Κάποιοι κρυμμένοι πίσω από τον μανδύα της ευσπλαχνίας και της αλληλεγγύης, κατηγορούν όσους προσπαθούν να βρουν λύση: Τρομακτικές οι διαστάσεις του μεταναστευτικού

Με επιχειρησιακό σχέδιο δράσης προχωρεί η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια στην Κύπρο για το Μεταναστευτικό. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ*

Παρακολουθούμε το Μεταναστευτικό να έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες πρώτης γραμμής. Οι χώρες αυτές όπως η Κύπρος, που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου αναλογικά του πληθυσμού της, έχει ήδη δοκιμασθεί και έχει ξεπεράσει τις αντοχές της.

Δεν διστάζω να το πω, μήπως κατηγορηθώ. Υπάρχει πρόβλημα και τεράστιο μάλιστα. Το είδαμε με τα επεισόδια στη Χλώρακα. Θέλω να τονίσω, ότι οποιοδήποτε είδος βίας από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέο και έτσι πρέπει να είναι σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

  • Κάποιοι όμως κρυμμένοι πίσω από τον μανδύα της ευσπλαχνίας και της αλληλεγγύης, κατηγορούν όλους όσοι μιλούν για το θέμα και προσπαθούν να δώσουν λύση. Προφανώς, εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τον αντίκτυπο στην κοινωνία.

Είναι αδύνατο για την Κυπριακή Δημοκρατία να υποδεχτεί, να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί, τους σημερινούς αριθμούς μεταναστών. Οι πόροι και οι δυνατότητες μας δεν είναι ανεξάντλητοι και η βοήθεια που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική, δεν είναι επαρκής.

Ας συμφωνήσουμε πρώτιστα, στο ποιος ορίζεται πρόσφυγας. Πρόσφυγας είναι κάθε άνθρωπος που εγκατέλειψε τη χώρα του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή ακόμα γιατί ανήκει σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Είναι λανθασμένο και επικίνδυνο να τσουβαλιάζουμε όλους τους μετανάστες σε μια κατηγορία και δεν πρέπει να το κάνουμε. Είναι απαραίτητο να τους κατηγοριοποιούμε. Άλλο ο πρόσφυγας πολέμου, άλλο ο δήθεν φοιτητής και άλλο ο παράνομος μετανάστης.

Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνω μάχες με συναδέλφους από άλλες χώρες που επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Αντιθέτως, κατηγορούν την Κύπρο βασιζόμενοι σε ψευδή στοιχεία από διάφορες ΜΚΟ και κάποιους που εργολαβικά πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι το μεταναστευτικό.

Δεχόμαστε καθημερινά από 60 μέχρι 100 μετανάστες. Έχουν αφετηρία την Τουρκία και φτάνουν κατεχόμενα είτε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, είτε από τα νότια τουρκικά παράλια. Να σημειώσω ότι οι πλείστοι προέρχονται από μη εμπόλεμες χώρες. Δεν ανήκουν όλοι οι αιτητές ασύλου που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, στην κατηγορία των προσφύγων πολέμου. Υπάρχουν χιλιάδες που προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν, το Πακιστάν, η Νιγηρία κ.ά.

Μαζί με τους πρόσφυγες πολέμου που αιτούνται άσυλο, έχουν εισέλθει στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και άτομα τα οποία είναι εντελώς παράνομα. Τα πρακτικά προβλήματα αυτού του ζητήματος είναι τεράστια. Άτομα αγνώστου προέλευσης και ταυτότητας βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εδώ είναι που πρέπει να αρχίσουν να εντείνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις διωκτικές αρχές, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Μηδενική ανοχή στους διακινητές, λαθρέμπορους και διευκολυντές με αύξηση των ποινών φυλάκισης. EUROPOL, Frontex και EUROSUR, ως Οργανισμοί που ηγούνται της ευρωπαϊκής δράσης στη μετανάστευση, πρέπει να έχουν επαρκείς πόρους τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό από όλα τα κράτη μέλη εκπληρώνοντας τα καθήκοντά τους, καθώς και να χρησιμοποιούν τα νομικά μέσα ανταλλαγής πολύτιμων δεδομένων.

Οι αυστηρές πολιτικές επιστροφής για τους παράτυπους μετανάστες πρέπει να επιβληθούν, μεταξύ άλλων, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινές επιστροφές υπό τον συντονισμό της Frontex. Πρέπει να εντείνουμε την ασφάλεια και την επιτήρησή των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Frontex πρέπει να ενισχυθούν και η ομάδα των ευρωπαϊκών φρουρών συνόρων πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Υπήρξαμε μετανάστες στο παρελθόν και δεν ξεχνούμε την ιστορία μας. Είμαστε δίπλα σε όλους τους κατατρεγμένους και απέναντι στην παρανομία και σε όσους εκμεταλλεύονται το σύστημα και καταχρώνται την αλληλεγγύη μας. Είναι καιρός να πάρουν το μήνυμα ότι η ανοχή έχει όρια και έχει τελειώσει προ πολλού. Η απειλή «θα μπούμε στα σπίτια σας», δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Να προβληματίσει και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

* Λουκάς Φουρλάς
Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ- ΕΛΚ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο σχεδιασμός τουρκικής επιβολής στην κατεχόμενη Κύπρο: Προχωρούν σε παράνομες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στα κατεχόμενα λιμάνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: