Ο Πούτιν μεταξύ σφύρας και άκμονος, δεν θέλει να επιλέξει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν: Επίσης δεν έχει αποφασίσει αν τελικά τον συμφέρει πιθανή κλιμάκωση του πολέμου

File Photo epa10781616 Russian President Vladimir Putin speaks during the ceremony of presenting the highest state awards of the Russian Federation in Moscow, Russia, EPA, ALEXANDER KAZAKOV, KREMLIN POOL




Τη στάση και τα οφέλη της Ρωσίας από το νέο ξέσπασμα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης εξετάζει άρθρο της  Holly Ellyatt με τίτλο Russia can gain from Middle East turmoil — but it could backfire if the war spirals out of control που δημοσιεύει το CNBC.

Η αντίδραση της Ρωσίας στο ξέσπασμα  βίας αυτής της εβδομάδας στο Ισραήλ και τη Γάζα ήταν εμφανώς υποτονική, καθώς σταθμίζει τις ανταγωνιστικές συμμαχίες και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η Μόσχα δεν καταδίκασε ανοιχτά τη βία που ασκήθηκε στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται από το σύμμαχό της Ιράν, αλλά ήταν επιφυλακτική στο να αποξενώσει και τους ισραηλινούς εταίρους της.

Αντιθέτως, το υπουργείο Εξωτερικών της κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από την αναταραχή με διάφορους τρόπους, λένε οι αναλυτές, δεδομένης της απόσπασης της προσοχής από τον δικό της πόλεμο στην Ουκρανία, του καθεστώτος εξαγωγής πετρελαίου και της δυνατότητας διαμεσολάβησης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών στην περιοχή.

Αλλά η βία αυτή θα μπορούσε επίσης εύκολα να εξελιχθεί σε μια δυνητικά εξαιρετικά θανατηφόρα, ευρύτερη σύγκρουση που θα την ανάγκαζε να επιλέξει πλευρά και θα έβλεπε την επιρροή, τα συμφέροντα και τα περιουσιακά της στοιχεία να πλήττονται στη Μέση Ανατολή.

“Η Ρωσία επωφελείται από μια τοπική και παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που περιορίζεται στη Γάζα, αλλά αν η σύγκρουση εξελιχθεί σε πολλά άλλα μέτωπα, όπως στη Συρία, το Ιράκ ή τον Λίβανο, τότε θα μπορούσε να γίνει μια πολύ προβληματική εξέλιξη για τους Ρώσους”, δήλωσε στο CNBC ο Samuel Ramani, γεωπολιτικός αναλυτής και συνεργάτης στο Royal United Services Institute.

“Έτσι, αυτή είναι μια πολύ, πολύ νευρική στιγμή για τη Μόσχα. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία γι’ αυτούς, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει ένα πολύ καταστροφικό αποτέλεσμα για την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, εάν η σύγκρουση ξεφύγει από τον έλεγχο”, δήλωσε ο Ramani.

Ένας από τους πιο προφανείς τρόπους, με τους οποίους ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς βοηθάει τη Ρωσία, είναι ότι αποσπά και αμβλύνει την προσοχή της Δύσης στην Ουκρανία. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τη Ρωσία κατά κάποιον τρόπο, με μια υφέρπουσα αίσθηση ότι η δημόσια υποστήριξη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας και η υπομονή με τον 19μηνο πόλεμο μειώνεται.

Επίσης εάν οι μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ επεκταθούν ή παραταθούν, τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και το Ισραήλ θα αυξηθούν. Ακόμη και πριν από την τελευταία αναζωπύρωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπήρχαν ενδείξεις ότι η τρέχουσα και μελλοντική χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, ιδίως μετά τη συμφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου για ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης, που ανέστειλε την πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία για 45 ημέρες.

Η μεγάλη παραγωγός πετρελαίου Ρωσία μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου εν μέσω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η σύγκρουση έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε γειτονικά εδάφη. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 4% τη Δευτέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά έκτοτε οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί.

“Η διάσταση της τιμής του πετρελαίου είναι επίσης σημαντική, διότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι προφανώς ευεργετικό μαξιλάρι για τη ρωσική οικονομία και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη μαζική επέκταση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, ο οποίος το 2024 θα αγγίξει το 6% του ΑΕΠ”, δήλωσε ο Ramani στο CNBC.

Η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ και με αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει αυτές τις σχέσεις για να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ πικρών αντιπάλων, όπως το Ισραήλ και το Ιράν. Ως εκ τούτου, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παρέχει επίσης στη Ρωσία την ευκαιρία να επιδείξει τη  διπλωματική  της ισχύ στη Μέση Ανατολή, μετά από μια μικρή παύση από την παγκόσμια σκηνή. “Οι Ρώσοι το βλέπουν επίσης ως μια ευκαιρία να δράσουν ως διπλωματικός παίκτης στην περιοχή”, σημείωσε ο Ramani.

“Έχουν ήδη εμπλακεί με τον Λίβανο για την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης και του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου. Έχουν μιλήσει με το Ιράκ, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να επισκέπτεται τη Ρωσία, και το έχουν συνδέσει και αυτό με τη συνεργασία με τον OPEC+, έχουν εμπλακεί με την Τουρκία για το θέμα των Παλαιστινίων αμάχων και με την Αίγυπτο για την κατάπαυση του πυρός.

Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη στη Μέση Ανατολή και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια σειρά διπλωματικών συνεργασιών που είχε πριν από τον πόλεμο”, σημείωσε ο Ramani.

Ωστόσο αν  οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν στη Μέση Ανατολή, και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια αυτής της “καυτής” φάσης του πολέμου αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βία να συμπαρασύρει την ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τη Ρωσία, μια χώρα που έχει συμφέροντα στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες υποδεικνύουν έντονα ότι έχει στραφεί στο Ιράν για όπλα προς χρήση στην Ουκρανία, αν και τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη το αρνούνται.

“Υπάρχουν επίσης κάποιοι κίνδυνοι και για τους Ρώσους, ιδιαίτερα νομίζω ότι οι κίνδυνοι προέρχονται από έναν πόλεμο που θα συμπαρασύρει το Ισραήλ και το Ιράν μαζί σε μια επεκτατική σύγκρουση”, σημείωσε ο Ramani.

Η Ρωσία πάνω από όλα θέλει να αποφύγει το δίλημμα επιλογής να πάρει θέση μεταξύ του στρατιωτικού της σύμμαχου Ιράν και του μακροχρονίου εταίρου της Ισραήλ,  υπογράμμισε ο Ramani.

Ανάλυση Financial Times: Ζοφερό το μέλλον του Νετανιάχου μετά το τέλος της επιχείρησης στη Γάζα – Θα αναγκαστεί να αποχωρήσει οριστικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: