπορευματοκιβωτίων και είναι ο μεγαλύτερος διακομετακομιστικός κόμβος αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλες 26 λιμενικές αρχές βρίσκονται στη λίστα προσκεκλημένων, η οποία συγκεντρώθηκε με βάση το μέγεθος και την έκθεσή τους στη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και για την τήρηση γεωγραφικής ισορροπίας εντός της ΕΕ.
Το λιμεναρχείο Πειραιά δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το βελγικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συνδιοργάνωσε την έναρξη της συμμαχίας, επανήλθε στην εξήγηση για τη λίστα προσκεκλημένων όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε προσκληθεί η Πειραιώς.
Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Annelies Verlinden, η οποία προήδρευσε της έναρξης, είπε στο POLITICO στα τέλη του περασμένου έτους ότι η ανταλλαγή δεδομένων είναι ένα από τα επιθυμητά αποτελέσματα της συμμαχίας.
Η νέα συμμαχία βασίζεται σε μια συνεργασία μεταξύ του Βελγίου και της Ολλανδίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία με τους δημάρχους των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ καθώς και με πέντε ναυτιλιακές εταιρείες (MSC, Maersk, CMA CGM, Hapag Lloyd και Seatrade) για την καταπολέμηση της «ναρκοτρομοκρατίας».
Politico [EU’s drug-busting ports alliance excludes Chinese-owned Piraeus]