FILE PHOTO: A farmer harvests olives for olive oil production EPA, Guillaume Horcajuelo
Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Croix φιλοξενείται ρεπορτάζ του AFP με τίτλο “«Δεν έχουμε πια χειμώνα»: στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν”.
Παρουσιάζονται οι μαρτυρίες ελαιοκαλλιεργητών και άλλων ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς της Χαλκιδικής.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στα μέσα Νοεμβρίου, το θερμόμετρο εξακολουθούσε να δείχνει πάνω από 15°C στην περιοχή.
«Οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και σύντομες, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό του εδάφους» εξηγεί ένας ελαιοκαλλιεργητής
Αυτή η κατάσταση έχει καταστρέψει εκατομμύρια δέντρα στην περιοχή, σύμφωνα με παραγωγούς και ειδικούς. Αποτέλεσμα: πολλά από αυτά δεν παράγουν πλέον ελιές.
Οι κολοσσοί του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία και Ισπανία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου και των ελιών, βασικών πυλώνων της διατροφής στην περιοχή της Μεσογείου.
Η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2022 και η φετινή ξηρασία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 39% το 2022-2023 σε σύγκριση με το 2021-2022.
Ο Αθανάσιος Μολασιώτης, γεωπόνος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, διαβεβαιώνει ότι καταγράφηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Όπως εξηγεί, αυτό επηρέασε τα μπουμπούκια της ελιάς, ιδιαίτερα την ποικιλία της Χαλκιδικής, η οποία «χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα».
Σε αυτή την περιοχή, γνωστή και για τα κρυστάλλινα νερά και τις παραλίες με τη λευκή άμμο, παράγονται περίπου οι μισές επιτραπέζιες ελιές της Ελλάδας, ή 120.000 έως 150.000 τόνοι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Περισσότερες από 150 επιχειρήσεις στην περιοχή δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και εμπορία ελιών και πάνω από το 90% των προϊόντων εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Φέτος, η πτώση της ελαιοκομίας βυθίζει τους επιχειρηματίες σε απόγνωση.
«Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει», διαπιστώνει με λύπη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
Η οικονομική επίπτωση στους παραγωγούς είναι ήδη «τεράστια», σύμφωνα με τον ίδιο, με απώλεια τζίρου περίπου 200 εκατ. ευρώ μόνο στη Χαλκιδική.
Στην τοπική μονάδα επεξεργασίας ελιάς, η οποία διαχειρίζεται και φορτία ελιάς προερχόμενα από όλη τη χώρα, η διοίκηση λέει ότι η παραγωγή παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον κατά 70%.
Με πληροφορίες από La Croix
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE