To αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση: Το Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε drone και βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

FILE PHOTO: Air Force Senior Airmen Zackary Short and Keven Torres prepare to provide fuel to a U-28 Draco from a HC-130J Combat King II in the U.S. Central Command area of responsibility. Photo By: Air Force Staff Sgt. Gerald R. Willis




Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε χθες Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά σήμερα Παρασκευή το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».

Από το ξέσπασμα την 7η Οκτωβρίου του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, περιπολούν σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλες χώρες, εντός των ορίων διεθνούς συνασπισμού για την προστασία εμπορικών πλοίων από τους Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία.

Η Ουάσιγκτον εξάλλου ανακοίνωσε χθες σειρά κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των Χούθι, ειδικά φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Υεμένη και στην Τουρκία που κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενέχονται σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατηγορεί το Ιράν πως βοηθά ενεργά τους υεμενίτες αντάρτες να εξαπολύουν επιθέσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία το αρνείται. Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει εξάλλου πάγια ότι δεν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους Χούθι, κινήματος εντασσόμενου στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», μαζί με το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

  • Κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό της ροής ιρανικών κεφαλαίων προς τους Χούθι της Υεμένης

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ενός φυσικού προσώπου και τριών ανταλλακτηρίων συναλλάγματος που φέρονται να διευκόλυναν τη ροή της ιρανικής οικονομικής βοήθειας προς τους Χούθι, εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα τρία ανταλλακτήρια συναλλάγματος εδρεύουν στην Τουρκία και στην Υεμένη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η σημερινή ενέργεια καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να περιορίσουμε την παράνομη ροή κεφαλαίων προς τους Χούθι, οι οποίοι εξακολουθούν να εξαπολύουν επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον ξένων πλοίων και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μπράιαν Νέλσον.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το Ισραήλ κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στην επικράτειά του από τον Λίβανο χθες, ανέφερε ο στρατός.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού είχαν ηχήσει στο νότιο Ισραήλ και προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

  • Ιρακινή οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για drone που έπεσε στο —προσαρτημένο από το Ισραήλ— Γκολάν

Drone έπεσε κοντά σε χωριό στο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, αφού ιρακινή οργάνωση, που υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, στο οποίο πιθανόν ήταν προσαρμοσμένα εκρηκτικά, ερχόταν από τη Συρία κι έπεσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη νότια της Ελιάντ, στο τμήμα του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, αλλά προκαλώντας κάποιες υλικές ζημιές.

Ερωτηθείς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την συντριβή του UAV κοντά στην κοινότητα Ελιάντ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με ανακοίνωσή της, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα που πιστεύεται πως αποτελεί δημιούργημα μελών ιρακινών φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον «στόχου ζωτικής σημασίας» νότια της Ελιάντ με «τα κατάλληλα όπλα».

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις εκατό και πλέον επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία.

Ως τώρα όμως, η οργάνωση δεν είχε κάνει λόγο παρά για ελάχιστες επιθέσεις απευθείας εναντίον ισραηλινών συμφερόντων.

Το Ισραήλ κυρίευσε τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν στον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967 και το προσάρτησε το 1981.

Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Η ανατομία μίας τραγωδίας: Από το 2000 η Αεροπορία ζητούσε αντικατάσταση του «μουσειακού» Τ-2 Buckeye, αλλά ποιος ενδιαφέρθηκε για την εκπαίδευση ουσίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: