FILE PHOTO: Τhe founding members of PASOK who signed the declaration of September 3, 1974 will be honoured. ANA – MPA/ALEXANDROS VLACHOS
Μια τεράστια έκπληξη και μια σχεδόν προεξοφλημένη ανατροπή έκρυβαν για τη Νέα Δημοκρατία οι κάλπες του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.
Στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ νίκησε δια περιπάτου με καθαρή διαφορά που ξεπερνά τις 11 μονάδες (56 έναντι 44%) τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη παρότι στον πρώτο γύρο βρισκόταν πίσω του περισσότερες από 27 μονάδες (41,35% – 14,19%). Είναι προφανές ότι για την ανατροπή δεν έφταναν μόνον οι ψήφοι του Κώστα Ζαχαριάδη και η αποχή αλλά συντελέστηκαν και άλλες διεργασίες. Και αυτό δεν είναι, ούτε ύποπτο ούτε… μεταφυσικό.
Οι πολίτες της Αθήνας επέλεξαν πρώτον ένα νέο άφθαρτο πρόσωπο με πειστικό λόγο και δεύτερον έστειλαν και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως τίποτε στη ζωή δεν είναι δεδομένο.
Και το μήνυμα αυτό μάλιστα δήλωσε πως το έλαβε ο πρωθυπουργός και θείος του απερχόμενου δημάρχου Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας «η κυβέρνηση οφείλει να έχει τα πόδια της καλά γειωμένα στη γη».
Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη πλευρά συντελέστηκε από την ανάποδη η ανατροπή της προηγούμενης τετραετίας.
Έχασε, ο νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας ο οποίος είχε προκαλέσει μια ηχηρή έκπληξη πριν από 4 χρόνια εκλεγόμενος έναντι του τότε υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ταχιάου με ποσοστό 66,79%, ενώ στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει μόλις 14,98%.
Μετά από 4 χρόνια, υποστηριζόμενος πλέον από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Ζέρβας έχασε από τον Στέλιο Αγγελούδη, ανεξάρτητο υποψήφιο, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενότατου συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, με ποσοστό 67,33% έναντι 32,67%.
Αλλά όπως είχε φανεί από τον πρώτο γύρο, ο κ. Ζέρβας με 27,33%, παρότι ήταν πρώτος, δεν μπορούσε να θεωρηθεί το ακλόνητο φαβορί. Και αυτό το γνώριζε η κυβέρνηση που μάλλον είχε προϋπολογίσει αυτή την ήττα.
Ο Χάρης Δούκας είναι Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12/05/1980. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, υποστηρίζοντας την χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών, με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται «κτήμα» όλων των πολιτών.
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει, έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου. Τα συστήματα που αναπτύσσει υποστηρίζουν την χάραξη πολιτικών κινητοποίησης της κοινωνίας και την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων, που στηρίζουν συμμετοχικά σχήματα και μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που να μας αφορά όλους.
Για τη δράση και το έργο του έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η βιώσιμη αρχιτεκτονική, οι πράσινες διαδρομές σε γειτονιές, η αξιοποίηση κλειστών χώρων (όπως σχολεία τα απογεύματα και τους καλοκαιρινούς μήνες), η σωστή πεζοδρόμηση, η χρήση ανοιχτών χρωμάτων στις επιφάνειες, η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου, προκειμένου να καταστήσουν την πόλη περισσότερο ανθεκτική στην κλιματική κρίση που θα εντείνεται, είναι στην ατζέντα του για τον πολυπληθέστερο δήμο της χώρας.
Στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκεται επίσης η πράσινη ενέργεια. Καθαρή, ανανεώσιμη και φθηνή ενέργεια, παραγόμενη μέσα από ενεργειακές κοινότητες που θα ιδρύσει ο Δήμος, πρωτίστως για να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών.
Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Από την άλλη πλευρά, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης είναι από παλιά γνωστός της πόλης και των κατοίκων της.
Με νομικές σπουδές και έχοντας ασκήσει για πολλά χρόνια δικηγορία ο κ. Αγγελούδης έχει θητεύσει σε θέσεις όπως Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Πολιτισμού, γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο κ. Αγγελούδης είχε μιλήσει για τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας θέτοντας ως σαφή και εύστοχο στόχο: «Μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, πιο προσβάσιμη, πιο καθαρή και πιο φωτεινή».
«Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία, όλοι μαζί, για μια καλύτερη καθημερινότητα. Δεν περισσεύει κανείς. Για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Είναι η ώρα της δουλειάς» δήλωσε σήμερα αμέσως μετά την εκλογική νίκη του.
Ο Στέλιος Αγγελούδης γεννήθηκε στην Άνω Πόλη. Σπούδασε Νομικά και άσκησε για πολλά χρόνια δικηγορία.
Διετέλεσε για δέκα χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, ενώ από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ίδρυσε και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ συμμετείχε ως εντεταλμένος σύμβουλος, στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δημιούργησε το Ολυμπιακό Μουσείο, το πρώτο του είδους στη χώρα, το οποίο ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του σημείωμα, η θητεία του στο λιμάνι «συνδέθηκε με δύο πολύ σημαντικά επιτεύγματα. Το άνοιγμα του λιμανιού στην πόλη με την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας και την είσοδο του λιμανιού και της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς του τουρισμού κρουαζιέρας».
Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο λιμάνι, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα, καθώς και σε αυτά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE