Η πιο σφοδρή μέρα μαχών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, λέει ο IDF: Εισβολή κομάντο σε στρατηγείο της Χαμάς, μάχες σε βορρά και νότο

Έκρηξη μετά από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Γάζα. EPA/ATEF SAFADI




Ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μαχητικά αεροσκάφη που έχουν ρίξει εκατοντάδες βόμβες και άλλα πυρομαχικά, εμπλέκονται στη σφοδρότερη ημέρα μαχών μετά την έναρξη της εισβολής τους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα Ισραηλινός ανώτερος στρατιωτικός διοικητής.

  • «Βρισκόμαστε στην πιο έντονη μέρα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης», δήλωσε ο στρατηγός Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων των IDF που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ισραηλινές δυνάμεις μάχονται στη Τζαμπάλια, βόρεια της πόλης της Γάζας και στη Σουτζάγια, ανατολικά της πόλης, και τώρα πολεμούν επίσης στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

  • «Βρισκόμαστε στην καρδιά της Τζαμπάλια, στην καρδιά της Σουτζάγια, και τώρα επίσης στην καρδιά της Χαν Γιουνίς», είπε.

«Αυτή είναι η πιο σφοδρή μέρα [των μαχών] από την έναρξη [της χερσαίας επιχείρησης], όσον αφορά τους τρομοκράτες που σκοτώθηκαν, τον αριθμό των εμπλοκών και τη χρήση πυρών από το έδαφος και τον αέρα», προσθέτει. «Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις επιθέσεις για να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματα» είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός στρατηγός. 

Οι IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] δήλωσαν ότι τα στρατεύματα κατάφεραν να εισβάλουν σε μια σειρά από θέσεις της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια και τη Σετζάγια, αφαιρώντας κρύπτες όπλων και «υποδομές τρομοκρατίας τόσο πάνω από το έδαφος όσο και κάτω».

  • «Την περασμένη ημέρα, το πεζικό, τα τεθωρακισμένα, οι μηχανικοί και οι αεροπορικές δυνάμεις συνεργάστηκαν για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες πρόσωπο με πρόσωπο και πολλοί τρομοκράτες δολοφονήθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Ορισμένα όπλα βρέθηκαν σε μη στρατιωτικές δομές, σημείωσε ο στρατός.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι έχει περικυκλώσει τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στο βορρά, τον μεγαλύτερο στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς ως βάση.

Eισβολή στο αρχηγείο της Χαμάς

Σε μια κοινή επιχείρηση που διεξήχθη με τη Shin Bet, έφεδροι του IDF της 551ης Ταξιαρχίας και των κομάντο του Shayetet 13 εισέβαλαν στο αρχηγείο γενικής ασφάλειας της Χαμάς στη Τζαμπαλίγια και βρήκαν όπλα, διάφορο εξοπλισμό και πληροφορίες, δήλωσε ο στρατός.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πραγματοποιεί πλήγματα στη Γάζα, με τον IDF να λέει ότι τη χτύπησε μια ομάδα επίλεκτων στελεχών της ,μονάδας Νούχμπα της Χαμάς κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με την Ταξιαρχία Καταδρομέων. Οι αλεξιπτωτιστές βρήκαν επίσης μια κρύπτη με ρουκέτες, σύμφωνα με το IDF.

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επίσης δεκάδες χτυπήματα κατά μήκος της ακτής της Γάζας, βοηθώντας τις χερσαίες δυνάμεις, πρόσθεσε ο IDF.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη από πλευράς τους προειδοποίησαν για ένα «σενάριο κόλασης» στη Γάζα.

Η Unicef δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν «ασφαλείς ζώνες» πουθενά στη Γάζα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατάσταση χειροτερεύει κάθε ώρα που περνάει.

  • Συνολικά 80 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι IDF στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να «εξαλείψει τη Χαμάς», ανέφερε σήμερα Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού.

Mε πληροφορίες από Reuters/The Times of Israel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: