Σταματήστε για λίγο το scrolling για μια ονειροπόληση: Ο εγκέφαλος αναδιαμορφώνεται, βελτιώνεται η μάθηση και η μνήμη-Ερευνα [videos]

Image by Victoria from Pixabay




Η ονειροπόληση αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο επηρεάζοντας την πλαστικότητά του: αυτό είναι το συμπέρασμα μια μελέτης που διεξήχθη σε ποντίκια από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωνόντουσαν και σε ανθρώπους, θα έδειχναν τη σημασία του να κάνετε διαλείμματα κάθε τόσο, ακόμη και όταν κάνετε scrolling σε smartphone, για τη βελτίωση της μάθησης και της μνήμης.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν επανειλημμένα στα ποντίκια δύο διαφορετικές εικόνες σκακιέρας, με μια μικρή παύση ενός λεπτού στην οποία τους έδειχναν μια γκρίζα οθόνη.

Παρακολουθώντας περίπου 7.000 νευρώνες στον οπτικό φλοιό, ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της παύσης, όταν το ποντίκι ήταν χαλαρό, οι νευρώνες παρήγαγαν ηλεκτρική δραστηριότητα παρόμοια (αλλά όχι εντελώς πανομοιότυπη) με αυτή που ενεργοποιήθηκε κατά την προβολή της προηγούμενης εικόνας, ένα σήμα που ερμηνεύτηκε ως απόδειξη ότι το ζώο ονειρευόταν την εμπειρία που είχε μόλις.

Καθώς το πείραμα επαναλαμβανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η νευρωνική δραστηριότητα που πυροδοτήθηκε από την προβολή της πρώτης εικόνας γινόταν ολοένα και πιο διακριτή από αυτή που παράγεται από τη δεύτερη εικόνα, έως ότου η καθεμία κατέληξε να περιλαμβάνει σαφώς ξεχωριστές ομάδες νευρώνων.

Επιπλέον, η νευρωνική δραστηριότητα που καταγράφηκε κατά τις πρώτες ονειροπολήσεις της ημέρας υποδεικνύει πώς ο εγκέφαλος θα καταλήξει να αντιδράσει βλέποντας την ίδια εικόνα αργότερα.

Οι νευροεπιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν τελικά ότι οι ονειροπολήσεις παράγονται από τον οπτικό φλοιό την ίδια στιγμή που οι νευρώνες στον ιππόκαμπο αναπαράγουν γεγονότα του παρελθόντος, ένα σαφές σημάδι ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Mε πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Η Μαντόνα έστησε τρεις ώρες τους θαυμαστές της: Παρά την καθυστέρηση της συναυλίας ξεσήκωσε το κοινό της Νέας Υόρκης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: