Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πρώτος το ναι και περιμένει τους άλλους: Εδωσε συγκατάθεση για απεσταλμένο που θα αναλάβει ρόλο στο Κυπριακό

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Photo pio.gov.cy




Παράλληλα με την επίσκεψη Λακρουά στο νησί για να επισκεφθεί την Πύλα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Λευκωσία ενημερώθηκε από τη Νέα Υόρκη για την οριστική πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως αποκάλυψε χθες, έδωσε την συγκατάθεσή του προς τα Ηνωμένα Έθνη. Εν αναμονή των τοποθετήσεων όλων των άλλων εμπλεκομένων, και κυρίως της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η Λευκωσία φρόντισε μέχρι χθες βράδυ να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης «ενημερωθήκαμε από τα Ηνωμένα Έθνη για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει στον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν».

«Ζητήθηκε συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα, πριν λίγο, δώσαμε τη συγκατάθεσή μας στον διορισμό αυτής της προσωπικότητας. Ελπίζω να δοθεί συγκατάθεση και από τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και το συντομότερο δυνατόν αυτή η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν να καρποφορήσει» πρόσθεσε.

Επιβεβαίωση για Λακρουά

Χθες επιβεβαιώθηκε από το Προεδρικό η επίσκεψη Ζαν-Πιέρ Λακρουά και οι επαφές που θα έχει στο νησί. Επιβεβαιώνοντας την είδηση του «Φιλελεύθερου» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε ότι ο βοηθός ΓΓ ΟΗΕ, αρμόδιος για ειρηνευτικής επιχειρήσεις, θα έχει επαφές για θέματα που αφορούν την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και το ζήτημα της Συναντίληψης που επιτεύχθηκε για τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας.

Περαιτέρω σημείωσε πως ο αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει επαφές με τις δυο πλευρές, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του δεν αποκλείεται ο κ. Λακρουά να επισκεφθεί την Πύλα για να δει από κοντά τις εργασίες που διεξάγονται στη νεκρή ζώνη.

Δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Ιδέες για αποστολή βοήθειας στη Γάζα και μέσω θαλάσσης, από το λιμάνι της Λεμεσού, συζήτησε τις περασμένες ημέρες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο Πρόεδρος, φτάνοντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε κάνει λόγο για δημιουργία «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει «ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα της εκκένωσης πληθυσμού από την περιοχή», προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε αιτήματα από αρκετές χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και) τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ιδιαίτερης σημασίας και έχω μοιραστεί και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποιες ιδέες πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ενεργότερος ρόλος για ΕΕ

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα κατά τη σημερινή σύνοδο «να κυριαρχήσει η συζήτηση για τη Μέση Ανατολή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει έναν πιο ενεργό, έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικότερα στις προσπάθειες που γίνονται για αποκλιμάκωση της κρίσης».

Όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία, «ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή, ως το κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη», θα μεταφέρει το μήνυμα «από τη μια της ανάγκης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια στιγμή της σημασίας να υπάρξει αποκλιμάκωση, μια αποκλιμάκωση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ακόμα ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται, όπως επίσης και η απώλεια ζωών αμάχων».

Η διάσταση του μεταναστευτικού

Σε σχέση με τη διάσταση του μεταναστευτικού, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό «ειδικότερα αν η κρίση επεκταθεί στον Λίβανο, κάτι φυσικά που δεν επιθυμούμε».

«Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα και ξεχωριστά ως θέμα το μεταναστευτικό, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα η ΕΕ «να δείξει περισσότερη βούληση, ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να ενισχυθούν όπως πρέπει να ενισχυθούν οι χώρες της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: philenews.com – Ανδρέας Πιμπίσιης

Χριστοδουλίδης από Βρυξέλλες: Οι δηλώσεις Ερντογάν απλά ενθαρρύνουν την τρομοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: