FILE PHOTO: O παραδοσιακός οικισμός και το κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
Ένα σύγχρονο κέντρο θερμαλισμού ξεκινά να λειτουργεί από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στα «Θέρμα» του Πολιχνίτου της Λέσβου.
Εκεί όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε η εγκατάλειψη και ένας πραγματικός φυσικός πλούτος, τα πολύ ζεστά ιαματικά νερά της περιοχής, έπεφταν στο γειτονικό ρέμα και κατέληγαν στη θάλασσα.
Ο λόγος για τον «Ιπποκράτη», όπως είναι το όνομα του συγκροτήματος εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών του Πολυχνίτου που το πρώτο μέρος της λειτουργίας του εγκαινιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα. Η συνολική επένδυση έχει προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει την ανακαίνιση των δύο παλιών οθωμανικών λουτρών και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει εκτός από τη δυνατότητα λουτρών στις δυο μεγάλες οθωμανικές χαβούζες, χώρους μασάζ αλλά και ανάπαυσης. Θα ακολουθήσει η ανακαίνιση του λεγόμενου «ξενώνα του χριστιανού» αλλά και των δυο οθωμανικών χαμάμ. Επίσης κατασκευάζονται και σύντομα θα λειτουργήσουν και εξωτερικά χτιστά τζακούζι. Σημαντική θέση στην εναλλακτική χρήση της έκτασης έχει η προοπτική καλλιέργειας σπιρουλίνας αλλά και της δημιουργίας ενός βοτανικού κήπου ευεξίας, για τον οποίο ήδη εκπονείται σχετική μελέτη.
Οι ιαματικές πηγές του Πολιχνίτου επαναλειτουργούν από την εταιρείας TKC που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο στοχευμένες δράσεις με στόχο την ανάπτυξη στο νησί υπηρεσιών τουρισμού ευεξίας και θερμαλισμού σε συνεργασία με εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών ιαματικής και ιαματικής ιατρικής. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρείας Θόδωρος Κούσκος, «ήδη οι παλιοί λουτήρες του επαναλειτουργούν ανακαινισμένοι και τα έργα συνεχίζονται. Κι όλα αυτά μέσα σε πολύ λίγους μήνες από την ενοικίαση του χώρου από το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Οι θερμοπηγές κατέστησαν ξανά ένα πολύτιμο αγαθό μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Της ενοικίασης είχε προηγηθεί η επίτευξη της αναγνώρισής τους ως φυσικού πόρου σύμφωνα με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου απέχουν 43 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού τη Μυτιλήνη και θεωρούνται ως οι θερμότερες, πάνω από 90 βαθμούς κελσίου, και από τις καλύτερες στην Ευρώπη ως προς τα θεραπευτικά συστατικά σε συνδυασμό τη θερμοκρασία του νερού. Είναι χλωρονατριούχες που σημαίνει ότι εκτός τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες έχουν και θεραπευτικές. Είναι κατάλληλα για χρόνιες μορφές ρευματοπαθειών, αρθροπάθειες (χρόνιες καταστάσεις, εκφυλιστικές και παραμορφωτικές), ριζονευρίτιδες, χρόνιες σπονδυλαρθρίτιδες, οσφυαλγίες, δυσμορφίες και μετατραυματικές κακώσεις του σκελετικού συστήματος. Βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων γυναικολογικού κύκλου, όπως φλεγμονώδεις παθήσεις γυναικολογικής προέλευσης, δυσλειτουργία σαλπίγγων – δυσμηνόρροια, γυναικεία στείρωση!
Τα νερά αναβλύζουν από 16 πηγές μέσα από ηφαιστειογενή και πορώδη πετρώματα. Η λειτουργία τους χρονολογείται από τη Τουρκοκρατία και μετά την απελευθέρωση του νησιού η κυριότητα μεταφέρθηκε στην αυτοδιοίκηση.
«Για πρώτη φορά οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου, μπαίνουν και μαζί με αυτές η Λέσβος ολόκληρη, στο χάρτη του θερμαλισμού. Έχοντας πίσω τους εταιρείες που ειδικεύονται στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, οι οποίες και θα αναλάβουν την τουριστική σύνδεση του Πολιχνίτου με την άλλη Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία» καταλήγει ο κ. Κούσκος. Επόμενος στόχος και παράλληλα με τις εργασίες στον Πολιχνίτο είναι η ενοικίαση από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο εκσυγχρονισμός και η επαναλειτουργία των θερμοπηγών της Εφταλούς στη Μήθυμνα της βόρειας Λέσβου που και για αυτές επιτεύχθηκε η αναγνώρισή τους ως φυσικού πόρου σύμφωνα με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
«Βροχή» τα νέα λουκέτα για φοροδιαφυγή: Σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και Κύθηρα