Οι μουλάδες βρήκαν ευκαιρία να φιμώσουν τους αντιφρονούντες: H καταστολή στο εσωτερικό του Ιράν εντάθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα

FILE PHOTO: Γυναίκα διαδηλώνει κατά του Ισλαμικού καθεστώτος κρατά ένα πλακάτ με φιγούρες που βρίσκονται στην κρεμάλα. EPA, CLEMENS BILAN




Το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου διευκόλυνε «την καταστολή» στο Ιράν, εκτρέποντας την προσοχή από τις επικρίσεις εναντίον του καθεστώτος στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό ανέφερε χθες Τρίτη ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Τζαβίντ Ρεχμάν, ανεξάρτητο ειδικό με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, η Ισλαμική Δημοκρατία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με απώλεια αξιοπιστίας μετά την άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση με έναυσμα τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η 22χρονη Ιρανή, που ανήκε στην κουρδική μειονότητα, πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που επιβάλλονται στις γυναίκες στη χώρα.

Το κίνημα αμφισβήτησης που γέννησε ο θάνατός της επέστρεψε στις μνήμες πολλών μετά τον θάνατο της Αρμιτά Γκεραβάντ, 17 ετών, που έπεσε σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες σε σταθμό του μετρό της Τεχεράνης.

Η μαθήτρια λυκείου, από κουρδική περιοχή, πέθανε έπειτα από έναν μήνα που νοσηλευόταν σε κώμα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν πως τραυματίστηκε σοβαρά όταν υπέστη επίθεση μέσα στο μετρό από την αστυνομία ηθών.

Οι αρχές το διαψεύδουν, λένε πως ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε.

Η ιρανική ηγεσία σχεδίαζε ήδη «να εντείνει την καταστολή», είπε ο Τζαβίντ Ρεχμάν στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού που οργανώθηκε από την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία στο Ιράν (National Union for Democracy in Iran, NUFDI).

«Με δεδομένη την τρέχουσα κρίση, νιώθει ακόμη πιο δυνατή, επειδή νομίζει πως μπόρεσε να εκτρέψει την προσοχή από τις εσωτερικές κριτικές και την εσωτερική καταστολή» καθώς «έγινε ή λέει πως έγινε σθεναρή υπερασπίστρια (…) του παλαιστινιακού κινήματος», πρόσθεσε.

Το Ιράν ιστορικά υπερασπίζεται την παλαιστινιακή υπόθεση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σχέσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η Τεχεράνη έχει απευθύνει επανειλημμένα προειδοποιήσεις στο Ισραήλ και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανακοίνωσαν χθες πως εκτόξευσαν ομοβροντία πυραύλων και drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ενώ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, είναι καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, σιιτικό κίνημα του Λιβάνου που θεωρείται από τα ισχυρότερα σε όλη την περιοχή και πρόσκειται στο Ιράν.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Νέες απώλειες για τον στρατό του Ισραήλ: Eννέα στρατιώτες νεκροί χθες στη Γάζα, 11.000 πλήγματα σε θέσεις της Χαμάς, φρίκη για τη νέα σφαγή στη Τζαλαμπίγια [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: