Τα τουρκικά παιχνίδια κατάληψης εδαφών: Η νεκρή ζώνη δεν είναι κατεχόμενη περιοχή, είναι έδαφος που παραχώρησε η Κύπρος στην Ειρηνευτιή Δύναμη

the Special Representative of the Secretary-General in Cyprus, Colin Stewart, accompanied by UNPOL Senior Police Advisor, Assistant Police Commissioner Satu Koivu, UNFICYP’s Chief of Civil Affairs, Faylene Woolley, and the Force Chief of Staff, Ben Ramsay, escorted a group of 15 Ambassadors based on the island to the UN buffer zone in Sector 4, which covers over 65 kilometres along the area, beginning at Kaimakli and ending at the village of Dherinia on the east coast. Photo via UNFICYP




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Οι ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα, που διαμορφώθηκε επί του εδάφους το 1974, μετά την ολοκλήρωση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά, δηλαδή, που διαμορφώθηκε η γραμμή Αττίλα. Έκτοτε, επικρατεί μια σύγχυση σε σχέση με τι ισχύει και τι όχι στη νεκρή ζώνη, στην ουδέτερη ζώνη, που καλύπτει την περιοχή μεταξύ των στρατιωτικών θέσεων της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Η νεκρή ζώνη καλύπτει το 2,7% του συνόλου της επικράτειας της Κύπρου. Δεν είναι έδαφος που έχει καταληφθεί από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Είναι έδαφος που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ των εκατέρωθεν στρατιωτικών δυνάμεων.

  • Σε παλαιότερες δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο», ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής (σήμερα Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και Διοικητής της ΚΥΠ) εξήγησε ότι η νεκρή ζώνη είναιπεριοχή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ορίζεται από τις δυο γραμμές καταπαύσεως του πυρός, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε χάρτη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1974, κατά το τέλος των εχθροπραξιών της τουρκικής εισβολής.

Είναι κατά βάση μια περιοχή, σημειώνει, στην οποία δεν μπορούν να εισέρχονται και να δραστηριοποιούνται στρατιωτικές δυνάμεις, πέραν εκείνων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η νεκρή ζώνη, συνέχισε, δεν παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτε σε κανέναν άλλο.

Ο ρόλος και οι λειτουργίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τονίζει, ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως εκείνο του 186 (1964). Όπως συναφώς αναφέρει ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, κύρια αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι η παρεμπόδιση της επανάληψης των εχθροπραξιών.

Κατά τα άλλα, προσθέτει, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει την υποχρέωση να συνεισφέρει στην τήρηση του νόμου και της τάξεως και να μεριμνά για την επαναφορά ομαλών συνθηκών στη νεκρή ζώνη, πάντα σεβόμενη τα δικαιώματα των κατοίκων και των ιδιοκτητών περιουσιών.

  • μΔεν έχουν αιφνιδιάσει

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Άρσους- Πύλας, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Οι τουρκικές κινήσεις στη νεκρή ζώνη χρονολογούνται. Στόχος της κατοχικής πλευράς είναι να επεκτείνει την «κυριαρχία» της, να μεγαλώσει εδαφικά «ΤΔΒΚ».

Με βάση σχεδιασμό, που έχει διαμορφωθεί και υλοποιείται βαθμηδόν, στα πλαίσια μιας γενικής πολιτικής επιδίωξης για προέλαση στη νεκρή ζώνη, έχει μεταξύ άλλων κινηθεί στα Στροβίλια, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας (πίσω από το ξενοδοχείο αλλά και στο γήπεδο), στην οδό Λήδρας, στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και είναι αγγλικό. Σε όλα αυτά εντάσσονται και κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας.

Συνεπώς δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν οι κινήσεις στην περιοχή Άρσους- Πύλας μεμονωμένες. Άλλωστε, οι παραβιάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή χρονολογούνται ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή, οι σχεδιασμοί υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια, όπως οι ίδιοι οι Τούρκοι ομολογούν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μέσα από… ναρκοπέδια η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη: Καταδικάζει μεν, αλλά απαγγέλλει και το γνωστό “ποιηματάκι”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: