Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο εθνικό μνημόσυνο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ του Δήμου Παραλιμνίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Ξεκινά το Σάββατο στην Αίγυπτο με ευρεία διεθνή συμμετοχή η Σύνοδος του Καϊρου με στόχο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Σύνοδος Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, για να συζητηθεί η μείωση της κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Παλαιστίνης, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, της Ιταλίας. Θα λάβει μέρος και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει ιδιαίτερη σημασία η σύνοδος καθώς θα παρακαθήσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και άλλες χώρες για επίλυση ενός περιφερειακού προβλήματος.
Φυσικά, ουδείς γνωρίζει αν στο τέλος ο Ταγίπ Ερντογάν θα πέι ή όχι στο Κάιρο, με τη δικαιολογία στην περίπτωση άρνησης της παρουσίας του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η πρόσκληση της Κύπρου στη Σύνοδο για τη Μέση Ανατολή το Σάββατο στο Κάιρο είναι απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνέδριο που διοργανώνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου το Σάββατο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οπως είπε, «θεωρώ το γεγονός και μόνο ότι η Κύπρος επιλέχθηκε ανάμεσα στις χώρες που θα προσκληθούν σε μια τέτοια σημαντική Σύνοδο, αποδεικνύει και την αναγνώριση του ρόλου – του όποιου ρόλου, δεν θέλω να υπερβάλλω – που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος της περιοχής που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ίδια στιγμή είναι κράτος μέλος της ΕΕ».
Σημείωσε ότι είναι αυτό που μετέφερε «και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρώτη φορά υπάρχουν τόσα πολλά αιτήματα από χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους χρησιμοποιώντας την Κύπρο «αλλά και το πιο σημαντικό, το βασικό ζητούμενο τούτη τη στιγμή είναι πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Μια κρίση που αν επεκταθεί, αν συνεχιστεί, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους μας».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE