Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό και καταθέτει στεφάνι στη Σύναξη των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ με θέμα «Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων». Φωτογραφία, ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν έτοιμη να συζητήσει το θέμα της κατάργησης της ανάγκης ομοφωνίας σε αποφάσεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εφόσον καταδειχτεί ότι η κατάργηση του βέτο θα ενισχύσει την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Οι αναφορές του Προέδρου Χριστοδουλίδη έγιναν ενόψει της συμμετοχής του, αύριο Δευτέρα, σε δείπνο εργασίας με ομάδα ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ στο Βερολίνο, κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στόχος των συζητήσεων είναι η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα έτη 2024-2029, ενώ αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ομοφωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Ναι υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση της ανάγκης ομοφωνίας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είτε θα υπάρξει διεύρυνση είτε όχι», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την εκδήλωση στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς για την «Ημέρα Μνήμης Κρατουμένων».
«Αν αυτή η κατάργηση της ομοφωνίας θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ΕΕ, εμείς είμαστε να το συζητήσουμε», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που πρέπει να απαντηθεί πριν συζητηθεί αυτό το θέμα είναι πώς καθορίζεται το ευρωπαϊκό συμφέρον, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι ένα τα επιχειρήματα που θα αναπτύξει ο ίδιος στην αυριανή συνάντηση.
«Τι είναι το συμφέρον της ΕΕ; Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε και ακολούθως, ναι, όλα τα μέσα όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να πετύχουμε τους στόχους, οι οποίοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε», πρόσθεσε.
Ευρύτερα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κύπρος είναι «σαφώς υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ».
«Το πιο σημαντικό όμως, και θεωρώ ότι αυτό θα απασχολήσει και την συνάντηση που θα γίνει, είναι πώς πετυχαίνουμε αυτή τη στρατηγική αυτονομία, δηλαδή χρειάζονται τα μέσα, τα εργαλεία για να φτάσουμε σε αυτή την στρατηγική αυτονομία», πρόσθεσε.
Σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και όλα τα κράτη-μέλη, έχει σκέψεις για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κύπρος, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, είναι θιασώτης της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΕΕ.
«Και θεωρώ ότι, αμέσως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο χρόνο, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι η αυριανή συνάντηση θα διεξαχθεί «σε ένα ελεύθερο περιβάλλον γιατί θα είναι χωρίς συνεργάτες για να γίνει ακριβώς αυτή η συζήτηση».
Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE