Τη σημασία των δηλώσεων Μπλίνκεν για τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανέλυσε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής και αρθρογράφος της Hellas Journal, Μιχάλης Ιγνατίου, στο κανάλι ACTION 24.
Aναφέρθηκε επίσης στην πιθανή αντίδραση της Τεχεράνης εάν, όπως φαίνεται, χτυπηθούν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.
Αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου:
«Όλοι προσπαθούν να μπουν στο μυαλό του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά θα έλεγα ότι οι μεγάλοι παίκτες σε τούτο το νέο πόλεμο, από την πλευρά της Αμερικής, είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπίνκεν που ηγούνται των συνεργασιών και των διαβουλεύσεων με τους Ισραηλινούς.
Ο κ. Μπλίνκεν έκανε μία δήλωση που προκαλεί φοβερές αντιδράσεις καθώς δείχνει τον τρόπο της αμερικανικής αντίδρασης. Είπε στους ηγέτες του Ισραήλ:
«Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε μόνοι σας τον εαυτό σας, αλλά όσο υφίστανται οι ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μόνοι σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».
«Βρίσκομαι εδώ -υπογράμμισε- όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ως Εβραίος».
Το ιδανικό θα ήταν να λήξει αυτό που συμβαίνει τούτη τη στιγμή και να πάμε στην προηγούμενη κατάσταση και να αποφευχθούν άλλα θύματα -και συνήθως την πληρώνουν πάντα οι αθώοι. Όχι αυτοί που δημιουργούν αυτή την πολεμική σύρραξη. Στην προηγούμενη κατάσταση δεν θα πάμε, άρα όλα τα σενάρια είναι πολεμικά.
Τους Αμερικανούς απασχολεί πολύ η αντίδραση της Τεχεράνης. Τι θα πράξει το Ιράν εάν κτυπηθούν, όπως και θα γίνει φαίνεται, η Χαμάς αλλά και η Χεζμπολάχ; Υπάρχουν αξιωματούχοι που εκφράζουν φόβους ότι το Ιράν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα σπεύσει.
Εάν το Ιράν αναμειχθεί, η Αμερική ΔΕΝ μπορεί να μην βοηθήσει το Ισραήλ. Έχουν την ύψιστη στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία, και αντιλαμβάνομαι ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της αμερικανικής υποστήριξης και προστασίας του Εβραϊκού Κράτους.
Άρα Βασίλη το παραπάνω είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο. Ακριβώς επειδή οι Ιρανοί διαθέτουν πυρηνικά. Πυρηνικά, όμως, και πιο προχωρημένα έχει και η Ιερουσαλήμ.
Τώρα: Ο κ. Μπλίνκεν πήγε στο Ισραήλ και συνοδεύεται από τον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για τους ομήρους. Ο Στιβ Γκίλλεν είναι ο άνθρωπος που ηγείται των διαπραγματεύσεων.
Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι μηδενικό. Η Χαμάς δεν ακούει κανένα, ούτε τους Αιγύπτιους, ούτε τους Εμίρηδες. Κανένα.
Ο κ. Μπλίνκεν αποφάσισε να πάει αύριο στο Κατάρ. Προστέθηκε σήμερα στο πρόγραμμα του. Το Κατάρ χρηματοδοτεί την Χαμάς. Οπότε εικάζουμε ότι εκεί θα γίνει η μεγάλη διαπραγμάτευση. Το πάρε και δώσε. Και μιλούμε Βασίλη για ανθρώπινες ψυχές.
Ένα βασικό ερώτημα είναι αυτό: Θα προχωρήσει το Ισραήλ στην επίθεση εναντίον της Χαμάς, ακόμα και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι Αμερικανοί, αλλά και πολίτες άλλων χωρών; Απαντήθηκε το ερώτημα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ και στην αυτοάμυνα, αλλά και στην επίθεση.
Άρα χωρίς να λέμε ότι η Ουάσιγκτον θυσιάζει τους 17 ομήρους, στην πραγματικότητα το θέμα των ομήρων δεν θα αλλάξει τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ.»
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE