A handout photo made available by Vatican Media shows Pope Francis (L) waving to the faithful at the ‘Steppe arena’ sports stadium, in the city of Ulaanbaatar, Mongolia, 03 September 2023. EPA/VATICAN MEDIA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους Κινέζους καθολικούς να είναι “καλοί πολίτες”, κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Μογγολία στη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βατικανό και το Πεκίνο.
Απευθύνοντας έναν “θερμό χαιρετισμό στον ευγενή κινεζικό λαό”, πρόσθεσε: “Στους Κινέζους καθολικούς, σας ζητώ να είστε καλοί χριστιανοί και καλοί πολίτες”.
Με αυτή την πρώτη επίσκεψη στη χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, ο 86χρονος ποντίφικας, είχε δύο στόχους: να προσεγγίσει μια απομακρυσμένη περιοχή όπου ο καθολικισμός είναι πρόσφατος και ακόμη λίγο διαδεδομένος, και να επωφεληθεί από την παρουσία του στις πύλες της Κίνας για να δημιουργήσει σχέσεις με το Πεκίνο.
Σήμερα εξέφρασε την υποστήριξή του στη μικρή κοινότητα καθολικών της Μογγολίας –1.400 μέλη εκ των οποίων 25 ιερείς, για περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους– τελώντας γι΄αυτούς τη λειτουργία σε ένα γήπεδο χόκεϊ επί πάγου που κατασκευάστηκε πρόσφατα στην Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα.
Ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους, ο Φραγκίσκος έκανε έναν γύρο του γηπέδου πάνω σε αυτοκινητάκι του γκολφ πλάι στον Ιταλό καρδινάλιο Τζόρτζιο Μαρένγκο, ιεραπόστολο επί μακρόν στη Μογγολία και, σε ηλικία 49 ετών, νεότερο καρδινάλιο στην ιστορία της καθολικής Εκκλησίας.
Οδηγήθηκε στη συνέχεια με καροτσάκι στη σκηνή όπου είχε στηθεί ένας τεράστιος σταυρός, για να χοροστατήσει στη λειτουργία, έπειτα από την οποία είπε “bayarlalaa!” –“ευχαριστώ” στα μογγολικά– “στους αδελφούς και στις αδελφές στη Μογγολία”.
Νωρίτερα σήμερα, ο πάπας συνάντησε τους επικεφαλής διαφόρων θρησκειών στο μικρό θέατρο Χουν, που μοιάζει με την παραδοσιακή μογγολική κυκλική σκηνή.
“Το γεγονός ότι είμαστε μαζί στο ίδιο μέρος είναι ήδη ένα μήνυμα: οι θρησκευτικές παραδόσεις, στην πρωτοτυπία και την ποικιλομορφία τους, αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετική δυναμική του καλού στην υπηρεσία της κοινωνίας”, εκτίμησε ο πάπας.
Παραθέτοντας τον Βούδα και τον Γκάντι, κάλεσε “τους αξιωματούχους των κρατών” να επιλέξουν “τον δρόμο της συνάντησης και του διαλόγου με τους άλλους”.
Εκπρόσωποι του βουδισμού και του σαμανισμού –των δύο κυρίαρχων θρησκειών στη Μογγολία– καθώς και του ισλάμ, του ιουδαϊσμού, του ινδουισμού και της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν επίσης εκεί, με τον καθένα από αυτούς να απευθύνει στον πάπα μια σύντομη ομιλία.
Ο πάπας αναμένεται να αναχωρήσει αύριο, Δευτέρα, το μεσημέρι από τη Μογγολία.
Ο Φραγκίσκος εκμεταλλεύθηκε την επίσκεψή του για να στείλει ένα μήνυμα στο Πεκίνο.
“Οι κυβερνήσεις και οι κοσμικοί θεσμοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ευαγγελική δράση της Εκκλησίας γιατί αυτή δεν έχει πολιτική ατζέντα”, δήλωσε χθες, Σάββατο, στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Ουλάν Μπατόρ.
Το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δυσπιστεί απέναντι σε κάθε οργάνωση, ιδίως θρησκευτική, που μπορεί όπως θεωρεί να απειλήσει την εξουσία του, και δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα.
Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την κινεζική κυβέρνηση και το Βατικανό να ανανεώσουν πέρυσι μια συμφωνία για το ακανθώδες θέμα του διορισμού επισκόπων.
Μια συμφωνία που επικρίθηκε από ορισμένους ως μία επικίνδυνη παραχώρηση του Βατικανού με αντάλλαγμα την παρουσία του στη χώρα.
Φθάνοντας ως “προσκυνητής της φιλίας” την Παρασκευή στην Ουλάν Μπατόρ, ο Φραγκίσκος επαίνεσε “τη σοφία” της Μογγολίας πολλοί κάτοικοι της οποίας ζουν εδώ και δεκαετίες αρμονικά με τη φύση, ιδιαίτερα τον νομαδικό λαό της “που σέβεται την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος”.
Όμως εξέφρασε ανησυχία για τη διαφθορά –επαναλαμβανόμενη μάστιγα στη χώρα αυτή– και συνέστησε “επείγουσα και στο εξής αναπόδραστη δέσμευση υπέρ της προστασίας του πλανήτη Γη”.
Η Μογγολία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον πλανήτη και ο αέρας της πρωτεύουσάς της περιλαμβάνεται συχνά στους πιο μολυσμένους στον κόσμο.
Σήμερα, ο πάπας επανέλαβε την έκκλησή του για καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.
Κατήγγειλε μια “ανθρωπότητα στραμμένη μόνο στα επίγεια συμφέροντα” που “καταλήγει να καταστρέφει την ίδια τη γη, αναμειγνύοντας την πρόοδο και την οπισθοδρόμηση, όπως δείχνουν τόσες αδικίες, τόσες συγκρούσεις, τόσες περιβαλλοντικές καταστροφές, τόσες διώξεις, τόση απόρριψη της ανθρώπινης ζωής”.
Με πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΧ
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE