FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ. EPA/TOLGA AKMEN
Η εύρεση διαφορετικών οδών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα από τα θέματα του ταξιδιού του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο κ. Σαπς θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο για συναντήσεις με αξιωματούχους και με το προσωπικό των βρετανικών βάσεων, ενώ επίσης θα επισκεφθεί τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ.
«Αναζητώ ενεργά διαφορετικές οδούς… και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πηγαίνω στην περιοχή αυτή την εβδομάδα», είπε ο κ. Σαπς την Τρίτη στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως πρόσθεσε, η χερσαία διάβαση της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας συνιστά «σημαντικό εμπόδιο» ως προς την απρόσκοπτη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας «για διάφορους λόφους ασφαλείας».
Σημειώνεται πως πηγή του Foreign Office άφησε την Τρίτη να εννοηθεί πως το Λονδίνο εξετάζει την κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, ένα θέμα που είχε συζητήσει προ δύο εβδομάδων στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Μιχάλη Γιωργάλλα ο κ. Σαπς.
Αναφερόμενος στη βρετανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ο Γκραντ Σαπς είπε ότι η αύξηση των δυνάμεων αφορά την υποστήριξη εκτάκτων σχεδιασμών, την επιτήρηση της εξελισσόμενης κατάστασης και την ετοιμότητα αντίδρασης.
Είπε επίσης ότι έχουν αποσταλεί στην περιοχή δύο πλοία, τρία ελικόπτερα και ένας λόχος πεζοναυτών. Δύο ακόμα πολεμικά πλοία βρίσκονταν και παραμένουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Επιβεβαίωσε δε την έναρξη βρετανικών κατασκοπευτικών πτήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο πλαίσιο αποστολής στήριξης διάσωσης ομήρων με συλλογή πληροφοριών.
Σε ερώτηση για το ρόλο των βάσεων στην Κύπρο στην τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Σαπς είπε πως χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των Βρετανών στρατιωτών στην περιοχή και διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια επιθετικού οπλισμού στο Ισραήλ. «Κατά τη διάρκεια της σύρραξης θα παρείχαμε μόνο αμυντικό εξοπλισμό ή εξοπλισμό που ίσως βοηθούσε με την ανάκτηση ομήρων», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.
Εξάλλου, ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα Βουλευτή του σκωτσέζικου κόμματος Alba για το κατά πόσο το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει την κυπριακή κυβέρνηση για βρετανικές ή συμμαχικές αεροπορικές αποστολές που πετούν από τη βάση Ακρωτηρίου.
Ο κ. Χίπι απάντησε πως ως «αξιόπιστοι εταίροι» το Υπουργείο Άμυνας συνδιαλέγεται τακτικά με την Κυπριακή Δημοκρατία επί θεμάτων που άπτονται των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων. «Αυτό περιλαμβάνει, όπου αρμόζει, την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πτήσεις προς και από τη βάση Ακρωτηρίου, αν και δεν υφίσταται επίσημη υποχρέωση να γίνεται κάτι τέτοιο».
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΣυμφώνησε η Λευκωσία με την πρόταση Γκουτέρες για τον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό