Το πολεμικό ναυτικό έχει την δική του μελέτη που αφορά τις πυραυλακάτους, είτε απόκτηση νέων είτε εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Ωστόσο η μελέτη αυτή είναι προς το παρόν κάτι μακροπρόθεσμο κι όχι του επόμενου διαστήματος. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Μπορεί το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα να έχει αναστραφεί και τίποτα να μην θυμίζει προγενέστερα έτη, όπως το 2020 που λίγο έλειψε να προκληθεί θερμό επεισόδιο, ωστόσο η γείτων δεν σταματά να υπηρετεί πιστά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως δήλωσε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας.
Λίγες ώρες πριν η Τουρκία προχώρησε στην καθέλκυση δύο Περιπολικών Ανοιχτής Θάλασσας: Του TCG Kochisar και του TCG Akhisar. Τα δύο νέα αποκτήματα του ναυτικού της Τουρκίας θυμίζουν κάτι μικρότερο από κορβέτα και λίγο μεγαλύτερο από κανονιοφόρο.
Σίγουρα, επισημαίνουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, τα συγκεκριμένα πλοία μπορεί να μην είναι η αιχμή του δόρατος, να μην αποτελούν μονάδες ναυτικής κρούσης, όμως η Τουρκία έχει δείξει απόλυτα ικανή να παράγει μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας.
Και η αλήθεια είναι ότι η ορολογία η «Γαλάζια Πατρίδα» και μάλιστα διά στόματος του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Οι δηλώσεις Γκιουλέρ είναι ενδεικτικές:
«Ναυπηγούμε ταυτόχρονα 4 κορβέτες και 2 πλοία ανοιχτής θαλάσσης. Θα έχουμε από τους πιο ισχυρούς στόλους του κόσμου. Mε τις 4 κορβέτες που ναυπηγούνται ταυτόχρονα σε δύο ναυπηγεία αλλά και την ταυτόχρονη ναυπήγηση αυτών των δυο πλοίων επιτήρησης ανοιχτής θαλάσσης είναι ένα πρωτοφανές γεγονός της ιστορίας της Τουρκίας αλλά και στην βιομηχανική ιστορία της χώρας μας. Αυτά τα πλοία δείχνουν το επίπεδο που εχει φτάσει η εθνική μας αμυντική βιομηχανία.
Με την ένταξη αυτών των πλοίο μας, το ναυτικό μας θα αυξήσεις την ισχύ και την ικανότητα του στη Γαλάζια Πατρίδα και θα ενισχύσει τη θέση του ανάμεσα στους ισχυρούς στόλους του κόσμου».
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, οι συζητήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με μελέτες που αφορούν, γενικώς, στο μέλλον του ναυτικού όπλου, το οποίο σαφώς και υποφέρει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Απλούστατα, διότι τα πλοία…γερνάνε!
Στα μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα σχέδια, εκτός των κύριων μονάδων κρούσης, δεν είναι λίγα εκείνα που απαιτούνται και για τα Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ).
Το βέβαιο είναι ότι ΤΠΚ ούτε αναζητεί στην παρούσα στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό, ούτε έχει ζητήσει από κατασκευαστές να καταθέσουν προτάσεις, ούτε αφήνει τα υφιστάμενα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσει για να δώσει νέα παραγγελία για Ταχέα Περιπολικά.
Μεσοπρόθεσμα και στο «βαθύ» μέλλον όμως, εκείνο που χρειάζεται είναι τόσο η αναβάθμιση των υφιστάμενων Vosper, όσο και η αντικατάσταση εκείνων του τύπου, της πρώτης γενιάς La Combattante.
«Ευχής έργο θα ήταν να προχωρήσουμε σε μια δυναμική αλλαγή των Πυραυλακάτων, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν μπορεί να γίνει, όπως με κάθε πλοίο, από τη μια μέρα στην άλλη», εξηγούσε πηγή από το πολεμικό ναυτικό που είναι σε θέση να γνωρίζει πως έχει κινηθεί η μελέτη του επιτελείου.
Και ένα άλλο δεδομένο που εξηγεί η ίδια πηγή είναι το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η μελλοντική πυραυλάκατος, δεδομένων των νέων απειλών στην θάλασσα αλλά και των προγραμμάτων τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να ενισχύσει τον κουρασμένο στόλο του.
Στην δεδομένη χρονική στιγμή εκείνο στο οποίο εστιάζει το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ. Οι επιτελείς του ναυτικού έχουν ολοκληρώσει έναν ευρύ κύκλο επαφών με τις δυο εταιρείες που έχουν αναλάβει την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ.
Και οι δυο εταιρείες αυτές τις ημέρες χωρίζουν τις αρμοδιότητες που έχει η κάθε μια, την ώρα που το θέμα βρίσκεται στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων ώστε να ολοκληρωθεί η σύμβαση και με τον τρόπο αυτό να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον δεξαμενισμό της πρώτης φρεγάτας.
Παράλληλα οι φωνές εντός του πολεμικού ναυτικού που μιλούν για την ανάγκη ο στόλος να αποκτήσει αποκλειστικά «καινούριες» πλώρες, πληθαίνουν.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι συρρικνώνονται εκείνες των υποστηρικτών στο ενδεχόμενο παραχώρησης των LCS. Οι ενστάσεις είναι πολλές και μεγάλες και η πλειονότητα εκείνο που περιμένει είναι να δει με το νέο έτος, τι, κι αν γίνει, με το πρόγραμμα απόκτησης κορβετών. Άλλωστε οι «μνηστήρες» βρίσκονται σε ετοιμότητα να συνομιλήσουν εκ νέου εφόσον απαιτείται με το ναυτικό επιτελείο.
Κανείς δεν παραβλέπει τα προβλήματα της καθημερινότητας που γιγαντώνονται επικίνδυνα, με τις τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, την ενέργεια κι ότι άλλο αφορά τον πολίτη. Από την άλλη πλευρά τα βλέμματα έχουν εστιάσει και στα προβλήματα που άφησαν πίσω οι φυσικές καταστροφές, όπως αυτή στον Θεσσαλικό κάμπο.
Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αφήνουν ιδιαίτερα ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για τις εξοπλιστικές ανάγκες, αλλά η κυβέρνηση με την εθνική ατζέντα που έχει προβάλει, γνωρίζει ότι χρειάζονται «ενέσεις» ενίσχυσης στον πολύπαθο στόλο που τα πλοία του δεν σταματούν να πλέουν στο Αρχιπέλαγος και ολοένα περισσότερο στη Μεσόγειο.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE