Επίκειται διορισμός απεσταλμένου για την Κύπρο, δηλώνει ο Κόλιν Στιούαρτ στην κατοχική «Γενί Ντουζέν»: Η τελική απόφαση από τον Γκουτέρες

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ κάνει δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ μέσω του Φιλελεύθερου




Το δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», υπό από τον τίτλο «Είμαστε στα πρόθυρα διορισμού απεσταλμένου».

Οπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στιούαρτ ανάφερε στην εφημερίδα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα του απεσταλμένου, που θα διοριστεί προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για έναρξη διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι φαίνεται πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα διορισμού ενός απεσταλμένου και ανέφερε ότι «ο απεσταλμένος με τη γενική έννοια θα προσπαθήσει να βρει έναν δρόμο για να εξευρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο τέλος να καταστεί δυνατόν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό». Αυτός, πρόσθεσε, «είναι ο τελικός στόχος», ειδικά «το θέμα του τι θα κάνει εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον Γενικό Γραμματέα».

Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε πως «αυτό που καταλαβαίνω από τις υπάρχουσες συζητήσεις είναι ότι οι πλευρές επέδειξαν λίγη ελαστικότητα σε κάποια θέματα, όμως στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο. Ο Γενικός Γραμματέας ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπω ελπιδοφόρα σημάδια».

Συνεχίζοντας είπε ότι «ο απεσταλμένος δεν θα έρθει με μια φόρμουλα, θα συναντηθεί με τις πλευρές, θα συναντηθεί με τους ηγέτες. Θα βρούμε πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, ξεκινώντας από την πραγματικότητα ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ελπίδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το βρούμε. Πλησιάσαμε πολύ το 2017, πλησιάσαμε πολύ μα πάρα πολύ στο να λύσουμε το Κυπριακό. Δεν είναι κάτι που είναι αδύνατον να επιλυθεί».

Σημείωσε περαιτέρω ότι κατά τη γνώμη του, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση, θάρρος και ηγεσία που θέλει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος, διότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση και πιστεύω ότι το ξέρουν αυτό και οι ηγέτες. Μπορεί να έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις, όμως στο τέλος θεωρώ ότι είναι δυνατόν ένα κοινό έδαφος, διότι είναι προς όφελος όλων», είπε ο κ. Στιούαρτ.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι πιο εύκολο να λύνονται τα θέματα ένα-ένα ή να υπάρχει διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση, ο Κόλιν Στιούαρτ, σύμφωνα με την εφημερίδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάθε μικρό πράγμα βοηθά και ότι αν υπάρξει κάτι θετικό δημιουργεί μεγαλύτερο πεδίο για περισσότερη κατανόηση και εμπιστοσύνη και επιτρέπει να προχωρήσουν και άλλα θέματα.

Σχετικά με το θέμα της Πύλας είπε ότι «υπήρξε μια πολύ καλή κατάσταση win-win- win. Λέω win-win- win διότι μπόρεσαν και τα Ηνωμένα Έθνη να υπερασπιστούν τις αρχές τους.  Όμως, στους ηγέτες ακόμα υπάρχει μια τάση ότι ‘κερδίσαμε εμείς, δεν κάναμε καμία υποχώρηση και κερδίσαμε’. Το βλέπουμε καθημερινά αυτό, όμως η κατάσταση δεν είναι έτσι.  Και οι δύο πλευρές συμπεριφέρθηκαν λογικά και βρήκαν ένα κοινό έδαφος που θα μπορούσε να δεχτεί και η άλλη πλευρά».

«Βεβαίως υπήρξαν υποχωρήσεις, βεβαίως υπήρξαν συναινέσεις, όμως το σημαντικό είναι να κερδίζουν όλοι. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλω να προωθήσω στο μέλλον, αυτό είναι το μοντέλο από το οποίο θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε καθώς τα βγάζουμε πέρα με δυσκολίες”, σημείωσε.

Ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ακόμα ότι «μετά από δύο βδομάδες ή δύο μήνες θα υπάρξουν και άλλες δυσκολίες, δεν θα φύγουν οι δυσκολίες. Χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, δεν θα λυθεί πραγματικά καμία από αυτές τις δυσκολίες. Μπορεί να βιώσουμε θετικές εξελίξεις οι οποίες θα δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα, θα εγκαθιδρύσουν εμπιστοσύνη, όμως στο τέλος η λύση όλων των προβλημάτων είναι η λύση του Κυπριακού και εκεί πρέπει να εστιαστούμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ηγέτες, ο Στιούαρτ απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι δυσκολεύουν όλα όσα προσπαθούν να διαπραγματευτούν και να λύσουν ως ΗΕ, λόγω αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Στιούαρτ είπε πως θεωρεί ότι οι ηγέτες δεν εμπιστεύονται τα ΗΕ, κάτι το οποίο είναι στη φύση του ρόλου του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος πάντα κατηγορείται για μεροληπτική συμπεριφορά, «διότι και οι δύο πλευρές έχουν τις απόψεις τους και θεωρούν ότι έχουν δίκαιο».

Με πληροφορίες από (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΤΒ/ΓΒΑ)
Λευκωσία, Κύπρος

Από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη: Αποκαλυπτήρια Μνημείου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 στο Δήμο Αγλαντζιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: