Αύριο στις 7πμ η κατάπαυση πυρός Ισραήλ – Χαμάς: Απόγευμα οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων * Επιπλέον απαιτήσεις της Χαμάς είχαν προκαλέσει την καθυστέρηση

FILE PHOTO: H φωτογραφία Ισραηλινής που έχει απαχθεί από την Χαμάς, πάνω σε μια από τις 240 καρέκλες – όσες και οι όμηροι – που έχουν στηθεί έξω από το μουσείο του Τελ Αβίβ. EPA/ABIR SULTAN




Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ισραήλ μετέδωσε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης πυρός οφείλεται σε πρόσθετες απαιτήσεις της Χαμάς.

Η ανταποκρίτρια, επικαλούμενη πηγή της στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ανέφερε ότι η Χαμάς έχει υποβάλει πρόσθετες απαιτήσεις στην συμφωνία – αν και δεν είναι σαφές ποιές είναι αυτές.

«Τώρα ακούω από την ισραηλινή κυβερνητική πηγή μου ότι η Χαμάς έχει υποβάλει πρόσθετες απαιτήσεις στη συμφωνία – αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις» μετέδωσε.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ – μαζί με μια τετραήμερη προσωρινή παύση των μαχών.

Η συμφωνία που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί σήμερα το πρωί, αλλά αναβλήθηκε μέχρι αύριο Παρασκευή μετά από ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης χθες το βράδυ.

Από τις 7πμ αύριο η κατάπαυση του πυρός

Σήμερα το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών του διαμεσολαβούντος Κατάρ ανακοίνωσε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί αύριο, ενώ η πρώτη ομάδα ομήρων θα παραδοθεί από την Χαμάς στις 4 το απόγευμα.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαγιέντ αλ Ανσάρι, η  πρώτη ομάδα θα αποτελείται από 13 άτομα και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει παραδώσει τη λίστα με τους αμάχους ομήρους που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα, ενώ τα κριτήρια για την επιλογή είναι “καθαρά ανθρωπιστικά” – “να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά από το κακό το συντομότερο δυνατό”.

Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε.

Επιβεβαίωση και από Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε επίσης λίγο μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων». Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

 

Με πληροφορίες από AFP/ BBC

Παγκόσμιο «σαφάρι» της Μοσάντ για να εξαλείψει τους αρχηγούς της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται, με εντολή Νετανιάχου: «Η Γάζα δεν είναι πλέον απειλή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: