Πολιτικό πειραματικό εργαστήριο ο ΣΥΡΙΖΑ: Στις εκλογές για τη νέα ηγεσία αναμετρώνται δυο κόσμοι – Δημοσκόπηση έκπληξη – Ξορκίζουν τη διάσπαση

FILE PHOTO: Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου,Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Δύο μέρες πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές διενέξεις κορυφώνονται και ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος μαίνεται κυρίως μέσω των σόσιαλ μίντια, ενώ έχει ανοίξει και δημοσίως η συζήτηση σχετικά με την ενότητα του κόμματος.

Πολλοί κάνουν λόγο για επικείμενη διάσπαση ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο «νεοφερμένος» Στέφανος Κασσελάκης δέχεται τα πυρά από τις «παλιές καραβάνες» και συνυποψηφίων του και στελεχών του κόμματος.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για το Mega παρουσιάζεται το εξής… παράδοξο:

Στο ευρύτερο κοινό των πολιτών, η Έφη Αχτσιόγλου έχει καθαρό προβάδισμα, το οποίο ωστόσο μειώνεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ όταν ερωτώνται εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν – και άρα θα κρίνουν το αποτέλεσμα – τότε ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Προτίμηση για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

  • Στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 12%, ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%
  • Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται με 41% έναντι 35% του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.
  • Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα προσέλθουν να ψηφίσουν ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 39% έναντι 31% της Έφης Αχτσιόγλου. Τρίτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13% ενώ από 3% συγκεντρώνουν Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Σενάρια β’ γύρου

Σε περίπτωση που η εκλογή προέδρου κριθεί στον δεύτερο γύρο, τότε η έρευνα της Metron Analysis δείχνει τα εξής:

  • Στο σύνολο των ερωτηθέντων η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει 52% έναντι 25% του Στ. Κασσελάκη.
  • Στους ψηφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συτγκεντρώνει 52%, έναντι 39% του Στ. Κασσελάκη.

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου έχει τις περισσότερες θετικές γνώμες, δηλαδή 66% έναντι 62% του κ. Κασσελάκη, ενώ θεωρείται και «πιο ενωτική» με 35% έναντι 26% του κ. Κασσελάκη. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά (14 και 11 μονάδων αντίστοιχα) στα κρίσιμα ερωτήματα «ποιος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ» και «ποιος να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κασσελάκης: Δεν θα αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν εκλεγώ πρόεδρος

Τη δέσμευση ότι δεν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου έδωσε ο υποψήφιος για την προεδρία, Στέφανος Κασσελάκης σε ομιλία του σε συγκέντρωση χθες στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε από τους άλλους υποψηφίους, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να δεσμευθούν ότι δεν αποχωρήσουν και εκείνοι.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι σέβεται όλη την ιστορία της παράταξης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά της και διατύπωσε και άλλες δεσμεύσεις.

«Δεσμεύομαι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα την επόμενη μέρα, από την Κυριακή των εκλογών δεν θα κάνω συνδιαλλαγή με κανέναν άλλον υποψήφιο. Δεσμεύομαι ότι σε περίπτωση που με εμπιστευτείτε, θα παλέψω με όλη μου την ψυχή να νικήσουμε τους μηχανισμούς των συμφερόντων που είναι ήδη απέναντί μου. Δεσμεύομαι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ότι θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος πλήρως» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Πέτρος Παππάς, οι πρώην βουλευτές Δώρα Αυγέρη και Δημήτρης Μάρδας και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Δώστε μου μισή ώρα από την Κυριακή σας»

Ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί την Κυριακή στην κάλπη τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβάζοντας βίντεο στα σόσιαλ μίντια:

«Είναι η ώρα να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Είναι η ώρα να επιλέξουμε τι κοινωνία θέλουμε να γίνουμε. Είναι η ώρα να κατακτήσουμε το Ελληνικό Όνειρο.

Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσα από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία.

Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. Θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί με εσάς. Ελάτε. Δώστε μου μισή ώρα από την Κυριακή σας.

Γραφτείτε επιτόπου στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και ψηφίστε.

Η σύγχρονη αριστερά σάς έχει ανάγκη. Η Ελλάδα που θέλουμε σας έχει ανάγκη.

Η ζωή που ονειρευόμαστε σας έχει ανάγκη. Είναι κυριολεκτικά στα χέρια σας.»

Ο Τσακαλώτος

Ένα βήμα πίσω έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε σχέση με την αναφορά του περί συγγνώμης που ζήτησε εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο. Μιλώντας στο OPEN δήλωσε: «ζήτησα συγνώμη από όλο το κόμμα και ίσως δεν έπρεπε να το πω αυτό. Θα έλεγα σε κάποιους φοιτητές να κάνει διδακτορικό για την καμπάνια και να τον ρωτήσω πόσο ποσοστό της καμπάνιας των πέντε, είχε προγραμματική χροιά πόσο ποσοστό είχε κριτική για τους άλλους».

Ο Πάνος Σκουρλέτης μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το καταστατικό μπάζει, όχι για τον κ. Κασσελάκη αλλά με βάση το γεγονός ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν προβλέπεται κάποιος με λιγότερο από ένα μήνα να διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος».

Άστοχες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τσακαλώτου ο Ε. Αποστολάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα: «δεν είναι κομψό και επιτυχημένο το να ζητάει ο κ. Τσακαλώτος συγγνώμη, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείω τη διάσπαση».

Δεν τίθεται ζήτημα ενότητας διαμηνύει η Έφη Αχτσιόγλου, με δηλώσεις της στο REAL FM: «δεν τίθεται ζήτημα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επόμενη μέρα. Για εμένα το να είμαστε όλοι μαζί είναι το ελάχιστο, είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε κάθε μέρα και έναν περισσότερο».

«Ούτε κόμμα – “χυλός” ούτε κόμμα – “στρείδι, είναι το μήνυμα του Νίκου Παππά: «Η ιστορία δεν σε ρωτά αν έχεις όρεξη, αν αντέχεις. Σε καλεί να αναλάβεις ευθύνες. Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ευθύνη για να ξανασηκωθεί η παράταξη και να γίνει πλειοψηφική».

 Συνέντευξη Τύπου του Φάμελλου 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος,σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης», θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ-Helexpo, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη, ούτε συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ούτε ομιλία στο πλαίσιο της Έκθεσης, αλλά μόνο συνέντευξη Τύπου «για να μην περάσει η απόπειρα φίμωσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες σε συνάντηση που είχε ο κ. Φάμελλος με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε το Σαββατοκύριακο να επισκεφτεί την 87η ΔΕΘ με σκοπό να θυμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με δεδομένο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ ανήκε στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «αναπάντεχη εξέλιξη και απαράδεκτη επιλογή» τη δέσμευσή του από τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι υπήρχαν μέρες μέσα στην εβδομάδα που μπορούσε να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης για να επισκεφθεί τη ΔΕΘ. «Η επιλογή του μας στέρησε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τον τρόπο που οφείλουμε και η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΘ να συμφωνήσει με την πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε το πρόβλημα. Γι αυτό και η αντίδραση μας ήταν έντονη», είπε ο κ. Φάμελλος.

Τα εκλογικά τμήματα

Στην δημοσιότητα έδωσε τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές ανάδειξης προέδρου την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μπορείτε να δείτε τα εκλογικά τμήματα στον σύνδεσμο https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

Την Κυριακή από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω.

Δεν θα αποχωρήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν εκλεγώ πρόεδρος, υποσχέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης: Θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: