weather symbol
13
ΠΕΜ 2/1/25 | 18:58
FILE PHOTO: Το ρόβερ Perseverance, το οποίο προσγειώθηκε στον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, καίει περιοδικά το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας για να παράγει μικρές ποσότητες οξυγόνου εδώ και δύο χρόνια. Photo via Twitter@NASAPersevere

Απόλυτα πρωτοποριακό και σπουδαία υποσχόμενο: H NASA έφτιαξε οξυγόνο στον Άρη * Συντηρεί επί ώρες αστροναύτη στον «Κόκκινο Πλανήτη» [photos, videos]

Η NASA παρήγαγε στον Άρη ποσότητα οξυγόνου ικανή για να συντηρήσει έναν αστροναύτη για λίγες ώρες σε ένα πείραμα που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο.

Το ρόβερ Perseverance, το οποίο προσγειώθηκε στον κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, καίει περιοδικά το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας για να παράγει μικρές ποσότητες οξυγόνου εδώ και δύο χρόνια.

 

  • Χρησιμοποιώντας μια συσκευή όχι μεγαλύτερη από φούρνο μικροκυμάτων, έγινε εφικτό να εξαχθούν συνολικά 122 γραμμάρια οξυγόνου – ποσότητα που  μπορεί να υποστηρίξει έναν αστροναύτη επί περίπου τρεις ώρες.

Περίπου 5 γραμμάρια είναι αρκετά για έναν αστροναύτη για 10 λεπτά. Το γεγονός, λοιπόν, αυξάνει τις ελπίδες ότι η παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή και να παρέχει καύσιμο για τους πυραύλους μελλοντικών εξερευνήσεων.

Η συσκευή, που ονομάζεται MOXIE, παρήγαγε οξυγόνο σε 16 διαφορετικές περιπτώσεις από την πρώτη προσπάθεια τον Απρίλιο του 2021 και το αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους αρχικούς στόχους της NASA , σύμφωνα με την αναπληρώτρια διαχειριστή Παμ Μέλροϊ.

«Η εντυπωσιακή απόδοση του MOXIE δείχνει ότι είναι εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη – οξυγόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή αναπνεύσιμου αέρα ή προωθητικού πυραύλων στους μελλοντικούς αστροναύτες», είπε.

 

  • «Η ανάπτυξη τεχνολογιών που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε πόρους στη Σελήνη και τον Άρη είναι κρίσιμη για να χτίσουμε μακροπρόθεσμα μια παρουσία στη Σελήνη, να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σεληνιακή οικονομία και να  υποστηρίξουμε μια αρχική ανθρώπινη εκστρατεία εξερεύνησης στον Άρη».

Το MOXIE δημιούργησε 12 γραμμάρια οξυγόνου σε μια ώρα, ξεπερνώντας κατά 100% τον στόχο της  NASA, και είχε καθαρότητα τουλάχιστον 98%.

Στην τελευταία του λειτουργία τον περασμένο μήνα, το όργανο παρήγαγε 9,8 g οξυγόνου.

Ο πρωταρχικός στόχος του ρόβερ Perseverance είναι να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής, αλλά το MOXIE επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των συνθηκών για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση.

Στην ίδια αποστολή έγινε και η πρώτη πτήση σε άλλο πλανήτη, με το μίνι ελικόπτερο Ingenuity να απογειώνεται με επιτυχία τον Απρίλιο του 2021.

 

 

 

Με πληροφορίες από SkyNews

Αναστάσιος Σταλίκας: Πέθανε στα 63 του χρόνια ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου * «Πατέρας» της Θετικής Ψυχολογίας [videos]

 

ΔιαβάστεΕπίσης