Απίθανη αποστολή στα ερείπια της βόρειας Γάζας: «Φυγάδευσαν» μετρητά ενός τόνου και αξίας 50 εκατ. δολαρίων για να αποτραπεί κατάρρευση της οικονομίας

FILE PHOTO: Smoke rises above Khan Yunis following Israeli airstrikes in the southern Gaza Strip, 07 December 2023. EPA/MOHAMMED SABER




Μέσα από τα ερείπια της βόρειας Γάζας, υπό την κάλυψη της σύντομης εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς, μια συνοδεία οχημάτων την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησε μια από τις πιο ασυνήθιστες αποστολές του πολέμου: την ανάκτηση περίπου 180 εκατομμυρίων σέκελ σε μετρητά.

Το απόθεμα των χαρτονομισμάτων, βάρους σχεδόν ενός τόνου και αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, φυλάσσονταν σε δύο υποκαταστήματα της Τράπεζας της Παλαιστίνης που εδρεύουν σε μερικά από μέρη του πολιορκημένου θύλακα που έχουν υποστεί από τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Ανησυχώντας για την αυξανόμενη έλλειψη μετρητών στα νότια της Γάζας, όπου η πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων του πληθυσμού έχει διαφύγει, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Παλαιστίνης θεώρησαν την εκεχειρία ως ευκαιρία για να ανακτήσουν τα χρήματα που έχουν παραμείνει στο βορρά και ίσως βοηθήσουν στην αποτροπή της κατάρρευσης της οικονομίας.

Η επιχείρηση διάσωσης, που ονομάστηκε «ConOps-Gaza», απαιτούσε εκτεταμένο σχεδιασμό όπως υποστήριξη από τον ΟΗΕ, φρουρές και άδεια από το Ισραήλ.

Τα περίπου 900.000 χαρτονομίσματα ήταν αρκετά για να γεμίσουν ένα μικρό κοντέινερ. «Ήταν σίγουρα μια ασυνήθιστη συνοδεία. Σουρεαλιστικό, αλλά απαραίτητο», σύμφωνα με σχετική μαρτυρία.

Η αποστολή, τα χαρτονομίσματα είναι τώρα διαθέσιμα για κυκλοφορία στη νότια Γάζα, όπου γίνονται καθημερινά παρόμοιες τεράστιες προσπάθειες για να διατηρηθεί η ροή μετρητών ενόψει του έντονου βομβαρδισμού του Ισραήλ.

Mε πληροφορίες από Financial Times: «Unusual convoy»: the mission to retrieve 900,000 banknotes from north Gaza

Ατέλειωτο παζάρι από τον Ερντογάν: Ζητά ξανά «λύση» πακέτο για F-16 και ένταξη Σουηδίας, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: