Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για εκεχειρία: Σε κλοιό η Γάζα, σήμερα το μήνυμα Νασράλα για τη στάση της Χεζμπολάχ [βίντεο]

Aνελέητοι είναι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. EPA/MOHAMMED SABER




Εντείνει τους βομβαρδισμούς με επίθεση κατά της πόλης Μπέιτ Χανούν ο ισραηλινός στρατός μετά την ανακοίνωση ότι «ολοκλήρωσε την περικύκλωση» της πόλης της Γάζας και ότι έσπασε τις γραμμές άμυνας της Χαμάς.

 Περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, και πως οι επιθέσεις στοχεύουν φυλάκια, αρχηγεία και άλλες υποδομές της Χαμάς και όχι τους αμάχους.

Από την πλευρά της η Χαμάς κάνει λόγο για μάχες σώμα με σώμα. Προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ γιατί οι στρατιώτες του δεν θα φύγουν από εκεί ζωντανοί.

Η οργάνωση απάντησε με βροχή ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ και επιδίδεται σε «αντάρτικο πόλης» πραγματοποιώντας καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών μέσα από τα τούνελ.




Αγωνία για το μήνυμα Νασράλα και τη στάση της Χεζμπολάχ

Ένα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει δημόσια ομιλία σήμερα Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, στις τρεις το μεσημέρι, με τους διεθνείς αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις στην περίπτωση που προαναγγείλει κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν ενταθεί επικίνδυνα κατά μήκος των συνόρων τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει χάσει 47 μαχητές, ενώ το Ισραήλ αναφέρει ότι έξι στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Νασράλα θα προετοιμάσει τους ψηφοφόρους του στο νότιο Λίβανο για μια εντεινόμενη σύγκρουση, κάτι που όμως δεν χαίρει και της μέγιστης αποδοχής, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι ένας πόλεμος θα ανάτρεπε καθοριστικά τις ζωές τους, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι ο νότιος Λίβανος έχει βιώσει μια 15ετή κατοχή από το Ισραήλ μεταξύ 1985 και 2000.

Σύμφωνα με διεθνή αναλυτή Mohannad Hage Ali στο Carnegie Middle East Center, ο Νασράλα ενδεχομένως βλέπει τη σύγκρουση ως «υπαρξιακή» και θα προειδοποιήσει το Ισραήλ να επαναξετάσει τους στόχους του.

«Πιστεύουν ότι αν το Ισραήλ καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του για την εξάλειψη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τότε θα γυρίσει και θα ασχοληθεί με αυτό που θεωρεί ως απειλή της Χεζμπολάχ», σημειώνει στο Al Jazeera.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ αγωνίζεται να ξανακερδίσει την υποστήριξη του ευρύτερου σουνιτικού αραβικού κόσμου μετά την επέμβασή της στη Συρία για τη διάσωση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός συμμάχου που ανήκει σε παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.

Ο Άσαντ επέτρεψε σε ιρανικά όπλα και αγαθά να περάσουν από το έδαφός του για να φτάσουν στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Και κατά την κορύφωση του πολέμου, η Χεζμπολάχ πολιορκούσε πολίτες που αντιδρούσαν στο συριακό καθεστώς.

Ο Νασράλα μπορεί τώρα να δει την κρίση στη Γάζα ως μια ευκαιρία να αποκαταστήσει την εικόνα του. «Αυτή είναι η στιγμή του Νασράλα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Hage Ali.

Τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ έχει επεκτείνει τις επιθέσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του Ισραήλ και έχει καλύτερο στρατό από τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα:
– 100.000 μαχητές.
– 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια.
– Πυραύλους ακριβείας.
– Mη επανδρωμένα αεροσκάφη.
– Aντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Μέχρι στιγμής δηλώνει παρούσα στο πλευρό της Χαμάς. Το επόμενο βήμα και ποιο θα είναι αυτό αναμέται να προκύψει από τις σημερινές ανακοινώσεις του Νασράλα που ίσως επηρεάσουν τον πόλεμο.

Τραγική η κατάσταση των αμάχων

Την ίδια ώρα, ο βαρύτερος φόρος αίματος πληρώνεται από τους αμάχους. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τρία σχολεία σε ισάριθμους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες 24 ώρες.

Περίπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός δεν απέδωσε ευθύνες, αλλά κάλεσε ξανά σε κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές από βαρέα όπλα πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς.

Δεκαέξι νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν ελλείψει καυσίμων. Ο νεότερος απολογισμός για τους νεκρούς είναι 9.061 εκ των οποίων οι 3.760 παιδιά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, που φέρεται να εξετάζει την ιδέα για κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Την εκεχειρία υποστηρίζει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών, στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, η οποία έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ.




Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η βία στα σύνορα με τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά.

«Κίνδυνος εξάπλωσης»

 

Η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος εξάπλωσης στην περιφέρεια του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως εργάζεται «με επιμονή» για να εξασφαλίσει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

«Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο και την ανάγκη να κατέβει η θερμοκρασία στην περιοχή, που πλησιάζει σε σημείο βρασμού», τόνισε η Νούρα αλ Καάμπι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, που εκφράστηκε σε σύνοδο στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

«Υπάρχει αληθινός κίνδυνος διάχυσης στην περιφέρεια και περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας παγιδεύσουν σε κύκλους βίας», πρόσθεσε η κυρία αλ Καάμπι.

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης βρίσκεται σε επαφές με το Ιράν και άλλες κυβερνήσεις που μπορούν να επικοινωνήσουν τη Χαμάς και να συμβάλουν να απελευθερωθούν σώοι οι 23 υπήκοοι του βασιλείου που κρατούνται όμηροι από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα σήμερα.

Ο επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε πως εξασφάλισε τη δέσμευση της Τεχεράνης, η οποία τα τελευταία χρόνια θεωρείται πως έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, πως θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Ως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μπανγκόκ έλεγε πως οι όμηροι ήταν 22.

Τουλάχιστον 32 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Κάπου 30.000 πολίτες της χώρας της Ασίας εργάζονταν στο Ισραήλ, μεγάλο μέρος τους στον αγροτικό τομέα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, AΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: