Στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για τη Γάζα ρίχνει το βάρος ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά την απουσία των ευρωτουρκικών από τη Σύνοδο Κορυφής

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. EPA/OLIVIER MATTHYS




Με τα ευρωτουρκικά εκτός ατζέντας της τρέχουσας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδηςδιαφοροποίησε τις δικές του προτεραιότητες ρίχνοντας περισσότερο βάρος στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» με αφορμή τη συζήτηση για τον πόλεμο στη Γάζα όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο».

Ενώ η συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου βάζει σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ πρόσθετο βάρος κατά τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί και σήμερα.

Αναφορικά με την ατζέντα της συνόδου, κατά την οποία συζητείται η πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με συμπερίληψη 50 δις ευρώ για τη χώρα, καθώς και η κατάσταση στη Γάζα, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρκετά θέματα στα οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Σε σχέση με την πρόταση για τις ενταξιακές της Ουκρανίας σημείωσε πως η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει απαραίτητα και ένταξη, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει «ουσιαστική συζήτηση και κατάληξη σε συμπεράσματα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» εάν η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή.

Κατά τις αρχικές δηλώσεις του, ο ΠτΔ εξέφρασε ακόμα την ελπίδα να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και να έχουμε συμπεράσματα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας» και τη γειτονιά της ΕΕ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αν σήμερα δεν συζητήσουμε ουσιαστικά, διεξοδικά αυτό το θέμα, και αν δεν υπάρξουν συμπεράσματα από το σημερινό Συμβούλιο, τότε στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε πως αυτό ήταν και το θέμα της παρέμβασης του στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης πριν τη σύνοδο.

Υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία της Ουκρανίας και της αναθεώρησης του ΠΔΠ, επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για τη Μέση Ανατολή στέλνονται λάθος μηνύματα «και σε σχέση με τον γεωπολιτικό ρόλο που κατά τα άλλα θέλουμε και λέμε ότι πρέπει να διαδραματίσουμε».

Ερωτηθείς για τη διαφορετική στάση που τήρησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ΠτΔ σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» αλλά είπε πως αν «δεν μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση», τότε «ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε αποτύχει».

Είπε επίσης ότι «η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, είναι μια χώρα που έχει άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής.

Προσπαθούμε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο, ιδιαίτερα στην ανθρωπιστική πτυχή, και γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, προκειμένου να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη βρίσκεται στην Κύπρο προς τον λαό της Γάζας».

Ο ΠτΔ ανέφερε ακόμα πως η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη.

Όσον αφορά την Κύπρο, συνέχισε, «είναι σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα λεφτά στο θέμα της μετανάστευσης, ειδικότερα για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή». Σε σχέση με τη συζήτηση για τη διεύρυνση, ο ΠτΔ σημείωσε πως «πρόκειται για ένα πολιτικό εργαλείο» το οποίο «πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά».

Επηρεάζεται η συζήτηση

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποφάσεις «προς την κατεύθυνση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είναι και οι συστάσεις της Επιτροπής» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και ένταξη» αλλά «μια μακρά διαδικασία που βοηθά τις υποψήφιες χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση για μεταρρύθμιση της ΕΕ και για κατάργηση της ανάγκης ομοφωνίας των 27 για σημαντικές αποφάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι σίγουρα «η στάση κάποιων κρατών μελών, στη συγκεκριμένη περίπτωση η στάση της Ουγγαρίας, είναι κάτι που επηρεάζει ευρύτερα και τη συζήτηση για την κατάργηση της ομοφωνίας».

Συνέδεσε το ζήτημα της ομοφωνίας και με τη συζήτηση που γίνεται για τη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, «αλλά θα πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε την κοινή συνισταμένη».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Βρετανική τεχνική υποστήριξη στην Κύπρο για τη δημιουργία μίας νέας μονάδας επιβολής κυρώσεων κατά Ρωσίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: