Επι Ισραηλινού εδάφους οι 11 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς* Ανάμεσά τους δύο τρίχρονες δίδυμες με τη μητέρα τους: Διήμερη παράταση στην εκεχειρία

An Israeli army helicopter, transporting recently freed Israeli hostages to hospitals, takes off a helicopter landing zone outside the Schneider Children’s Medical Center in Petah Tikva, outskirts of Tel Aviv, Israel, 26 November 2023. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε απόψε η διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Πρόκειται για εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων δύο κοριτσάκια ηλικίας μόλις τριών ετών) και δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ δολοφονήθηκαν περίπου 30 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 70 απήχθησαν από ενόπλους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι οι 11 ισραηλινοί όμηροι έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γαλλική, δύο με γερμανική και έξι με αργεντίνικη.

Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι – 30 παιδιά και τρεις γυναίκες – που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν, εξασφαλίζοντας νέα παράταση της εκεχειρίας που θα επιτρέψει την ανταλλαγή περισσότερων κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες ομήρους είναι η Σαρόν Αλόνι Κούνιο (Sharon Aloni Cunio) και οι δίδυμες κόρες της, Εμα και Γιούλι.

Ο σύζυγος της Σαρόν, Ντέιβιντ καθώς και ο αδερφός του Άριελ, πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμα αιχμάλωτοι.

Η οικογένεια απήχθη στην επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, παρότι είχαν προσπαθήσει να βρουν καταφύγιο σε ασφαλές δωμάτιο.

Στη συνέχεια όμως η Χαμάς έβαλε βάλει φωτιά στο σπίτι και η οικογένεια συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να γλιτώσει από τις φλόγες.

 

Παράταση της εκεχειρίας

Το απόγευμα της Δευτέρας, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε επίσης ότι η επετεύχθη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για ακόμη δύο ημέρες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X σημείωσε: «Επιτεύχθηκε συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας».

Εκπρόσωπος της Χαμάς επιβεβαίωσε την κυβέρνηση του Κατάρ, όπως επίσης και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σε κρίσιμη κατάσταση 84χρονη που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς: «Ο Ερυθρός Σταυρός την εγκατέλειψε» καταγγέλλει η κόρη της

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: