Πως γίνεται η μεταφόρτωση του ρωσικού πετρελαίου; Ο «γκρίζος στόλος των δεξαμενόπλοιων», το παραθυράκι της Ε.Ε, και ο “φιλόξενος” Λακωνικός Κόλπος

FILE PHOTO: Πετρελαιοφόρο στην Αγία Πετρούπολη. EPA, ANATOLY MALTSEV




Το άρθρο των Hannah Freitag και Arndt Ginze στην ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF αναφέρει ότι συνεργείο της ερευνητικής εκπομπής ZDF frontal, που βρισκόταν στη Βαλτική Θάλασσα με κατεύθυνση τη Φινλανδία εντόπισε στα ανοιχτά των ακτών της Εσθονίας δεξαμενόπλοια που ανέμεναν την είσοδό τους σε ρωσικά λιμάνια, όπου φορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο κατόπιν μεταφέρουν μέσω της Βαλτικής στα διεθνή ύδατα.

Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο το πρόβλημα, αλλά και τα ίδια τα δεξαμενόπλοια, σημειώνει το άρθρο, καθώς είναι παλαιά, άνω των 20 ετών, και σπανίως ελέγχεται αν είναι αξιόπλοα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ναυτικών ατυχημάτων, από τα οποία θα μπορούσε να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου στη θάλασσα.

Λόγος γίνεται στο δημοσίευμα για τον «γκρίζο στόλο δεξαμενόπλοιων» με τη βοήθεια του οποίου η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις της Ε.Ε. και σημειώνεται ότι ήδη τον Αύγουστο του 2022 το „ZDF frontal“ είχε καταγράψει ρωσικά δεξαμενόπλοια που μεταφόρτωναν στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών πετρέλαιο σε άλλα πλοία.

Με την πρακτική αυτή της μεταφόρτωσης είναι σχεδόν αδύνατο να διαπιστώσει κανείς εκ των υστέρων την προέλευση του πετρελαίου, ενώ το „ZDF frontal“ έχει στη διάθεσή του στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ο Λακωνικός Κόλπος εξακολουθεί να είναι σημαντικό σημείο μεταφόρτωσης του ρωσικού πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά των μεταφορών „shiptoship“, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ύδατα, όπως σημειώνεται.

Ο βουλευτής του CDU, αρμόδιος για θέματα άμυνας, Roderich Kiesewetter, μιλώντας στο „ZDF frontal“, ζήτησε «ένα είδος Frontex για τα αόρατα πλοία». Η Γερμανία πρέπει να καταβάλει προσπάθεια, όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε η Ε.Ε. να είναι σε θέση να ‘συλλαμβάνει’ αυτά τα πλοία από τη στιγμή που δεν θα βρίσκονται πλέον σε διεθνή ύδατα.

Τίτλος: «Το παραθυράκι στην Ε.Ε. για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου»
Υπότιτλος: «Παλιά δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Βαλτικής προς τον Ατλαντικό -μπροστά στα μάτια της Ε.Ε. Η Μόσχα παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και θέτει σε κίνδυνο τη Βαλτική Θάλασσα»

ΠΗΓΗ: ZDF, Das EU-Schlupfloch des russischen Öl-Embargos

Επανήλθε με νέες “βομβες” ο αναλυτής Ρούμπιν: Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους σε Ουκρανία, Αρμενία, Κύπρο και Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: