Δυσκολίες υλοποίησης στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα: Παρόλα αυτά η Κύπρος προετοιμάζεται

FILE PHOTO: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Γάζας, στο πέρασμα της Ράφας. EPA, KHALED ELFIQI




Η EΕ εξετάζει τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργήσει τον θαλάσσιο διάδρομο για να επιταχύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα παρά την καταστροφή λιμενικών υποδομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους στο Euronews οι Maria Psara και Alice Tidey 

Ωστόσο, η πρωτοβουλία «Αμάλθεια», που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Οκτωβρίου αντιμετωπίζει υλικοτεχνικές και πολιτικές προκλήσεις. «Ο θαλάσσιος διάδρομος είναι μία από τις δυνατότητες που θα υποστηρίξαμε», είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Janez Lenarčič Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς έφτασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Το υλικοτεχνικό πρόβλημα με τον θαλάσσιο διάδρομο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει -αυτή τη στιγμή στην ακτή της Γάζας- δεν υπάρχει εγκατάσταση πρυμνοδέτησης και εκφόρτωσης ώστε να πρέπει να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία υπερασπίζεται την πρωτοβουλία, παρουσίασε ήδη ορισμένα από τα σχέδιά της στη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής διάσκεψης στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στη συνέχεια ότι η ιδέα «έχει κερδίσει έλξη και πολιτική επιδοκιμασία ως βιώσιμη, αξιόπιστη, ασφαλής και βιώσιμη οδός για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Πρόσθεσε ότι η χώρα της ΕΕ «είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με όλους όσους ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν αυτόν τον απώτερο ανθρωπιστικό στόχο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος εν τω μεταξύ εξήγησε τα σχέδια στους ομολόγους του της ΕΕ τη Δευτέρα, λέγοντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ότι τρεις βασικοί παράγοντες υποστηρίζουν τις ενέργειες της Κύπρου. «Πρώτον, η γεωγραφική εγγύτητα με τη Γάζα. Δεύτερον οι προϋπάρχουσες υποδομές στην Κύπρο. Και τέλος οι στρατηγικές σχέσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή δημιουργούν πολιτική εμπιστοσύνη», είπε.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, θα παρέχει «έναν ασφαλή, πλήρως ελεγχόμενο, σε καραντίνα κόμβο με διάφορες επιλογές για μεγάλου όγκου, υψηλής συχνότητας, σταδιακή παράδοση» ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Λευκωσία πιστεύει ότι μπορεί να το προσφέρει χάρη στο λιμάνι της «διαχείρισης κρίσεων», το οποίο βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από αεροδρόμιο, και λόγω του “Κέντρου Ανοιχτής Θάλασσας και Ασφάλειας Λιμένων” (CYCLOPS). Η κυπριακή μονάδα εκπαίδευσης, που ιδρύθηκε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ δημιουργήθηκε για να «ενισχύει την ανάπτυξη ικανοτήτων ασφάλειας στην Κύπρο, την ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής».

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης της χώρας συντονίζει, ελέγχει και διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με 33 χώρες εταίρους. Η γεωγραφική εγγύτητα με τη Γάζα σημαίνει ότι θα χρειαστούν 11 έως 12 ώρες για τα πλοία να ταξιδέψουν από τη Λάρνακα στη Γάζα.

Αλλά ένα από τα κύρια επιχειρήματα της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι ένα πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει την ίδια ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών με 500 φορτηγά – τον αριθμό που περνούσε καθημερινά στη Γάζα πριν από την τελευταία κλιμάκωση. Τώρα, όμως, αυτός ο αριθμός έχει πέσει σε 60-70 την ημέρα λόγω των ελέγχων ασφαλείας και των περιορισμών στο πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό χερσαίο πέρασμα στη Γάζα που είναι ανοιχτό επί του παρόντος.

Ο διάδρομος, λέει επίσης η Κύπρος, θα αποτρέψει τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην Αίγυπτο, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο στέλνεται για πρώτη φορά πριν περάσει στη Γάζα. Ωστόσο το λιμάνι της Γάζας καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Μια πιθανή επιλογή θα ήταν η παράδοση της βοήθειας σε άλλο λιμάνι της περιοχής, όπως στην Αίγυπτο. Αυτό, ωστόσο, δεν θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή, διότι ενώ η θαλάσσια διαδρομή θα επέτρεπε ταχύτερες και πιο άφθονες παραδόσεις στην Αίγυπτο, ωστόσο μετά την άφιξη η βοήθεια θα υπόκειται στις ίδιες καθυστερήσεις όπως τώρα. Ειδικά, είπαν διπλωμάτες στο Euronews, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα χρειαζόταν αυτή η υποδομή και επομένως πόσο πρέπει να αντέξει.

Η Κύπρος, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Euronews, ήδη συζητά με ΜΚΟ επί τόπου προκειμένου να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από Euronews / The EU is looking at a maritime corridor for Gaza aid. Here’s why it will be difficult

To κατηγορώ της ισραηλινής Αριστεράς: Σύντροφοι κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά* Δεν είναι προοδευτικό να φωνάζεις «τζιχάντ» μαζί με τους μεγαλύτερους εχθρούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: