Palestinians evacuating to the southern Gaza Strip, make their way along Salah al-Din Street in Bureij, 11 November 2023. EPA/HAITHAM IMAD
Απειλές ανταλλάσσουν Ισραήλ και Χεζμπολάχ γα κλίμάκωση σε δεύτερο μέτωπο στο Λίβανο ενώ οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου πιέζουν για κατάπαυση του πυρός
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε σήμερα τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς, να μην κλιμακώσει τις συγκρούσεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου γιατί η Βηρυτός θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα.
«Η Χεζμπολάχ σέρνει τον Λίβανο σε πόλεμο», είπε ο Γκάλαντ απευθυνόμενος σε στρατιώτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια. «Κάνει λάθη και (…) αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι πρώτα και κύρια οι πολίτες του Λιβάνου. Ό,τι κάνουμε στη Γάζα μπορούμε να το κάνουμε και στη Βηρυτό», είπε ο Γκάλαντ, ο οποίος επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες στο βόρειο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της πανίσχυρης σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι η ένοπλη οργάνωσή του χρησιμοποίησε νέου τύπου όπλα και έπληξε νέους στόχους στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, δεσμευόμενος ότι το μέτωπο στα νότια εναντίον του «ορκισμένου εχθρού» του θα παραμείνει ενεργό.
Αυτή ήταν η δεύτερη ομιλία του Σάγεντ Χάσαν Νασράλα αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τον Οκτώβριο. Στο πρώτο διάγγελμά του, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Λιβάνου να μετατραπούν σε κανονικό πόλεμο.
Σήμερα ο Νασράλα είπε ότι «αναβαθμίστηκαν» οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο μέτωπο με το Ισραήλ. «Υπήρξε ποσοτική βελτίωση όσον αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων, το μέγεθος και τον αριθμό των στόχων αλλά και αύξηση του είδους των όπλων» ανέφερε σε αυτήν την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Είπε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Μπουρκάν (ή «Ηφαίστειο»), που μπορεί να φέρει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 300-500 κιλών και επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά η οργάνωση χρησιμοποίησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Νασράλα είπε ότι η οργάνωση έπληξε επίσης για πρώτη φορά, με πυραύλους Κατσιούσα, την πόλη Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο τριών κοριτσιών και της γιαγιάς τους, στις αρχές του μήνα.
«Αυτό το μέτωπο θα παραμείνει ενεργό», πρόσθεσε.
Η Χεζμπολάχ συγκρούεται με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα από τις 8 Οκτωβρίου και τουλάχιστον 90 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 70 ήταν μαχητές της, έχουν σκοτωθεί. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί έξι στρατιώτες και δύο άμαχοι. Η αντιπαράθεση αυτή επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη μεθόριο και η σιιτική οργάνωση πλήττει κυρίως στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ.
Ο Νασράλα αποκάλυψε ότι στο εξής θα στέλνονται καθημερινά «αναγνωριστικοί δρόνοι» στο ισραηλινό έδαφος, ορισμένοι εκ των οποίων θα φτάνουν μέχρι τη Χάιφα, την Άκρα και το Σάφεντ στα βόρεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε απόψε ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να αφορούν μόνο την άμεση εκεχειρία στον θύλακα.
«Το μοναδικό μέλλον (που μπορεί να συζητηθεί) και αυτή είναι η ενιαία στάση των Αράβων, είναι η άμεση εκεχειρία», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στο Ριάντ.
Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες μουσουλμανικές και αραβικές χώρες ζήτησαν να τερματιστούν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας το επιχείρημα του Ισραήλ ότι ενεργεί «σε νόμιμη άμυνα». Στο τελικό ανακοινωθέν τους οι χώρες προέτρεψαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.
Στη σημερινή σύνοδο μετείχαν δεκάδες ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.
Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις ορισμένων χωρών απέναντι στον πόλεμο. «Παρατηρούμε αυτήν την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών (…) Μιλώ για τις χώρες που (…) κλείνουν τα μάτια όσον αφορά τη μη τήρηση από το Ισραήλ του διεθνούς δικαίου», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 200.000 άνθρωποι» εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τη Χαμάς, και μετακινήθηκαν προς τα νότια τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Εξάλλου, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα επαναλειτουργήσει αύριο, ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.
Η διάβαση παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη μετακίνηση τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας προς τη Ράφα.
Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε απόψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν αύριο Κυριακή τα βρέφη από το νοσοκομείο Σίφα, στην Πόλη της Γάζας.
Ο στρατός συντονίζει την εκκένωση αυτή με τη διοίκηση του νοσοκομείου, πρόσθεσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα ζήτησε να βοηθήσουμε αύριο να μεταφερθούν τα μωρά από την παιδιατρική κλινική σε ένα πιο ασφαλές νοσοκομείο. Θα παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», είπε ο Χαγκάρι.
Νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel («Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ») ανέφερε πως δύο πρόωρα μωρά πέθαναν και άλλα 37 βρέφη κινδυνεύουν μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.
Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE