epa02021512 British Foreign Secretary Jack Straw giving evidence before the inquiry into the Iraq war for a second time, in London, Britain. EPA, HANDOUT
Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*, Λευκωσία
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Politico, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, πρότεινε τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Επισημαίνει ότι η Βρετανία, εγγυήτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να επηρεάσει από μόνη της μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, αν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν για άλλη μια φορά».
Υποστηρίζει επίσης ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η διχοτόμηση κρατών ήταν η λιγότερο χειρότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε ειρηνικά σε δύο κράτη το 1993.
Στα Βαλκάνια, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κάθε άλλο παρά ειρηνική ήταν, ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες δημοκρατίες έχουν τώρα μπροστά τους ένα καλύτερο μέλλον από ό,τι είχαν ποτέ όταν αποτελούσαν ένα ενιαίο κράτος».
Αν ο Τζακ Στρο ευνοεί την επίλυση των προβλημάτων με τη διχοτόμηση χωρών, θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τη δική του χώρα.
Θα μπορούσαν επίσης να παραχωρήσουν ανεξαρτησία και στη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτό θα έλυνε πολλά προβλήματα κ. Στρο, σωστά;
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υιοθετεί τους τουρκικούς όρους και τα τουρκικά επιχειρήματα όταν αναφέρεται στην Κύπρο. Ενεργώντας σαν πράκτορας της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία και στις κατεχόμενες περιοχές ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (“τδβκ”).
Γράφει επίσης ότι «το δικοινοτικό, σύνταγμα που συμφωνήθηκε το 1960 κατά την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταρρεύσει, υπήρχε τρομερή κοινοτική βία και πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβόντουσαν για τη ζωή τους». Φυσικά, δεν αναφέρει ποιος προκάλεσε τη διακοινοτική βία και ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε η χώρα του.
Πρέπει να επισημανθεί ότι τον Ιούνιο του 1958, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε οκτώ Ε/Κ από τον Κοντεμένο, με τη υποψία ότι προετοίμαζαν επίθεση εναντίον της τουρκοκυπριακής συνοικίας στην Σκυλλούρα. Η βρετανική αστυνομία τους άφησε κοντά στο Γκιόνελι, όπου και σκοτώθηκαν τρομοκράτες της ΤΜΤ.
Η ΤΜΤ ανατίναξε επίσης τα γραφεία του τουρκικού γραφείου Τύπου στη Λευκωσία και κατηγόρησε γι’ αυτό τους Ελληνοκύπριους. Το 1959, μετά τη σύναψη των συμφωνιών ανεξαρτησίας της Κύπρου, η Τουρκία έστειλε στην Κύπρο ένα πλοίο με το όνομα Deniz, φορτωμένο με όπλα για την ΤΜΤ.
Το πλοίο ανακόπηκε και το πλήρωμα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω. Αυτές είναι ασήμαντες λεπτομέρειες, χωρίς κανένα νόημα για τον Βρετανό πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Ο Τζακ Στρο γράφει επίσης ότι «μέχρι και την περασμένη δεκαετία, η μικρή Κύπρος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στη Ρωσία. Τα χρήματα αυτά ήταν κυρίως ρωσικά κεφάλαια, τα οποία είχαν κρυφτεί σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο για να αποφύγουν τη φορολογία και τον έλεγχο, και στη συνέχεια επανεπενδύθηκαν πίσω στη Ρωσία».
Ωστόσο, ο κ. Στρο παρέμεινε σιωπηλός όταν Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν διαμαρτυρήθηκε όταν Ρώσοι ολιγάρχες αγόραζαν κάστρα και πανάκριβα σπίτια στο Λονδίνο και αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο Τζακ Στρο γράφει ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι δικαιούχοι ξένοι υπήκοοι μπορούσαν να αγοράσουν την υπηκοότητα για €2,15 εκατ..
Λέγοντας ασύστολα ψέματα, ισχυρίζεται ότι «οι αιτητές αυτοί είχαν ποινικό μητρώο» και ότι κατά την περίοδο που λειτούργησε το πρόγραμμα, από το 2007 έως το 2020, «σχεδόν 6.800 πλούσιοι ξένοι αγόρασαν την υπηκοότητα της ΕΕ από την Κύπρο – και ναι, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Ρώσοι».
Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν κάποιοι αιτητές με ποινικό μητρώο, αλλά δεν ήταν όλοι εγκληματίες, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο Τζακ Στρο. Παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε την υπηκοότητα αρκετών από αυτούς.
Είναι επίσης ψέμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 6.800 ανθρώπων στους οποίους δόθηκε η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν Ρώσοι. Ναι, πολλοί από αυτούς, 2886 για την ακρίβεια, ήταν Ρώσοι, αλλά όχι η συντριπτική πλειοψηφία.
Φαίνεται ότι ο Τζακ Στρο καθοδηγείται από μίσος κατά των Ελληνοκυπρίων. Μπήκε στον κόπο να γράψει ένα σύντομο άρθρο και να κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για μια σειρά από θέματα, επιστρατεύοντας ψέματα και παραπληροφόρηση. Ένας πραγματικός Βρετανός διπλωμάτης. Αλλά, δεν είναι;
*Κυριάκος Ιακωβίδης
Δημοσιογράφος-Πολιτικός Επιστήμονας
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE