Ο Κίσινγκερ πέθανε αλλά η… κληρονομιά της πολιτικής του είναι ακόμη εδώ – Κορυφαίο παράδειγμα ο… κυνισμός του στην Κύπρο: Το άρθρο καταπέλτης του Michael Rubin

epa08148449 Former United States Secretary of State Henry A. Kissinger delivers a speech during an event in which German Chancellor Merkel is awarded the Henry A. Kissinger Prize at the Great Orangery at Charlottenburg Palace in Berlin, Germany, 21 January 2020. EPA, OMER MESSINGER




Καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κηδέψουν τον Henry Kissinger, μια εξέχουσα προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας του 20ου αιώνα, πολλά μέρη του κόσμου συνεχίζουν να αγωνίζονται λόγω της κληρονομιάς που άφησε.

Αυτό τονίζεται σε άρθρο του Michael Rubin στο περιοδικό Washington Examiner υπό τον τίτλο «Biden must face Kissinger’s Eastern Mediterranean mistake».

Ο συντάκτης αναφέρεται αρχικά σε σημαντικές δράσεις του Kissinger όπως η προσέγγιση με την Κίνα και η διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός με το Βιετνάμ που του απέφεραν και το Νόμπελ Ειρήνης, όμως από την άλλη, όπως αναφέρεται, συμφωνίες μέσω βραχυπρόθεσμων παραχωρήσεων με παράλληλο χάιδεμα δικτατορικών καθεστώτων, ενέχουν σήμερα την απειλή της επιστροφής πολλών περιοχών ανά τον κόσμο σε πολύ πιο αιματηρούς πολέμους, όπως η περίπτωση της Κίνας και της Ταϊβάν.

Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο καταλαμβάνοντας αρχικά το 3% του νησιού, δήθεν για να προστατεύσει τον κυπριακό μουσουλμανικό πληθυσμό καθώς η ελληνική χούντα προσπαθούσε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Η ελληνική χούντα έπεσε μια εβδομάδα αργότερα και η Ελλάδα επέστρεψε στη Δημοκρατία παραιτούμενη των αξιώσεών της στην Κύπρο. Ήταν τότε που, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονταν στη Γενεύη για να επιβληθεί η αποχώρηση, η Τουρκία εισέβαλε ξανά, αυτή τη φορά χωρίς την ύπαρξη κάποιου casus belli. Ήταν μια κατάφωρη αρπαγή γης. Τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν και πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση στο ένα τρίτο της χώρας, με την κατοχή να συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Kissinger τάχθηκε στο πλευρό των Τούρκων. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Αμερική για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», είπε στον Πρόεδρο Ford. «Η τουρκική τακτική είναι σωστή – άρπαξε ό,τι θέλεις και μετά διαπραγματεύσου με βάση την κατοχή».

Ποτέ δεν εξήγησε γιατί η εγκεκριμένη τουρκική επιθετικότητα ήταν προς το αμερικανικό συμφέρον. Εξάλλου, οι Τούρκοι τάχθηκαν στο πλευρό του Άξονα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Ναζί και οι φασίστες ρήμαζαν την Ευρώπη. Μόνο όταν η ήττα των Ναζί ήταν σίγουρη, συντάχθηκαν με τους συμμάχους. Ο Kissinger έγραψε αργότερα ότι ευνόησε την Τουρκία λόγω της επιθυμίας να διατηρηθούν εκεί σταθμευμένα πυρηνικά όπλα, αλλά, όπως και με την Κίνα, οι παραχωρήσεις του ξεπερνούσαν ακόμη και τις προσδοκίες των πιο ένθερμων εχθρών του.

Ο κυνισμός του Kissinger για την Κύπρο παραμένει ένα ζήτημα για τη δυτική διπλωματία. Το Σχέδιο Ανάν απέτυχε σε μεγάλο βαθμό επειδή προώθησε την εθνοτική διαίρεση εις βάρος της ιθαγένειας, απέτυχε να αποστρατικοποιήσει το νησί και επέτρεψε σε Τούρκους εποίκους, ξένους όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Κύπριους Μουσουλμάνους, να παραμείνουν. Ενώ η Διοίκηση Clinton έδινε προτεραιότητα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τουρκική αποικιακού χαρακτήρα αρπαγή εδαφών που ευλογήθηκε από τον Kissinger κατέστη ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Στις 27 Ιανουαρίου 1989, ο τότε Γερουσιαστής Joe Biden έγραψε στον Πρόεδρο του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου(ΑΗΙ): «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων έχουν καταπατηθεί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιώσεις τους για την προγονική γη και περιουσία που υφαρπάχθηκαν κατά την εισβολή του 1974 δεν μπορούν να διακυβεύονται. Τέλος, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι μέχρι να απομακρύνει και τον τελευταίο στρατιώτη από την Κύπρο, δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Ο Biden είχε δίκιο πριν κάνει λάθος. Οι σημερινές διαιρέσεις αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά του Kissinger. Τα επόμενα χρόνια, ο Kissinger φέρεται να επωφελήθηκε από τους δεσμούς του με την Τουρκία καθώς η συμβουλευτική εταιρεία του, Kissinger Associates, φέρεται να μεσολαβούσε για να φέρει σε επαφή αμερικανικές εταιρείες με Τούρκους ηγέτες.

Καθώς η Κύπρος καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και μια Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή κατά της απολυταρχίας, η σημασία της για τη Δύση συνεχώς αυξάνεται. Κάθε χρόνο, εν τω μεταξύ, η Τουρκία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο βάρος έναντι της Δύσης. Η βραχυπρόθεσμη λύση του Kissinger θέτει πλέον σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο θάνατός του είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για ενδοσκόπηση αλλά και για τον Biden να ηγηθεί μιας διακομματικής αναθεώρησης της πολιτικής για να θέσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη Δημοκρατία πάνω από το προσωπικό κέρδος, τις αποικιακές φιλοδοξίες και τον εναγκαλισμό με τη δικτατορία.

Πηγή Washington Examiner / «Biden must face Kissinger’s Eastern Mediterranean mistake»

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για την πρόκληση Ερντογάν, 24 ώρες πριν από την άφιξη του (video): Θέτει απαράδεκτη ατζέντα στον “φίλο Κυριάκο”, στον… δρόμο προς την Αθήνα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: