Πριγκοζίν η επόμενη μέρα: Σενάριο για κρασί – βόμβα στο Empraer, απειλές για νέα προέλαση στη Μόσχα, φρενήρεις φήμες για… δεύτερη ανάσταση και εκκωφαντική σιωπή της Μόσχα

A handout picture made available by Russian Investigative Committee shows Russian emergency service work on the site of the plane crash near the village of Kuzhenkino, Tver region, Russia, 23 August 2023. EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σενάρια, εικασίες, οργή και απειλές από τους υποστηρικτές και εκκωφαντική σιωπή του Κρεμλίνου είναι το σκηνικό της επόμενης μέρας της εικαζόμενης εξόντωσης του Γεβγκένι Πριγκοζίν, όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer που φέρεται να τον μετέφερε -συνολικά επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος- κατέπεσε στην επαρχία Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Αυτή τη στιγμή συντρίμμια της αεροπορικής συντριβής βορειοδυτικά της Μόσχας είναι διάσπαρτα σε ένα πεδίο συντριμμιών μήκους 2 χιλιομέτρων, ενώ ό,τι ευρέθη από τους επιβάτες έχει μεταφερθεί σε νεκροτομείο και σύντομα αναμένεται ενημέρωση.

Μισθοφόροι της Βάγκνερ απειλούν ότι θα προελάσουν στη Μόσχα καθώς το ένα μετά το άλλο διαδικτυακά κανάλια πληροφόρησης συνδεόμενα με τον Πριγκοζίν ανακοίνωναν τον θάνατό του το βράδυ της Παρασκευής

Το ρωσικό διαδίκτυο παραληρεί από σενάρια και εικασίες ένα από τα οποία λέει ότι ένα μπουκάλι ακριβό κρασί που βρισκόταν στο αεροπλάνο ήταν στη πραγματικότητα μια καμουφλαρισμένη βόμβα,.

Ακόμη και Keir Giles, από το (πολύ σοβαρό) think tank Chatham House του Λονδίνου, προειδοποιεί: «Έχει ανακοινωθεί ότι στο πλοίο επέβαινε ένας επιβάτης με το όνομα Yevgeny Prigozhin, αλλά είναι γνωστό ότι πολλά άτομα αλλάζουν το όνομά τους σε Yevgeny Prigozhin ως μέρος των προσπαθειών του να θολώσει τα ταξίδια του. Ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική».

Καθώς κυκλοφόρησε η είδηση, υποστηρικτές της Βάγκνερ απέτισαν φόρο τιμής στον διοικητή τους έξω από το πρώην κέντρο Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν δεν έχει σχολιάσει ακόμη και χθες το βράδυ απλά παρακολούθησε μια συναυλία.

Αν και η αιτία της συντριβής είναι ασαφής, τα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης είναι

Ο Πριγκόζιν, παλαιότερα γνωστός ως σεφ του Πούτιν και με μακροχρόνιους δεσμούς με τον δικτάτορα του Κρεμλίνου , πιστεύεται ότι βρισκόταν σε μια «λίστα δολοφονίας» μετά την αποτυχία της εξέγερσής του και είχε εξοριστεί στη Λευκορωσία.

Ωστόσο, οι φρενήρεις εικασίες υποδηλώνουν επίσης ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να σκηνοθέτησε τον θάνατό του αφού ένα δεύτερο αεροσκάφος, με συνδέσμους με τον Wagner, εθεάθη σε ραντάρ πτήσης να κάνει ζιγκ-ζαγκ πάνω από την ίδια περιοχή, 60 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας.

Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκοζίν θα έχει πεθάνει: Είχε κηρυχθεί επίσημα νεκρός στην Αφρική το 2019, προτού επανεμφανιστεί λίγο πριν την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Μόσχα και κατευθυνόταν προς την Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινο, στη δυτική επαρχία Τβερ της Ρωσίας.

Τα δεδομένα πτήσης δείχνουν ότι το αεροπλάνο έφτασε σε ύψος περίπου 28.000 ποδών πριν σταματήσει ξαφνικά να μεταδίδει δεδομένα παρακολούθησης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι το αεροπλάνο «ανεφλέγη» κατά την πρόσκρουση. Βρισκόταν στον αέρα για περίπου μισή ώρα.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti δείχνει ένα αεροπλάνο να πέφτει κατακόρυφα με το ένα του φτερό να λείπει.

Το CNN δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο βετεράνος δημοσιογράφος θεμάτων επιστήμης και αεροδιαστημικής, Μάιλς Ο’ Μπράιεν σημειώνει: «Κατεβαίνει γρήγορα σε μια περιστροφή, και αφήνει πολύ καπνό. Αυτό είναι ένα αεροσκάφος που φλέγεται. Και φαίνεται ότι έλειπαν κάποια δομικά κομμάτια, αεροδυναμικές επιφάνειες», δήλωσε στο CNN ς πτώσης του αεροπλάνου.
«Αεροσκάφη σαν αυτό… απλά δεν πέφτουν από τον ουρανό χωρίς να συμβεί κάτι πολύ ασυνήθιστο», πρόσθεσε.

Θα μπορούσε να προκληθεί από μια έκρηξη είτε μέσα είτε έξω από το αεροσκάφος, πρόσθεσε ο O’Brien – όπως μια βόμβα εκρηκτικό που εκρήγνυται στο αεροσκάφος ή όταν το αεροσκάφος χτυπιέται από πύραυλο.

«Κατά την ελεύθερη πτώση, τα συντρίμμια του αεροσκάφους Embraer διαλύθηκαν σε μια περιοχή 2 χιλιομέτρων μακριά από το χωριό [Kuzhenkino] όπου βρέθηκαν τα περισσότερα από τα συντρίμμια της ατράκτου», ανέφερε η κρατική υπηρεσία Russia 24. «Η πλειονότης των συντριμμιών έπεσε κοντά σε αγροτικές επιχειρήσεις».

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη συντριβή. Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα ότι είχε κινήσει “ποινική υπόθεση” μετά τη συντριβή , ενώ η κρατική αρχή αεροπορίας Rosaviation είπε ότι μια ειδικά συγκροτηθείσα επιτροπή «έχει αρχίσει να ερευνά τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος».

Το αεροπλάνο δεν παρουσίασε κανένα σημάδι προβλημάτων μέχρι την απότομη πτώση στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσης. Έκανε μια «ξαφνική καθοδική κατακόρυφη», δηλώνει και ο Ιαν Πέτσενικ του εξειδικευμένου ιστότοπου Flightradar24.

Μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα έπεσε κατακόρυφα περισσότερα από 8.000 πόδια από το υψόμετρο πλεύσης των 28.000 ποδιών. «Ό,τι έγινε, έγινε γρήγορα», εκτιμά.

Ο τύπος του τζετ έχει καλό ιστορικό ασφάλειας, με μόνο ένα καταγεγραμμένο ατύχημα σε περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας , και αυτό δεν σχετίζεται με μηχανική βλάβη.

Mε πληροφορίες από Guardian, Daily Mail, CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: