Σοβαρό επεισόδιο στην Κύπρο: Τούρκοι εισβολείς επιτέθηκαν και ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην νεκρή ζώνη στην Πύλα

Στιγμιότυπα από την επίθεση των Τούρκων στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα. Φωτογραφίες από το τουρκικό ΜΜΕ Γκιουντέμ Κίπρις, μέσω του Omega




Eπεισόδια σημειώθηκαν εντός της νεκρής ζώνης στην Πύλα το πρωί σήμερα όταν μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) προσπάθησαν να εμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες, που άρχισε το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας οι Αττίλες τραυμάτισαν σοβαρά δυο Βρετανούς στρατιώτες και επτά αλλους πιο ελαφρά.

Πρόκειται για “αστυνομικούς” του ψευδοκράτους και Τούρκους στρατιώτες που ηγήθηκαν των επεισοδίων εναντίον των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίοι αντιμετώπιστηκαν με σκαιότατο τρόπο. Ελπίζουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη θα κινητοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας.

 Σε ανακοίνωση της η Ειρηνευτική Δύναμη  (UNFICYP) αναφέρει ότι καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από την τουρκοκυπριακή πλευρά (σ.σ.: Αττίλες) σήμερα το πρωί.

  • Σημειώνεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ουδέτερης ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

Υποδεικνύεται ότι οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η UNFICYP καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

ΟΠΩΣ ΓΡΑΨΑΜΕ ΕΔΩ: Η κατοχική Τουρκία προχωρεί σε κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης στην περιοχή Άρσους- Πύλας, κατασκευάζοντας δρόμο και ενώνοντας τις δυο κοινότητες.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση, που συνιστά νέα επιβολή τετελεσμένων, έγινε, παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα, που διαδραματίσθηκε την τελευταία περίοδο και έχοντας η κατοχική πλευρά όλους απέναντι της. Με την κίνηση αυτή είναι σαφές πως η Άγκυρα στοχεύει στα εξής.

Πρώτον, την κατάληψη εδάφους, που έχει καθεστώς νεκρής ζώνης και σύνδεση με το μικτό χωριό Πύλα. Εντάσσει την περιοχή στην παράνομη «τδβκ». Όπως πράττει και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης.

Δεύτερο, αποκτά σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης μπορεί να συγκεντρωθεί πυροβολικό και άρματα μάχης. Υπάρχουν, ήδη, δυνάμεις στην περιοχή και με την νέα κίνηση θα σταθμεύουν στο νέο υπό κατάληψη έδαφος. Με κινούμενα πυροβόλα θα μπορεί, για παράδειγμα, να κτυπά τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) από πλεονεκτική θέση και εν πολλοίς εκ των έσω.

Οι προειδοποιήσεις της Λευκωσίας

Μόλις χθες σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είχε σημάνει συναγερμό για την απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο στην περιοχή Πύλας.

Προειδοποιούσε ότι το  τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος” και Hellas Journal

Συναγερμός στην Κύπρο από την άθλια απόφαση του ψευδοκράτους: Η Λευκωσία καλεί τον ΟΗΕ να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στη νεκρή ζώνη της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: