Μυστήριο με τον Ναβάλνι: Αγνοείται έξι ημέρες ο επιφανής αντικαθεστωτικός και πολέμιος του Πούτιν * Δεν εντοπίστηκε σε καμιά φυλακή

FILE PHOTO: Διαδήλωση υποστήριξης στον πολιτικό κρατούμενο, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. στο Λονδίνο. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA




Ο Ρώσος αντιφρονών ηγέτης  Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε από την σωφρονιστική αποικία ΙΚ-6 στην περιοχή Βλαντίμιρ, ανατολικά της Μόσχας, αλλά είναι άγνωστο το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ανέφεραν σήμερα οι συνεργάτες του στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Το ίδιο δήλωσαν και οι δικηγόροι του Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση τον Αύγουστο, αφού κρίθηκε ένοχος για δημιουργία εξτρεμιστικής κοινότητας, χρηματοδότηση εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων και πολλά άλλα εγκλήματα. Εξέτιε ήδη ποινές 11,5 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για απάτη και άλλες κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι καταγγέλλουν ότι η σύλληψή του και η φυλάκισή του είναι μια προσπάθεια με πολιτικά κίνητρα να καταπνίξουν την σφοδρή κριτική του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δικηγόροι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δύο σωφρονιστικές αποικίες όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν ο Ναβάλνι, ο οποίος υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας, δήλωσε η εκπρόσωπος Κίρα Γιαρμίς στο X

Η  Γιαρμίς, δήλωσε ότι το προσωπικό της αποικίας IK-6 στην πόλη Μελέχοβο, 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, είπε στον δικηγόρο του που περίμενε έξω από το σωφρονιστικό ίδρυμα, ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν είναι πλέον μεταξύ των κρατουμένων.

«Πού τον μετέφεραν, δεν λένε» δήλωσε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ.

  • Η διαδικασία μεταφοράς κρατουμένων με τρένο στην αχανή Ρωσία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, με τους συγγενείς και τις οικογένειές τους να μην μπορούν να πληροφορηθούν για το πού βρίσκονται και αν είναι καλά στην υγεία τους μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Οι δικηγόροι του Ναβάλνι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του από την περασμένη Τρίτη.

Η συνεργάτης του Λιουμπόφ Σόμπολ είχε δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι έχει μεταφερθεί σε νέα σωφρονιστική αποικία κρατουμένων και ότι η χρονική στιγμή σχετίζεται με την έναρξη της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεκδικήσει μια ακόμη εξαετή θητεία.

«Φοβούνται τόσο πολύ τον Ναβάλνι, ο οποίος είναι στην φυλακή, ο οποίος έχει περιορισμένα δικαιώματα αλληλογραφίας, δεν μπορεί να δει την οικογένειά του και ούτω καθεξής, που αποφάσισαν κατά την διάρκεια της περιόδου που ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος, να αποκόψουν απλώς των Ναβάλνι με κάθε δυνατό τρόπο από τον έξω κόσμο. Θεός φυλάξοι μην κάνει κάποια δήλωση», είπε η Σόμπολ.

  • Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε ότι η χρονική στιγμή «είναι 0% σύμπτωση και 100% άμεσος πολιτικός έλεγχος από το Κρεμλίνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είναι μυστικό για τον Πούτιν που είναι ο κύριος αντίπαλός του σε αυτές τις ‘εκλογές’. Και θέλει να είναι σίγουρος ότι η φωνή του Ναβάλνι δεν θα ακουστεί».

Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός εκ μέρους του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν και ο εκπρόσωπός του φροντίζουν να μην αναφέρονται ποτέ ονομαστικά στον Ναβάλνι σε μια προσπάθεια να τον παρουσιάσουν ως πολιτικά άσχετο. Λένε ότι του φέρονται όπως σε κάθε άλλο κρατούμενο.

«Την Παρασκευή και καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας , ούτε το IK-6 ούτε το IK-7 απάντησαν», δημοσίευσε η  Γιαρμίς, προσθέτοντας ότι ο Ναβάλνι αγνοείται επί έξι ημέρες.

Η σοβαρότερη πολιτική απειλή για τον Πούτιν

Ο Ναβάλνι απετέλεσε μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη νομιμότητα του Πούτιν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η οποία διαρκεί περισσότερες από δύο δεκαετίες. Οργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους και χρησιμοποίησε το ιστολόγιό του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαλύψει την διαφθορά στο Κρεμλίνο καθώς και τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2020, αφού δηλητηριάστηκε με Novichok, έναν νευρικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής. Ο Ναβάλνι χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροπλάνο από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας και όντας σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

  • Μια κοινή έρευνα του CNN και της ομάδας Bellingcat ενέπλεξε τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Η Ρωσία αρνείται ότι εμπλέκεται στην εξόντωση του Ναλβάνι. Ο Πούτιν είπε κυνικά  τον Δεκέμβριο του 2020 ότι αν η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας ήθελε να σκοτώσει τον Ναβάλνι, «θα είχαν τελειώσει» τη δουλειά.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, με την κατηγορία της παραβίασης των όρων της φυλάκισής του σε σχέση με υπόθεση απάτης που ασκήθηκε εναντίον του το 2013, την οποία επίσης απέρριψε ως πολιτικά υποκινούμενη.

Έκανε εκστρατεία από τη φυλακή κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και προσπάθησε να κινητοποιήσει τους Ρώσους πολίτες κατά του πολέμου.

«Θα διεξάγουμε προεκλογική εκστρατεία ενάντια στον πόλεμο. Και εναντίον του Πούτιν. Ακριβώς. Μια μακρά, επίμονη, εξαντλητική, αλλά θεμελιωδώς σημαντική εκστρατεία, όπου θα στρέψουμε τους ανθρώπους ενάντια στον πόλεμο», είπε ο Ναβάλνι, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπό του.

Όταν ο Ναβάλνι καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε 19 χρόνια φυλάκιση σε αποικία υψίστης ασφαλείας, είπε «ο αριθμός των ετών δεν έχει σημασία».

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι, όπως πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, καταδικάζομαι σε ισόβια κάθειρξη. Όπου η ζωή μετριέται με τη διάρκεια της ζωής μου ή τη διάρκεια ζωής αυτού του καθεστώτος», ανέφερε σε δήλωσή του.

Με πληροφορίες από Reuters/CNN

Άρδην αλλαγή στάσης Χριστιανοδημοκρατών έναντι του Ισλάμ: Μόνο «οι μουσουλμάνοι που μοιράζονται τις αξίες μας ανήκουν στη Γερμανία, η Σαρία όχι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: