Νέo παραλήρημα Ερντογάν υπέρ Χαμάς και κατά Ισραήλ: Είστε τρομοκρατικό κράτος με πυρηνικά και ο Νετανιάχου «ξοφλημένος» [video]

A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 15 November 2023. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε νέο παραλήρημα κατά του Ισραήλ προχώρησε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας εκ νέου «τρομοκρατικό κράτος» το Ισραήλ, ξοφλημένο τον Νετανιάχου, ενώ αρνήθηκε ξανά να καταδικάσει τη Χαμάς

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος – τρομοκράτη που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και επανέλαβε την άποψή του πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

  • Μιλώντας δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία για να συναντήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς περιλαμβάνει «τις πιο δόλιες επιθέσεις στην ανθρώπινη ιστορία» με «απεριόριστη» υποστήριξη από τη Δύση.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ,  ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει αν το Ισραήλ διαθέτει ή όχι πυρηνικές βόμβες και πρόσθεσε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «ξοφλημένος».

Ζήτησε επίσης να δικαστούν οι ηγέτες του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επανέλαβε την άποψή του -και τη θέση της Τουρκίας- ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές.

 

Σημειώνεται ότι η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία μετά τις επεισοδιακές εκλογές του 2006 και, έκτοτε, δεν έχουν διενεργηθεί νέες εκλογές.

«Με την αγριότητα του βομβαρδισμού των αμάχων που τους ανάγκασε να φύγουν από τα σπίτια τους , χρησιμοποιεί κυριολεκτικά την κρατική τρομοκρατία», είπε ο Ερντογάν για το Ισραήλ

  • «Τώρα λέω, με την καρδιά μου ήσυχη, ότι το Ισραήλ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος».

«Δεν θα αποφύγουμε ποτέ να εκφράζουμε την αλήθεια ότι τα μέλη της Χαμάς που προστατεύουν τα εδάφη, την τιμή και τις ζωές τους μπροστά στις κατοχικές πολιτικές είναι μαχητές της αντίστασης, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται άβολα με αυτό», είπε.

Ανεπιθύμητος για την εβραϊκή και κουρδική κοινότητα της Γερμανίας

Σφοδρές επικρίσεις πυροδοτεί η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, μεταξύ των μελών της Εβραϊκής και Κουρδικής κοινότητας της χώρα.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας, ενώ την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή επίσκεψης του τούρκου προέδρου ζητούν η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας και η Αριστερά. Την ανάγκη συνομιλιών, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προτάσσουν η κυβέρνηση και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

  • Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ χαρακτήρισε από την πλευρά του «λάθος» την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε μέρα για “κρατική επιταγή” της Γερμανίας σε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ και μετά να στρώνουμε εδώ το κόκκινο χαλί για έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες», δήλωσε ο κ. Τοπράκ στο RND και ζήτησε την ακύρωση της επίσκεψης. «Δεν μπορεί απλώς να αγνοείται στη Γερμανία το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πολιτικά τη Χαμάς εδώ και χρόνια και μόλις την περιέγραψε ως “απελευθερωτική οργάνωση”. Στις 7 Δεκεμβρίου η Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», πρόσθεσε.

«Ο Ερντογάν δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος εδώ», δήλωσε και ο αρχηγός της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβάν στον ιστότοπο t-online, κάνοντας λόγο για «σχιζοφρενική στάση, ο κυβερνητικός συνασπισμός να στρώνει κόκκινο χαλί για έναν υποστηρικτή της τρομοκρατίας».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τεθωρακισμένα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας: Ισραηλινοί στρατιώτες σε θαλάμους και διαδρόμους* Εκκενώνεται το Αλ Σίφα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: