FILE PHOTO: Kόσμος περιμένει να επιβιβαστεί σε πλοίο στο λιμάνι της Πάρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκριση της Niki Kitsantonis από την Πάρο ασχολείται μετο «κίνημα της πετσέτας» στις παραλίες του νησιού.
Επισημαίνεται ότι η τουριστική περίοδος είναι στην αιχμή της στην Ελλάδα και ότι δύο καθίσματα κοστίζουν 70 ευρώ στην πρώτη σειρά στα κρυστάλλινα νερά στην παραλία Μοναστήρι στο βόρειο άκρο της Πάρου, όπου μια φάλαγγα από ξαπλώστρες με κόκκινες ομπρέλες σκεπάζει την άμμο.
Πολλοί κάτοικοι λένε ότι οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις δεν τους έχουν αφήσει σχεδόν ούτε ένα κομμάτι άμμου για να βάλουν τις πετσέτες τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν οργανώσει διαδηλώσεις, περπατώντας κατά μήκος της άμμου σε τρεις παραλίες με πανό που έγραφαν «Διεκδικήστε ξανά τις παραλίες μας», ως μέρος ενός κινήματος που ονομάζεται «Σώστε τις παραλίες της Πάρου».
Ενώ οι παραλίες είναι δημόσιες στην Ελλάδα, οι τοπικές αρχές μισθώνουν τμήματα τους σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Αν και υποτίθεται ότι δεν καλύπτουν περισσότερο από το 50% μιας παραλίας, πολλές από τις επιχειρήσεις επεκτείνονται παράνομα, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο από ό,τι μισθώνουν.
Στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στην επέκταση των επιχειρήσεων στην άμμο, τα μέλη του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Πάρου» κατέβασαν τα συμβόλαια των επιχειρήσεων από ένα διαδικτυακό κρατικό μητρώο και σχεδίασαν τις συντεταγμένες των περιοχών που τους αναλογούν σε αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν από drones.
«Υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις», είπε ένας κάτοικος — τα 7.186 τετραγωνικά μέτρα που μισθώθηκαν σε επιχειρήσεις πέρυσι επεκτάθηκαν τελικά στα 18.800 τετραγωνικά μέτρα. Οι κάτοικοι συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές με το αίτημα να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τους κανόνες.
Καθώς το κίνημα εξαπλώθηκε, οι αρχές ανταποκρίθηκαν. Στα τέλη Ιουλίου, επιθεωρητές κατέβηκαν σε δύο παραλίες της Πάρου και αφαιρέθηκαν ξαπλώστρες. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα για παραβιάσεις στην Πάρο και τη Σέριφο. Υπό τον φόβο των προστίμων, ορισμένες επιχειρήσεις αφαίρεσαν καρέκλες, τουλάχιστον προσωρινά.
Στη Νάξο, ξαπλώστρες και κρεβάτια με ουρανό, που είχαν τοποθετηθεί σε παραλίες, απομακρύνθηκαν — για να εμφανιστούν ξανά μόλις αποχωρούσαν οι επιθεωρητές. Οι αρχές συνέλαβαν αργότερα τρεις επιχειρηματίες.
Οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν περισσότερους από 900 ελέγχους σε ελληνικές παραλίες μεταξύ 21 Ιουλίου και 8 Αυγούστου και επιβλήθηκαν κυρώσεις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Προανήγγειλε αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, που διέπει την παραχώρηση παραλιών σε επιχειρήσεις, «για να γίνει πιο σύγχρονο και διαφανές».
Το σημερινό σύστημα κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό είναι, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.
«Έχουμε πρόβλημα», είπε, ζητώντας την αναθεώρηση νόμου, βάσει του οποίου οι τοπικές αρχές θα πρέπει να απευθύνονται στο υπουργείο για έγκριση συμβάσεων μίσθωσης με επιχειρήσεις και για ελέγχους παραβάσεων. «Θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι».Σε ό,τι αφορά την κίνηση των πολιτών, είπε ότι είναι υπερβολική, σημειώνοντας ότι η Πάρος έχει τουλάχιστον 30 παραλίες που δεν χρεώνουν καρέκλες.
Είπε ότι το κίνημα μπορεί να έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο.
Σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο δήμος Πάρου ενέκρινε μια σειρά προτάσεων του κινήματος πολιτών, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν πλέον πέρα από τις εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί.
«Σε μια χώρα όπου η αχαλίνωτη κερδοσκοπία είναι ανεξέλεγκτη, οι Έλληνες αναλαμβάνουν δράση για να ανακτήσουν τον δημόσιο χώρο τους», δήλωσε ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.
Η Ελένη Ανδριανοπούλου, εκπρόσωπος του κινήματος στη Νάξο, είπε ότι οι κάτοικοι θα διαμαρτυρηθούν «μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».
Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η χαλαρή εποπτεία και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις συχνά επιτρέπουν σε ορισμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν ατιμώρητα. Ακόμη και όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν έγκριση λειτουργίας συνήθως υπογράφουν κρατικές συμβάσεις στο τέλος της σεζόν και όχι πριν, λόγω υποστελέχωσης, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Πάρου.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE