«Λύτρωση για εκείνες που δεν τα κατάφεραν…»: Δάκρυα χαράς για τα υπέροχα κορίτσια του πόλο που ξόρκισαν 16 δύσκολα χρόνια

Players of Greece celebrate their 7-6 victory against Italy during the LEN Women’s European Water Polo Championships bronze medal match Greece vs Italy in Eindhoven, Netherlands, 13 January 2024. EPA/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT




Δακρυσμένες, έτοιμες να βάλουν τα κλάμματα, δυσκολεύονταν να αρθρώσουν τις λέξεις. Το σκηνικό ήταν γνώριμο, αλλά και τελείως αντίστροφο σε σχέση με το τραυματικό παρελθόν.

Οι οδυνηρές ήττες της Τεργέστης από την Ισπανία (2012), της Χάουντα από τη Ρωσία (2016) και ξανά της Τεργέστης από την Ολλανδία (2021) στοίχειωσαν μία ολόκληρη γενιά του ελληνικού γυναικείου πόλο, όμως απόψε στο Αϊντχόφεν, η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά.

Η νίκη με 7-6 επί της Ιταλίας χάρισε στην εθνική ομάδα το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την έστειλε, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτή τη φορά, ήταν δάκρυα χαράς και λυγμοί λύτρωσης, για αθλήτριες που έζησαν μία, δύο ή ακόμη και τρεις φορές (η Χρυσή Διαμαντοπούλου) την πίκρα των προολυμπιακών τουρνουά.

Η Αλεξία Καμμένου είχε ζήσει το επαναλαμβανόμενο δράμα απο μακρυά, όμως σαν άνθρωπος του πόλο είχε βιώσει και εκείνη την απογοήτευση. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Παλέψαμε σαν Ελληνίδες, δώσαμε την ψυχή μας. Ξορκίζουμε 16 χρόνια. Μεγάλη υπόθεση αυτή, μεγάλη ευθύνη, που σηκώσαμε όλοι όσοι πιστέψαμε σε αυτό», ήταν τα πρώτα λόγια της ομοσπονδιακής τεχνικού στην ΕΡΤ. «Οι προπονητές κι οι παράγοντες είναι για να αμφισβητούνται, αλλά όταν αυτό γίνεται με αθλήτριες κι έρχεται τέτοια απάντηση, είναι όλα για… πάρτη τους», τόνισε η Καμμένου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η ομάδα θα κάνει σπουδαία πράγματα, γιατί έφυγε όλο αυτό από πάνω τους. Πρωταγωνίστριες είναι οι παίκτριες. Για μένα οι αθλήτριες είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, είναι η ζωή μου όλη».

Κλείνοντας τις δηλώσεις της επί προσωπικού, η προπονήτρια της εθνικής είπε εμφανώς συγκινημένη: «Είχα την τιμή να είμαι από τη σύσταση της εθνικής γυναικών και με αξιώνει ο Θεός να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες».




Η Αλεξάνδρα Ασημάκη είναι η μόνη παίκτρια του τωρινού ρόστερ που έχει ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ήταν παρούσα το 2008 στο Πεκίνο. Επέστρεψε φέτος στην εθνική μετά από 4,5 χρόνια, αφού πρώτα είχε σταματήσει από την ενεργό δράση, έγινε μητέρα, πέρασε ένα δύσκολο χειρουργείο και επανήλθε στις πισίνες, πιο πολύ για να κάνει αυτό που αγαπάει. Στον αγώνα με την Ιταλία ήταν συγκλονιστική, πέτυχε δύο υπερ-πολύτιμα γκολ και μετά το ματς δεν παρέλειψε, με δάκρυα τα μάτια, να αφιερώσει την πρόκριση σε όλες εκείνες τις παλιές συμπαίκτριές της, που δεν αξιώθηκαν να μετάσχουν στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

«Είναι τρεις Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έχουμε βρεθεί. Από το 2012 κι έπειτα, δεν έχουμε καταφέρει να πάμε την Ελλάδα εκεί που πρέπει, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα πήραμε μια πανάξια νίκη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα», είπε αρχικά η 35χρονη φουνταριστή και συνέχισε: «Νιώθω τόσο περήφανη, ειλικρινά, που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Μετά από 12 χρόνια έφερε την Ελλάδα ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δίνει λύτρωση σε τόσες γενιές, που κατά κάποιον τρόπο νιώθω ότι συνδέομαι. Και τις προηγούμενες που παλέψανε και δεν τα καταφέρανε και αυτά τα κορίτσια που τα κατάφεραν. Έχουν ζήσει και τις αποτυχίες. Ξέρω ότι όσοι έχουν πονέσει και παλέψει γι΄ αυτή την ομάδα χαίρονται το ίδιο με εμάς σήμερα, γιατί είναι μία λύτρωση. Ευχαριστώ τον Θεό που με έχει γερή, που έχει την οικογένειά μου γερή για να με στηρίζει και να είμαι κι εγώ μέλος αυτής της ομάδας. Νιώθω ευλογημένη που είμαι εδώ».

Η σκόρερ του «χρυσού» γκολ, Νικόλ Ελευθεριάδου, με δυσκολία μπόρεσε να πει μερικές φράσεις: «Προσπαθώ να βρω τις λέξεις να εκφράσω αυτά που νιώθω, τρέμω! Δεν μπορώ να περιγράφω τι σημαίνει αυτό για μας. Δεν θα μιλήσω για τους κόπους και οτιδήποτε άλλο. Αυτή η ομάδα έπαιξε με τόση ψυχή σήμερα, που πραγματικά δεν άξιζε κάτι άλλο από την πρόκριση. Είναι ένα όνειρο η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι ευγνώμων που θα το ζήσω με αυτά τα κορίτσια, με αυτό το προπονητικό τιμ. Είναι δουλειά χρόνων και πραγματικά δεν έχω λόγια».

Παρών στο Αϊντχόφεν, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ήταν και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για το επίτευγμα της εθνικής. «Είχαμε τρεις στόχους ερχόμενοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: να προκριθούμε στο Παγκόσμιο στη Ντόχα, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Τα κορίτσια και οι προπονήτριες τα κατάφεραν, θέλω να τις συγχαρώ και να τις ευχαριστήσω για τη χαρά που μας έδωσαν. Να ευχαριστήσω επίσης τον Γιώργο Αφρουδάκη και την Εύη Μωραϊτίδου που πίστεψαν σε αυτή την ομάδα και ήταν δίπλα τους».

Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην εθνική ανδρών, που δεν κατάφερε να διακριθεί στο Ευρωπαϊκό της Κροατίας, και εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Έχουμε βάλει τους στόχους μας από την αρχή της χρονιάς. Η εθνική ομάδα των ανδρών μην σας φοβίζει, έχει προγραμματισθεί πού θα είναι έτοιμη και θα είναι έτοιμη. Όπως θα είναι έτοιμα και τα κορίτσια μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟΕ και κατέληξε: «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, για αυτό είμαστε διοίκηση, το αποτέλεσμα μετράει. 31 αθλητές και αθλήτριές μας έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζουμε από το Παγκόσμιο στη Ντόχα να έχουμε και άλλες προκρίσεις. Το αθλητικό αποτέλεσμα κρίνει κάθε ομοσπονδία, και από αυτό θα κριθούμε και εμείς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Εγραψαν ιστορία τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας πόλο: Πήραν το χάλκινο από τις Ιταλίδες και «γραμμή» τώρα για τους Ολυμπιακούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: