Ο βασιλιάς Κάρολος, ως Δούκας του Λάνκαστερ, καρπώνεται προσωπικά όλη την περιουσία όσων πεθαίνουν χωρίς κληρονόμους: Ο «νόμος» του 1377, η bona vacantia και τα έσοδα του 2023

File Photo epa10987776 South Korean President Yoon Suk Yeol (R) and King Charles III (2-L) alight from a horse-drawn carriage at Buckingham Palace EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT




Η νομική αρχή του bona vacantia που μεταφράζεται ως «αγαθά χωρίς ιδιοκτήτη» αναφέρεται σε μια διαδικασία μέσω της οποίας περιουσίες των ανθρώπων που πεθαίνουν χωρίς κληρονόμους στην Αγγλία και την Ουαλία διεκδικούνται από το στέμμα.

Η αρχή του bona vacantia ισχύει όταν ένα άτομο πεθαίνει στην Αγγλία και την Ουαλία χωρίς να αφήσει έγκυρη διαθήκη που διαθέτει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και δεν υπάρχει κληρονόμος της περιουσίας του σύμφωνα με τους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες, που ορίζονται στον νόμο περί διαχείρισης περιουσίας του 1925, καθορίζουν τις κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να κληρονομήσουν την περιουσία ενός χωρίς διαθήκη (ή εν μέρει χωρίς διαθήκη) ατόμου.

Οι υποθέσεις ταξινομούνται και μετά ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βρεθεί κληρονόμος. Σε γενικές γραμμές, κανένας επιζών συγγενής δεν μπορεί να κληρονομήσει σε σχέση μακρύτερη από τον πρώτο ξάδερφο του θανόντα. Τα απομακρυσμένα μέλη της οικογένειας γενικά αποκλείονται. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί κανείς πιο κοντινός από έναν ξάδερφο, το αζήτητο μέρος της περιουσίας (the bona vacantia ) περνά στο στέμμα και συλλέγεται από το στέμμα.

Τα περισσότερα από αυτά τα κτήματα διεκδικούνται από τον δικηγόρο του υπουργείου Οικονομικών, το νομικό τμήμα της κυβέρνησης που χειρίζεται τη διαχείριση της περιουσίας και στη συνέχεια μεταβιβάζει το πλεόνασμα στο δημόσιο για τις γενικές του δαπάνες.

Ωστόσο, ειδικά τα κτήματα των ανθρώπων που πέθαναν ως κάτοικοι στην ιστορική κομητεία Palatine του Λάνκαστερ (συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου Μάντσεστερ, του Μέρσεϊσαϊντ, του Λανκασάιρ και της περιοχής Φέρνς της Κούμπρια) περνούν από τους bona vacantia κανόνες στον Δούκα του Λάνκαστερ. Δηλαδή τον σημερινό μονάρχης βασιλιά Κάρολο Γ’.

Τα κτήματα που συλλέγονται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ ενσωματώνονται στην ιδιωτική του περιουσία με σκοπό την παροχή ιδιωτικού εισοδήματος για τον μονάρχη.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά αρχαία διαδικασία, που χρονολογείται από το 1377 από μια επιχροήγηση του βασιλιά Εδουάρδου Γ’ στον Ιωάννη του Γκαντ, όταν ήταν δούκας του Λάνκαστερ. Σήμερα, αποτελεί μέρος του νόμου περί διαχείρισης περιουσίας του 1925.

  • Ένας παρόμοιος κανόνας ισχύει για τα κτήματα όσων πεθαίνουν στην κομητεία της Κορνουάλης. Αυτά τα κτήματα περνούν στον Δούκα της Κορνουάλης, ο οποίος είναι επίσης ο πρίγκιπας της Ουαλίας, γιος του Καρόλου, Γουίλιαμ.

Αν και πολλά από αυτά τα αζήτητα κτήματα δεν είναι μεγάλα, τα συνολικά ποσά που λαμβάνουν τα δουκάτα είναι σημαντικά. Ο Guardian αναφέρει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μόνο το Δουκάτο του Λάνκαστερ έχει συγκεντρώσει περίπου 61,8 εκατομμύρια λίρες.

Ο δικηγόρος του Υπουργείου Οικονομικών και τα δύο δουκάτα θα αναζητήσουν όποιους τυχόν συγγενείς δικαιούνται να εμφανιστούν και θα κάνουν μεταφορές σε όσους δικαιούνται σύμφωνα με τους κανόνες κληρονομιάς. Και οι τρεις έχουν επίσης τη διακριτική ευχέρεια να καταβάλουν πληρωμές από την περιουσία σε όσους μπορεί να έχουν νόμιμη αξίωση επ’ αυτής με άλλον τρόπο εκτός από την κληρονομιά, ιδίως σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί κληρονομιάς (Πρόβλεψη για την οικογένεια και τα εξαρτώμενα άτομα) του 1975.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φροντιστές του αποθανόντος ή οι συγκατοικούντες. Μέρος από το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για επενδύσεις και για τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων του δουκάτου, και το πλεόνασμα δίνεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟ 2023

Μια αμφιλεγόμενη αλλαγή προφανώς ωφελεί τον βασιλιά Κάρολο

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές και είναι επίσης σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι, ότι εάν πεθάνουν χωρίς κληρονόμους, η περιουσία τους θα περιέλθει στο κράτος με τη μορφή του στέμματος. Ωστόσο, όταν η Νομική Επιτροπή διαβουλεύτηκε για τελευταία φορά το 2011, διαπιστώθηκε κάποια ανησυχία του κοινού σχετικά με το θέμα.

Μια σημαντική μειοψηφία θεώρησε ότι ο κανόνας ήταν αναχρονιστικός και ότι τα αζήτητα περιουσιακά στοιχεία θα έπρεπε να δοθούν απευθείας σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η Νομική Επιτροπή δεν το έλαβε υπόψη, εν μέρει επειδή οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες εκθέσεις και λογαριασμοί εκείνη την εποχή έδειχναν ότι τα καθαρά έσοδα από την καλή διάθεση και στα δύο δουκάτα πέρασαν εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε τώρα ότι υπήρξε μια προφανής σημαντική αλλαγή στη διαχείριση των κεφαλαίων του Δουκάτου του Λάνκαστερ το 2020. Μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αλλαγή ήταν η εικαζόμενη χρήση χρημάτων για τη βελτίωση ιστορικών περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιο του Δουκάτου, τα οποία στη συνέχεια ενοικιάζονται για το κέρδος.

Η εφημερίδα έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο από το εισόδημα του δουκάτου καταβάλλεται επί του παρόντος σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς αυτό φαίνεται να έχει μειωθεί.

Υπάρχει περαιτέρω το ερώτημα εάν είναι δίκαιο ή σχετικό, τα κτήματα όσων τυχαίνει να πεθάνουν κάτοικοι στο Λανκασάιρ ή την Κορνουάλη να γίνουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία του μονάρχη ή του κληρονόμου του, ενώ όσοι πεθαίνουν κάτοικοι αλλού τα κτήματά τους μεταβιβάζονται σε το βρετανικό κράτος γενικότερα.

Όποια και αν είναι η επίλυση αυτών των ζητημάτων, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για όσους επιθυμούν τα κτήματά τους να πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όχι στο στέμμα: κάντε μια διαθήκη.

Όλες οι διαθήκες μπορούν να συνταχθούν έτσι ώστε αν δεν έχουν μείνει ζωντανοί κληρονόμοι, η περιουσία μπορεί να δοθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής του θανόντος ως εναλλακτική. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις προσφέρουν υπηρεσίες συγγραφής διαθηκών που μπορούν να βοηθήσουν. Όσον αφορά τις κληρονομιές, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων.

Με πληροφορίες από the conversation

To παραμύθι προσγειώνεται στην πραγματικότητα: Ο «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: